Magzatkori traumák: az "eltűnő iker szindróma"
Címlap / Psziché / Magzatkori traumák: az "eltűnő iker szindróma"

Magzatkori traumák: az "eltűnő iker szindróma"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A méhen belüli ikervesztés témájáról írtam már. Úgy érzem azonban, erre a témára nem fordítunk elég figyelmet, pedig sokkal többen szenvedik el ezt a traumát, mint gondolnánk. Az életünkre való hatása miatt pedig kiemelt odafigyelést igényel.  

Szinte minden családállításon van egy olyan kliens, akinél megjelenik az ikervesztés témaköre. 1945-ben figyeltek fel először arra, hogy a fogantatási arány több mint a születési arány. Jóval több egy vagy kétpetéjű iker kialakulás/fogantatás van, mint amennyi ezekből valóban megszületik. Valószínűleg ezek a korai elhalt magzatok felszívódnak, sokszor -bármiféle nyomot hagyva maguk után, általában a terhes anya tudta nélkül. A vaginális vérzés egy mindennapos szülészeti komplikáció a terhesség első trimeszterében, körülbelül 15-25% aránnyal. Pedig ez a vérzés legtöbbször egy elveszített ikerre utal. A mesterséges megtermékenyítés elterjedése tovább növelte az ikerterhességek előfordulását. 1986-ban Landy és munkatársai vezették be a „vanishing twin”, az eltűnő iker szindróma fogalmát.

A vaginális ultrahang megjelenése mozdította előre ezeknek az eseteknek a felderítését, viszont a legtöbb ikervesztés még abban a kezdeti stádiumban keletkezik, amikor még a terhesség ultrahanggal sem mutatható ki, illetve az anya még nem tud arról, hogy babát vár. Van, mikor a halott iker felszívódása elmarad és a halott magzat összenyomódik a mellette növekvő és élő iker által, és egy lapos, kemény „fetus papyraceus” alakul ki. A magzat szinte mumifikálódik, pergamen papírszerű lesz, megkeményedik. Az ilyen körülmények közt világra jövő túlélő testvér sokszor pánikszerűen fél az érintés minden formájától, hisz az anyaméhben érintette őt testvére élettelen teste.

A méhen belüli ikervesztésnek igen komoly, egész életre szóló hatása lehet, ami egészségügyi, párkapcsolati, viselkedési, pszichológiai következményeket okozhat.
A túlélő iker tudattalanja emlékszik az elveszett ikertestvérére. A túlélő iker tudattalanul egész életében ezt az elveszített ikerpárt keresi, sóvárogva keres ehhez hasonló kötődéssel járó emberi kapcsolatokat, amit természetesen nem talál.

Az ikrek közötti kötődés sokkal erősebb, mint egy testvérhez és a szülőkhöz való kötődés. Ez az erős kötődés megvan a normális élő ikertestvéreknél és az elveszített ikertestvérek esetében is. Egy ikerpár egyik tagjának mindig a másik iker lesz az első és legfontosabb.



Magam is átélője vagyok ennek a magzatkori traumának. A családállítás során derült ki, hogy két ikertestvéremet veszítettem el a magzatkori életem kezdetén. Amíg nem derült fény a családfelállítások alkalmával ezekre, addig én magam is kerestem a válaszokat sok életemmel kapcsolatos kérdésre, aminek egyszerűen nem találtam sehol sem a magyarázatát. Aztán hirtelen a helyére került minden. Tudtam már, hogy miért élek meg minden elválást sokkal tragikusabban, mint mások. Megértettem, miért szeretek egyedül lenni, és mért félek túl közel engedni magamhoz másokat, akár érzelmileg, akár fizikailag. Nem mondom azt, hogy minden ebből kifolyólag jelentkező problémát megoldottam, de sokkal jobb, boldogabb és teljesebb lett az életem.

Mikor kell arra gondolnod, hogy magad is ikerként indultál? Számos „tünete” lehet az ikervesztésnek. Van, hogy kettőt veszel mindenből. Tudatalatt a másikat az „ikrednek” vásárolod. Túlsúlyos embereknél figyelhető meg, hogy szinte kettő helyett esznek. Így próbálják meg visszahozni az életükbe ikertestvérüket.

Jellemző a magány és bűntudat érzése. Az életben maradt ikernek sokszor tudatalatt bűntudata van, hogy ő él, míg ikertestvére meghalt. Gyakran azt hiszik, hogy ők tehetnek a haláláról. Családállítások alkalmával látjuk ilyenkor, hogy a kliens szinte saját magának tesz keresztbe, hogy ne sikerüljenek az eltervezett dolgai. Hiszen hogyan élhetne boldog és sikeres életet, amikor testvére meghalt? „Ha te meghaltál, nekem sincs jogom az élethez” Ez a minta működik tudatalatt. Ennek fényében sokszor látjuk azt, hogy élő testvér megbetegszik, esetleg komoly, életveszélyes betegségben. Így szeretné meghalt ikertestvérét követni.

Nőknél előfordulhatnak menstruációs problémák, görcsök, nehéz menstruáció. Gyakori a gyermektelenség, félelem a terhességtől. Találkozhatunk különféle cisztákkal, amelyek esetleg szövetmaradványokat is tartalmaznak.

 
 
Megjelenhetnek félelmek, halálfélelem, halálvágy, állandó betegeskedés, alkohol vagy drogproblémák, balesetek gyakorisága. Előfordulhat félelem az érintéstől, harag a szülővel szemben, és gyakori jelenség, hogy a túlélő „félikrek” belekezdenek valamibe, de nem fejezik be. Az ikervesztés lehetősége a párkapcsolati problémák mögött is sokszor megfigyelhető.

A fent leírtakon kívül még számos jele lehet annak, hogy nem egyedül indultunk az életbe magzatkorunkban. Mivel az ikervesztés ideje nagyon változó lehet, ezért a tünetek is nagy változatosságot mutatnak. Reményeim szerint egyre többen fogják felfedezni az ikervesztés témájának fontosságát, és ezáltal egyre többen fognak választ találni azokra a kérdésekre, amelyek ma még megválaszolatlanok számukra.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 40682 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x