Hogyan adj tanácsot, hogy értéke legyen?
Címlap / Psziché / Hogyan adj tanácsot, hogy értéke legyen?

Szatmári L. Miklós

Hogyan adj tanácsot, hogy értéke legyen?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-07

A vélemények és a jó tanácsok azok az árucikkek, amelyekkel tele van a padlás. Mindenkinek van belőle bőven, s akár ingyen is kész rád tukmálni. Még akkor is, ha nem kérsz belőle. Vajon te árulod, keresed, vagy menekülsz előle? S milyen eredménnyel? Mit érdemes tenni, hogy a véleményed és tanácsod valóban értékessé váljon, ami segít másoknak? S valóban érdekelje őket, és odafigyeljenek a nézőpontodra? Sőt, akár keressenek is érte? Az utóbbi fél évtizedben több mint ezer tanácsadás során volt alkalmam megfigyelni hogyan és miként működnek azok a tanácsok, melyek valóban segítenek, s melyek azok, melyek nem. A tanácsadás lehet építő és értékes, s lehet öncélú és egoista. Ahhoz, hogy valóban segítsd véleményeddel a világot, át kell gondolni néhány elvet.  

 

Az első és legfontosabb szabályt könnyű megérteni, de kicsit nehezebb megtenni. Meg kell tanulni hallgatni. Csendben maradni. Akkor adj tanácsot, s fejtsd ki a véleményed, amikor feléd fordul valaki és megkérdezi szerinted mi a helyes. Amikor valóban szüksége van a nézőpontod nyújtotta lehetőségre.

Első lépésben a szavak szintjén, második lépésben gondolati szinten kell elcsendesedned, ha valóban adni szeretnél a világnak. A legtöbb ember beleesik abba a hibába, hogy azonosul a véleményével, elhiszi annak kizárólagos igazságát, s folyton azt hangoztatja. Az ilyen jellegű kommunikációban a másik ember érdeke sokadlagos szemponttá válik. Ő csak egy eszköz lesz számodra ahhoz, hogy a személyiségedet megerősítsd a véleményed hangoztatásával. Pedig a vélemény nem más, mint pusztán egy nézőpont, és egyszerű képzettársítás. Egy reflex az elmében, ami viszont gyorsan az énkép részévé válik. S ilyenkor már hatalmas jelentőségűvé válik.

Az önmagukat „spirituális úton járóknak” definiáló emberek életében van egy szakasz, amikor a megtalálni vélt igazság hangoztatása nagyon jellemző. S általában igen sok gondot szokott okozni. Nekik, és környezetüknek egyaránt. Egyébként ez egy természetes jelenség, majd mindenki átmegy rajta. A kérdés csak az mennyit idő alatt múlik el. Mondhatnánk, hogy a szellemi fejlődés fontos része, melyben az elme természetének megismerését segíti. Azonban csak akkor, ha felismerjük a hátrányait. Hogy is zajlik a folyamat?


Amikor valaki elkezdi megismerni az emberiség vallási, szellemi, és misztikus örökségét, az olyan érzés, mintha egy kincsesbányára bukkanna. Természetes, hogy bizonyos drágakövek, és gyémántok jobban tetszenek, mint mások. Amikor a kereső szívét és lelkét megérintik egy mester szavai, egy szent könyv kinyilatkoztatásai, egy szertartásban rejlő méltóság, az csodálatos pillanat az életben. Ezt általában meg akarja osztani szeretteivel és barátaival, hiszen tényleg valódi kincsre lelt. Ez egy szép gesztus.

Azonban tudni kell, hogy mindenkinek más típusú kincsek értékesek. Sőt még maga a kincs sem ugyanazt jelenti a különböző típusú emberek számára. Ami az egyiknek gyémánt, az a másiknak csak egy széndarab. Ráadásul a legnagyobb nehézség, hogy kezdetben csak intellektuális szinten jelennek meg az élet szépségéről, békéről, szeretetről, az együttérzésről szóló tanítások. Az élet örvényei, s az érzelmek áradása könnyen elsodorja az elméből a puszta információkat a fent említett életminőségekről. S akkor jönnek a régi gondolati és érzelmi reflexek.

Ilyenkor történik, hogy amikor a jó tanács és a fennkölt vélemény nem kell a környezetnek, sőt ellenkezőleg reagál a vártnál (kétkedéssel, közönnyel, akár gúnnyal), akkor konfliktus, sértettség, akár harag keletkezhet a még csak szavak szintjén megjelenő spirituális igazságokból.

Ha viszont elcsendesedsz, éberré és tudatosabbá válsz akkor megéled az igazságokat. Akkor elégedett és derűs nyugalommal éled életed, s van türelmed kivárni, amíg kérdeznek. Akkor elmondod, te hogy látod a világ jelenségeit. S ha ez segít akkor jó…Ha nem az is…. Felismerted a világ legokosabb tanácsa is félreérthető, és ostobasággá süllyeszthető, s a világ legnagyobb közhelye is lehet a bölcsek köve. A lényeg mindig a fogadó fél. Az ,akiben a tanács kivirágzik, s gyümölcsöt fog hozni.

 
 
Ha tudatosan adsz tanácsot, akkor nem csinálsz érzelmi kérdést, hogy egyetértenek a tanácsoddal vagy sem, megfogadják –e vagy sem. Az már nem a te hatásköröd. Együttérző vagy, és megértő. Tudod, hogy a Te véleményed is csupán egy a világ végtelen tükröződéséből. Nem jobb, nem rosszabb. Nem igazabb, vagy nem hamisabb. Ez mindig csak viszonyítás kérdése. S talán ezt a legnehezebb elfogadni. Viszont ha megteszed, a konfliktusok csökkennek, majd eltűnnek az életedből, s a békés, derűs nyugalom időszaka jön el az életedbe. Ahogy a régi történet kifejezi:

„A madár nem azért dalol, mert valami mondanivalója van. Azért dalol, mert dala van”
Szatmári L. Miklós


 
 
[ 2119 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x