Három tipp, hogy hogyan ismerd fel a ragadozó típusú embert...
Címlap / Psziché / Három tipp, hogy hogyan ismerd fel a ragadozó típusú embert

Három tipp, hogy hogyan ismerd fel a ragadozó típusú embert

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Miért nem vesszük észre időben, ki az, aki bánthat, erőszakos módon bántalmazhat minket, vagy másokat a környezetünkben? Sok esetben már késő a bánat… Lássuk, tehetünk-e valamit a pszichopata, ragadozó típusú emberek felismerésére!  

Katherine Ramsland írásából idézünk (Psychology Today):

"Mostanában írta valaki a blogomra az alábbiakat. ’Mindig megdöbbenek azon, amikor egy erőszakos cselekmény, szexuális erőszak után nekiállnak az emberek okoskodni, valaki igazán tudhatta volna… miért nem szóltak neki idejében… stb. és az is igaznak tűnik, hogy aki korábban gyanakodna az illetőre, azt leintik, vagy egyszerűen csak nem hisznek neki.’ Mint pszichológus ezt gondolom erről a kérdésről: azokat, akik képesek lennének kiszúrni a többiek között a ragadozókat – a predatorokat – az emberi viselkedés ismert jellemzőivel a torzítással, és a tagadással tévesztik meg. A ragadozók erre nagyon építenek, főleg akkor, ha észreveszik, hogy már kiszúrták viselkedésüket, és esetleg figyelmeztetik a többi embert is erre.



Tény, hogy a legtöbb esetben a gonosz (személy) támadása váratlanul, felkészületlenül ért minket. Amennyire frusztráló lehet az, hogy a figyelmeztetés süket fülekre talál, annyira egyértelmű, hogy ezeket az embereket teljesen normális hétköznapi, jóindulatú embereknek tartjuk…"

A következő részek az Inside the Minds of Serial Killers (Mi van a sorozatgyilkosok fejében) c. munkából származnak. Bár ez inkább valóban a címben említettekről szól, néhány dolog azonban vonatkoztatható a szexuális erőszakot elkövetőkre, és más erőszakos cselekményekre is.

"Sokan úgy vélik, hogy a pszichopata sorozatgyilkosok magányos, lúzer alakok, képtelenek a kapcsolatépítésre, tönkreteszik saját karrierjüket, alacsony műveltségűek, narcisztikusak, és csak a rövid távú, gyors jutalmazásban bíznak… Sajnos erre komoly mértékben rárakódik mindaz, ami irodalmi művekben, filmekben szerepelt, és ezt a fajta "gyilkos, ragadozó" figurát testesítette meg, azokat, akik a társadalom perifériájára szorulnak. A szörnyek azonban közöttünk élnek, és bár nem könnyű fellelni őket, mégis van néhány intő jel, ami azonosíthatja ezeket az embereket."

A szerző felsorol néhány amerikai példát: "Ted Bundy krízistelefonszolgálatot tartott fenn, és fiatal nőket gyilkolt. John Wayne Gacy házához közel temette el a meggyilkolt fiúkat, mialatt beteg gyerekekkel foglalkozott, és több vállalkozást is vezetett egyidejűleg. “Eyeball Killer” Charles Albrightnak mesterfokozata volt, több nyelven beszélt, tanárként dolgozott, és egy kiegyensúlyozottnak tűnő házasságban élt. A háromszoros gyerekgyilkos John Joubert egy gyermek cserkészcsapatnál dolgozott… és még sorolhatnánk hosszasan."

Vajon miért nem ismerjük fel időben ezeket az embereket, miért nem látjuk meg valódi énjüket a felszín mögött?

Itt a nagyon lényeges mozzanat, a rejtőzködés. Ezek az emberek annyira és olyan módon el tudják rejteni valódi énjüket, hogy teljesen elsiklunk felette, mivel kifelé átlagos, normális életvitelt mutatnak. Tehát nyilvánvaló módon nem látható semmi, és hiába végzetesen deviánsak erkölcsi szempontból, ez senkinek nem tűnik fel.

Az viszont igen jellemző rájuk, hogy mások érzéseit és jogait totálisan figyelmen kívül hagyják, rendkívüli módon hajlamosak viszont a normasértésre. A többi embert elbűvölő módon tudják manipulálni, tekintet nélkül bárkire és bármire, csak saját érdekeik érvényesítésével foglalkoznak.

Keresik a legális lehetőségeket, pl. biztonsági őrként szúrják ki jövendőbeli áldozataikat, és ha eljön az idő, gondolkodás nélkül, hidegvérrel cselekszenek. Szeretnénk őket kiszúrni, de ők hamarabb kiszúrnak minket maguknak…
Robert Hare, a pszichopata viselkedés egyik legnagyobb szakértője ad néhány tanácsot a velük szemben alkalmazható viselkedésmódokra, technikákra.
Lássuk tapasztalatait, ötleteit.
  1. Légy óvatos a behízelgő modorú emberekkel. A nyertes mosoly, az ígérgetések, a gyors, lehengerlő beszédmodor, az ajándékok mind arra utalnak, hogy el akarják terelni magukról és a manipuláció lehetőségéről a gyanút. Figyeljünk rájuk.
  2. Nagyon tökéletes ember benyomást keltik. A pszichopaták addig rejtegetik sötét oldalukat, amíg valakit már jó mélyen becsábítottak "a sötét erdőbe…"A felületesség, nagyotmondás, fantasztikusnak tűnő történetek, a megjátszott kedvességnek megint csak óvatosságra kell intenie bennünket. Tegyünk fel logikus kérdéseket nekik…
  3. Ismerd meg magad! Másképpen a pszichopata, a ragadozó sokkal jobban kiismer minket… A ragadozó tudja hol vannak a gyenge pontjaink, azokra rátapint, és máris ő van nyert helyzetben.
Hare arra is figyelmezte, lehet valaki bármennyire okos, és/vagy intelligens, a pszichopata bárkit csőbe húzhat kellő ügyességgel.

Talán a legjobb védekezési módszer, ha tudomásul vesszük, hogy köztünk járnak, ha megőrizzük a magunk eredetiségét, meggondoljuk, kiben bízhatunk meg, és megtanuljuk hogyan működik a csalás és a megtévesztés.

Ez azt is jelenti, hogy figyeljünk arra, ha egy barátunk, ismerősünk panaszkodik valakire, hogy az illetőnek a viselkedésében valami furcsaságot fedezett fel. Ez legalábbis felveti annak a lehetőségét, ha van néhány nyilvánvalóan erre utaló jel, hogy valaki az érzelmeinkkel játszik, vagy megtéveszt minket, esetleg erőszakot készül elkövetni rajtunk, vagy szeretteinken.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8795 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x