Az emberek ismerősüket választják példaképnek
Címlap / Psziché / Az emberek ismerősüket választják példaképnek

Az emberek ismerősüket választják példaképnek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A magyar felnőttek majdnem felének van példaképe, amely leggyakrabban családtagja vagy ismerőse, és csak kevesebben tekintenek példaképként egy celebre - derül ki a Mediameter országos kutatásából, amely arra is választ keresett, kinek mit jelent az ideális nő és férfi.  

A médiakutató cég két ezer magyar felnőttet kérdezett meg személyesen a III. negyedévben. A Mediameter kutatóit az érdekelte, hogy milyen példaképet választanak a magyarok, mindezt pedig mi alapján teszik. Az adatok szerint a hazai felnőttek 40 százaléka tud megnevezni példaképet. Minden tíz felnőttből kettő valamelyik családtagjára, barátjára és ismerősére tekint példaképként, valamivel kisebb hányaduk ismert sztárokat, hírességeket, celebeket nevezett meg, míg nagyjából egytizedük civil szakmákat, vagy civil szakmák képviselőit (pl. tűzoltók, tanárok stb.) választott. „A kutatásból az is kiderül, hogy a példaképek választásának indokaként a legtöbben az intelligenciát, a megfelelő észjárást, illetve a barátságos, kedves modort jelölték meg” – mondta Rabcsánszki Laura, a Mediameter ügyfélkapcsolati igazgatója.


Személyes ismerősök az átlagnál gyakrabban példaképei a 30-39 éveseknek, illetve a nőknek. Sztárokat, ismert embereket inkább a legfiatalabb, 18-29 éves korosztály tagjai, valamint a viszonylag gyakran (hetente több alkalommal) internetező népesség tagjai választják. A 60 évesekre és idősebbekre, az alacsonyabb iskolai végzettségűekre, illetve a nagyon ritkán internetezőkre jóval jellemzőbb az, hogy nem rendelkeznek semmilyen személyes példaképpel.

A megkérdezetteknek arra is választ kellett adniuk, hogy milyen kép él bennük az ideális férfi és női tulajdonságokkal kapcsolatban, és mennyire érzik magukat közelállónak az ideális karakterekhez. A kutatásból kiderül: a hazai felnőttek úgy érzik, a közepes szintnél egy kicsit közelebb állnak saját nemük ideális karaktereihez. Az eredmények szerint, azok, akik civilek, vagy barátok és ismerősök közül választottak maguknak példaképet, közelebb állónak érzik önmagukat az ideális karakterhez, mint azok, akiknek sztárok a példaképeik, vagy éppen azok, akik ilyennel nem rendelkeznek.


A megkérdezettek majdnem fele azt gondolja, hogy az ideális nő jellemző tulajdonsága, hogy családcentrikus gondolkodású, esetleg magát is feláldozva gondoskodik a családtagjairól, intézi a háztartás fenntartásával kapcsolatos ügyeket.  – Érdekes adat, hogy csak minden negyedik ember említette azt, hogy az ideális nőnek csinosnak, szépnek, szexisnek kell lennie. Igaz, az ideális nőnek a válaszadók szerint még így is a második legfontosabb jellemvonásai ezek – mondta Rabcsánszki Laura, aki hozzátette: tízből ketten azt gondolják, hogy az ideális nő értelmes, intelligens és tanult.

Az ideális férfi legjellemzőbb tulajdonsága ezekkel szemben az, hogy jó munkaerőnek számít, jól keres, stabil egzisztenciája van és így el tudja tartani a családját. Sok válaszadó szerint fontos, hogy az ideális férfi családcentrikus legyen, vegyen részt a család életében is. Tízből egy embernek pedig az is lényeges, hogy sportos, izmos is legyen – derül ki a Mediameter médiakutató cég kutatásából.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2305 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x