Jóga és szexualitás - összeegyeztethető-e?
hirdetés
Címlap / Psziché / Jóga és szexualitás - összeegyeztethető-e?

Jóga és szexualitás - összeegyeztethető-e?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-02-25

A jóga filozófiájának egyik gyakran félreértett eleme a szexualitáshoz kapcsolódik. A jóga egyik alapművében a "Jóga szútrákban" az önmegtartóztatás tanítása valóban lényeges elem, ugyanakkor sokan és sokféleképpen értelmezik. Az egyik nagy indiai guru nevetve mesélte egy interjú során, hogy a papok sokszor a szexualitásról, az örömlányok viszont Istenről kérdezik. Valahogy nem jönnek rá, hogy ez a saját mértéktelenségük következménye. Mi a jóga viszonya a szexhez? Valóban javasolja -e az önmegtartóztatást? Vagy akár segíthet -e a harmonikusabb és örömtelibb szexuális élet megvalósításában? 


Rendezvénynaptár
Mint oly gyakran, a szexualitás és a jóga viszonyában is tetten érthető az elme túlzásokra és önigazolásra való hajlama. Vannak, akik azt hiszik, hogy a szex helytelen, vagy akár tiltott dolog, mások pedig azon keresztül próbálnak valamiféle transzformációt végrehajtani.  Az előbbiek általában csak ürügyet keresnek – és így találnak is -, hogy miért ne éljenek szexuális életet. Ennek oka sokféle lehet, fizikai, mentális vagy éppen érzelmi. Akik pedig a szexuális energiákkal szeretnének szellemi spirituális fejlődést elérni, azok általában túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a szexualitásnak.

A jóga tanításának valóban az egyik lényeges eleme a „brahmacsarja”, melyet gyakran „önmegtartóztatásnak” fordítanak. Ez félrevezető értelmezésekhez vezethet, ami az eltérő kulturális környezet nem megfelelő ismeretére vezethető vissza.
Az Univerzum alapvető teremtő energiája nagyon szorosan kapcsolódik a szexuális energiához. Az emberi lény, aki megtagadja ezen késztetéseit, az  a saját létrejöttének természetes útját tagadja meg egy elme általi értelmezésre támaszkodva. Azt az évmilliók alatt csiszolódott természeti törvényt, amelyet a szexuális energia jelent,  ha valaki erővel elfojtja, akkor kárt tesz abban a végtelenül finom mechanizmusban, amelyet az emberi testnek és idegrendszernek ismerünk. Természetesen van olyan helyzet és szakasz, amikor valóban segíthet a szexuális energiák ideiglenes átirányítása, de ez egyéni helyzettől függ, és semmiképpen sem lehet egy általános dogmában előírni. Az csak a teremtő energiák torz megnyilvánulásaihoz fog vezetni, amit oly sokszor lehet látni és hallani még napjainkban is.

Hangsúlyozandó, hogy az önmegtartóztatás valóban hasznos lehet bizonyos esetekben, de ez semmiképpen nem lehet általános mindenkire érvényes szabályokhoz kötni. Életünk egyik nagyon jelentős motivációs hajtóerői közé tartozik, melyet érdemes felhasználni, semmint elfojtani. Ha ugyanis elnyomjuk magunkban, akkor transzformálódni fog, s korántsem abban az irányban, ahogy a tantra követői remélik. Bár őket az elfojtás veszélye nem fenyegeti. A szexuális energiákhoz való helytelen viszony megjelenhet mániaként, agresszivitásként vagy egyéb fizikai vagy mentális betegségként.


A nevezetes jóga alapmű, a Bhagavad-Gíta is kitér arra a jelenségre, amikor valaki a felszínen lemondott, azonban mentális szinten továbbra is kötődik és ragaszkodik az érzékek nyújtotta örömökhöz. Így fogalmazza ezt meg a harmadik fejezetben:
„Aki visszatartja érzékeit és cselekvésre szolgáló szerveit, ám elméje továbbra is az érzékek tárgyain csüng, az bizonyára becsapja magát, és az ilyet álszentnek hívják.”
 
Nem szabad tehát elfojtanunk, de elpazarolnunk sem azt a természetes energetikai jelenséget, amelyet szexualitásként ismerünk. Minden emberi lény annak a kreatív és teremtő energiának a megnyilvánulása, mely a szexuális energia nélkül nem nyerhetne fizikai formát. Sokkal árnyaltabb értelmezése lehet tehát a „brahmacsarja”- nak, ha az Univerzum teremtőerejével való összhangként tekintünk rá, amely adott esetben szenvedélyesen áramlik és teremt, más esetben pedig lecsillapodik és pihen.
S ahogy halad valaki a jóga – vagy más szellemi út – ösvényén a kitágultabb önazonosság felé, a szexualitás megnyilvánulása is egyre finomodik és adott esetben testi szintről áthelyeződik például a Szeretet felé, s teljesen más folyamatot és formát ad az eggyé válásnak. Ez természetesen nem jelenti a testi öröm átélésének megtagadását, mindössze a hangsúly eltolódását.

Mint annyi területén az életnek, itt is a mértékletesség lehet a kulcs a harmóniához. Becsüld a szexualitást az élet egyik fontos, de nem egyedüli örömforrásaként. Élvezd azt a lehetőséget, amit magában rejt, fizikai, szellemi és lelki síkon egyaránt. Találd meg, melyik a jelen pillanatban a legközelebb álló dimenzió számodra és használd a fejlődésed energiájaként.


Gyuró Éva – Eiva
A Baraka Jóga Iskola vezetője,  Jógaoktató
www.barakajoga.hu

Kép: Sakhorn - FreeDigitalPhotos 
 
[ 4386 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x