Mi kell a boldogsághoz?
Címlap / Psziché / Mi kell a boldogsághoz?

Mi kell a boldogsághoz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A boldogság ugyan mindannyiunk számára mást jelent, annak átélésére való folyamatos törekvésünk azonban azonos. A legtöbb tettünk mögött a boldogság megélésének szándéka húzódik meg, s a legnagyobb keserűséget éppen ennek hiánya okozza.  

Tudjuk-e vajon, pontosan mi kell a boldogsághoz? Hogyan érhető el, és tartható fenn? S főképp, mit tehetünk a boldogtalanság ellen?

Boldogság: cél vagy állapot?
Modern világunk a boldogságot elérendő célként hirdeti, s mint ilyet, elsősorban birtokolható tárgyak, javak meglétéhez köti.Ez a fajta megközelítés azonban tévútra vihet bennünket.
A boldogság – szemben egy társasjáték célállomásával - nem olyasvalami, ami felé apránként haladva, bizonyos eszközök beszerzését, stációk teljesítését követően, majd csupán a távoli jövőben juthatunk el. Sokkal inkább egyfajta életérzés, melynek feltételeit a mindennapok soránmi határozzuk meg. A boldogság így sok tekintetben pusztán döntés kérdése.

A boldogság illúziója
Mindannyian arra vágyunk, hogy boldogok legyünk: elégedettek, kiegyensúlyozottak, örömteliek. Ezek átélését pedig legtöbbször külső feltételek érvényesüléséhez kötjük.
A reklámok többsége például pozitív érzéseket kapcsol egy-egy márkához, termékhez, vagy szolgáltatáshoz, ezzel keltve bennünk azt a hamis képet, hogy pusztán azok megvásárlásával egyúttal az adott életérzést is magunkévá tehetjük.

Az újdonság varázsa persze képes pozitív érzéseket kiváltani belőlünk, csakhogy ez a fajta önjutalmazó hatás nem mondható tartósnak. Aki már próbálta, jól tudja, mennyi ideig tart a birtoklás felett érzett öröm egy-egy vásárlási aktust követően.
A boldogság megélésének lehetősége tehát nem a fogyasztási szokásaink, sokkal inkább az elvárásaink szintjén keresendő.
Boldogság = Valóság - Elvárások

Sokan vannak a környezetünkben, akikről joggal feltételezzük, hogy boldogok. Boldogok, hiszen mindenük megvan, amire mi csupán vágyunk. Amikor aztán kiderül, hogy ezek a személyek is küzdenek problémákkal, értetlenül tárjuk szét a karunkat, mondván: „Hogyan lehetséges ez? Hiszen én az ő helyében olyan boldog volnék!”
Az, hogy valaki boldog-e, mindig attól függ, hogy mekkora távolságot észlel a lehetőségei és az elvárásai között. Minél kisebb az eltérés az általa megélt, ill. elvárt realitás között, annál valószínűbb, hogy boldog.
Fordítva is igaz ez: vagyis minél kevésbé hasonlít az életünk az általunk vágyottra, annál boldogtalanabbak leszünk.

A boldogság receptje
A boldogság receptje nem univerzális és nem készen megvásárolható. Forrását a várakozásaink, reményeink, vágyaink adják, miközben az általunk megélt realitással ütköznek.
Meghatározni, absztrakt módon leírni lehetetlen volna, hiszen ez a fajta recept minden személy esetében egyedi, ráadásul időről-időre változik.

Ahogyan újabb és újabb életszakaszokba lépünk, új helyzetekkel, kihívásokkal szembesülünk, folyamatosan változnak a mindennapjainkat meghatározó keretek, valamint azok a hatások, melyek az elvárásainkat formálják. A lehetőségünk azonban arra, hogy ezeket közelítsük egymáshoz folyamatosan rendelkezésünkre áll.

 
 
Mit tehetünk?
A boldogság érzése egy viszonyítási rendszer szubjektív értelmezésének az eredménye.
Ennél fogva sokan élnek közöttünk, akiknek a boldogtalansága pusztán abból fakad, hogy nem a megfelelő szemüvegen keresztül tekintenek az életükre.

Vannak ugyanakkor, akik jogosan érzik szükségét annak, hogy változtassanak aktuális élethelyzetükön, valami mégis meggátolja őket ebben, míg mások boldogtalanságát az irreális elvárásaik okozzák. Mindhárom esetbensokat segíthet egy szakember támogatása a változás folyamatában, a megoldás ugyanakkor az egyénben rejlik.

Nekünk kell változnunk, változtatnunk ahhoz, hogy az elégedettség és kiegyensúlyozottság érzése a mindennapjaink részévé válhasson.
Ahelyett tehát, hogy a boldogságot egy másik személy jelenlététől, vagy valaminek a birtoklásától várnánk, inkább alkossunk pontos képet a jelenlegi életünkről, fogalmazzuk meg a reálisnak mondható várakozásainkat, és találjuk meg a sikeres változáshoz szükséges lépéseket.

Miben látod a saját boldogságod megélésének akadályát?
Más vajon mit tenne egy ilyen helyzetben?
Te mit vagy hajlandó megtenni érte?


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6841 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x