Óvjuk meg gyermekeinket a betűk mögé bújt arctalan trollok...
Címlap / Psziché / Óvjuk meg gyermekeinket a betűk mögé bújt arctalan trollok világában

Óvjuk meg gyermekeinket a betűk mögé bújt arctalan trollok világában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Felnőtt ember vagy. Sokat láttál, tapasztaltál már, és elvileg megfelelően óvatos vagy, mikor az internetet és a közösségi oldalakat használod. Tényleg az vagy? Használod az adatvédelmi beállításokat, és a védelem eme módszerét meg is mutattad a gyerekednek?  

Ugye felfogod, hogy ha egyszer valaki valamit feltölt a világhálóra, annak nyoma örökre megmarad? Ugye mikor a gyermeked elkezdte használni az internetet elmondtad neki, hogy milyen veszélyeket rejt a virtuális világ? Meséltél neki a trollokról?

Persze tisztában vagyok azzal, hogy a selfie képes okostelefonok, fényképezők világában sokszor nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy állandóan képeket, bejegyzéseket tegyünk közzé. Hisz ha nem vagy fent a Facebook-on, nincs Instagrammod, nem Twitterezel, akkor talán nem is létezel.

Mindenki tetszeni akar, mindenki pozitív megerősítésre vágyik, ezért csináljuk. No, és persze ott vannak a kukkolók is. Ők nem posztolnak, nem like-olnak, csak csendben leskelődnek. Azt is kijelenthetjük, hogy különbséget kell tenni, az ártatlan, vicces vagy épp szarkasztikus beszólások és a rosszindulatú trollkodás között.

Ne feledd kérlek! A világ felületes, álszent és nagyon gonosz tud lenni. Álnevek, álprofilok mögé bújt, embernek nem nevezhető, vadállatok ezrei várnak minden percben. A trollok nem pusztán ellenvéleményt fogalmaznak meg. Nem finoman kritizálnak, hanem provokatívan, sokszor alpári módon, átgázolnak minden emberi értéken.


Pedofil hajlamúak édenkertje

Kérlek, ne tedd ki gyerekedet annak a lehetőségnek, hogy egy ferde hajlamú embernek az okozhasson örömet, hogy bűbájos lánykád, fiacskád a nyári medencében meztelenül pancsizik. Fotózd le, tedd el, hidd el örök emlék lesz. De róla is csak ruhás képeket tegyél fel. Ne olyat, amin kihívó modelleket és szexbálványokat meghazudtoló módon vágja magát pózba. Hidd el, az nem is cuki. Szerintem a pózolásra sem túl jó ötlet rászoktatni. Később Te leszel a legjobban kiakadva a lányod melles, kacsszájas, popsis selfie-jein.  Beszélgess vele sokat, hogy később gond nélkül el tudja kerülni az internetes ragadozókat.


Mi a helyzet a trollkodással?

Téged talán már nem érint, mert vagy annyira felnőtt és tapasztalt, hogy messze ívben elkerülöd őket, és ha az ismerőseid között akad ilyen, egyszerűen kitiltod. De a gyermekek, illetve kamaszok nagy veszélyben vannak! Fejlődésben lévő lelkiviláguk és nem egészen kiforrott értékrendszerük van. Nem tudják még jól kezelni az őket érő bántásokat, zaklatásokat.


Ismeretlen trollok

A kamaszoknak sok száz, néha ezernyi ismerőse van. Nyilván nem mind valódi ismerős, de az úgy menő, ha jó sok van. Így aztán fű - fa – virág, a villamoson látott fiú, az egyszer ráköszönő lány is bekerül a listába. Ezek közé viszont becsúsznak a trollok is. A trollok legtöbb esetben álnevek mögé bújnak, arcukat, valódi énjüket nem vállalják. Lelkükben lakozó mélységes keserűséggel, boldogtalansággal, irigységgel és torz frusztrációval. A bennük lévő összes ocsmányság kibuggyan, mikor hozzászólásaikkal bombáznak. Arctalan gyáva emberek, akik az utcán szélesen mosolyognak Rád.

Ismerős trollok

Ezek a legveszélyesebbek a kamaszokra. Szülőktől már kissé elszakadva a saját korosztályuk kezdi formálni az értékrendjüket. A megfelelési, tetszési vágy átalakul, és a korban hozzá illőkre kezd fókuszálni. A tinik szivacsként szippantják magukba mások véleményét. Megingathatóak és befolyásolhatóak. A dicsérő szavaknak örülnek, azok (jó esetben) ismerősen csengenek gyerekkorukból. Vágynak a népszerűségre. De a bántó, támadó kommenteket nagyon nehezen kezelik. Kiléptek a szülői ölelő karokból a valódi életbe, és pokoli megrázó nekik, hogy bizony nem mindenki szereti őket, nem mindenki látja szépnek őket. Nem tudják, hogy az intelligencia hiánya, sikertelenség érzése, irigység, féltékenység, vagy a puszta gonoszság okoz ilyen hozzászólásokat. Sokszor a bántások mögött a bántó fél lelki nyomorúsága van. Még nem elég tapasztaltak, hogy belássanak a sorok mögé, és kezelni tudják őket. Erős támadásokban, főleg ha ez esetleg személyesen is folytatódik, meggyengülnek, elbizonytalanodnak, és szégyellni kezdik magukat. Nem érzik magukat szeretve többé. Összeomlanak. A viselkedésén minden bizonnyal látszani kezd. Visszahúzódóvá, vagy épp agresszívvé válik.


 
Amennyiben a gyerek viselkedése megváltozik, ne tudjuk be puszta kamaszkori változásnak. Forduljunk nagyobb figyelemmel felé, ne hagyjuk, hogy áldozattá váljon. Figyeljük, kikkel barátkozik. Alakítsunk ki vele bizalmas viszonyt, és éreztessük, mindig ott vagyunk neki, bármikor nyíltan fordulhat hozzánk a gondjaival. Értessük meg vele, hogy a közösségi oldalak nem a valódi életet jelentik, hanem egy virtuális masszát, amit lehet örömmel használni, de komoly sérüléseket is okozhatnak. Ne hazudj, mondd el, hogy a világ sajnos ilyen, érik még kudarcok és bántó szavak, tettek az életben, hisz ez is a része. Nem lehet mindig mindenkinek megfelelni. Arra tanítsd meg, hogyan kezelje ezeket a helyzeteket, hogy legyen erős ha ilyennel találja szemben magát.

Egy pillanatig se felejtsük el, hogy amit egy felnőtt jól tud kezelni, azt egy gyerek nem. Segítsünk nekik. Tanítsuk meg őket okosan és ésszel kezelni a közösségi oldalakat. Mondjuk el mit illik és mit nem. Mutassunk rá mi lehet bántó másnak, és ha Őt zaklatják, hogyan reagáljon. Ne csak arra figyeljünk, hogy a gyerekünket ne érje trolltámadás, hanem arra is, hogy Ő maga ne váljon trollá.

A régi mondások sosem évülnek el: Azt add, amit Te is elvársz másoktól.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3044 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x