A netes társkeresők útvesztőjében! Hogyan viselkedjünk...
hirdetés
Címlap / Psziché / A netes társkeresők útvesztőjében! Hogyan viselkedjünk a virtuális térben?

A netes társkeresők útvesztőjében! Hogyan viselkedjünk a virtuális térben?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-23

Az internetes társkeresők világában is léteznek olyan viselkedési szabályok, melyeket érdemes betartani. A legfontosabbakat természetesen már az oldalra regisztrálva el kell fogadni. Vannak azonban olyan íratlan szabályok, melyeket ettől függetlenül érdemes szem előtt tartani, feltéve, ha pozitív képet kialakítva és fenntartva szeretnénk kommunikálni másokkal. Az alábbiakban a netes társkeresőkön zajló kommunikáció módjáról, valamint az arra vonatkozó etikettről esik szó.  


Rendezvénynaptár
Cikksorozatunkban a netes társkeresés útvesztőjébe barangolunk el, hogy segítsük a felhasználókat a sikeres randevúk megvalósulásában, ill. felhívjuk a figyelmet a lehetséges buktatókra.

A netes etikett alkalmazása

Ahogyan a mindennapokban, úgy az internet világában is van néhány olyan szabály, melyet érdemes betartani akkor, amikor másokkal kommunikálunk.
Ha jól szerkesztettük meg az adatlapunkat, akkor idővel levélváltások követik majd egymást, melyek során soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy a monitor másik oldalán szintén hús-vér ember ül, érző lélekkel, és sebezhető önbecsüléssel.
Az írott szavaknak éppúgy van súlyuk, felelősséggel kell tehát bánnunk velük, még akkor is, ha olyasvalakinek címezzük őket, akit személyesen esetleg még nem ismerünk.


TISZTELET

A tisztelet olyasvalami, melyet természetességgel várunk el, megadni ugyanakkor nem minden esetben adjuk meg másoknak. Minél kevésbé áll közel hozzánk az adott személy, annál könnyebb túllépni alapvető viselkedésbeli minimumokon. Márpedig a társkeresőkön olyan személyek kommunikálnak egymással, akik még nem ismerik egymást. Fontos tehát, hogy mindig úgy fogalmazzunk, ahogyan azt hasonló esetben mi is elvárnánk a kommunikációs partnerünktől.

A megfelelő megszólítás, és aláírás például alapvető fontosságúak. Ne feledjük, hogy a levélírásnak megvannak a maga formai követelményei, melyek betartásával azt jelezzük a másik felé, hogy megadjuk számára a tiszteletet.
A válasz elmaradása szintén a tisztelet megadásának hiányát jelzi. Ha már nem kívánjuk folytatni a kommunikációt a levelezőpartnerünkkel, azt érdemes jelezni felé.

ÖNBECSÜLÉS

Minél több csalódás, visszautasítás, támadás ért valakit élete során, annál alacsonyabbá válik az önbecsülése. Előfordulhat tehát, hogy az alacsony önbecsülésű személy elejét véve a feltételezett újabb sérülésnek, inkább maga lendül támadásba, és ezzel fájdalmat okoz a másiknak. A védekezés egyik eszköze ugyanis a támadás.

A netes társkeresők működési sajátosságából fakadóan mindig lesznek olyanok, akik visszautasítanak bennünket, vagy épp mi utasítjuk vissza őket. Fontos, hogy ezt mindig olyan módon tegyük, mellyel a legkevesebb fájdalmat okozzuk a másiknak.
Ilyen módon illik minden levélre válaszolni. Megköszönni a másik figyelmét, esetleg a bókját, majd tárgyilagosan lezárni a kommunikációt.

Megindokolni a döntésünket nem szükséges, érkezhet ugyanakkor olyan kérés a partner részéről, melyben kifejezetten ezt kéri azért, hogy tanulhasson az esetből, esetleg módosíthasson az adatlapján lévő információkon. Amennyiben úgy döntünk, hogy eleget teszünk a kérésnek, ügyelni kell a visszajelzés módjára.


Megbántani másokat még akkor sem ildomos, ha arra kifejezett provokáció érkezik. Mindig őrizzük meg a hidegvérünket, a visszautasításunkat ugyanis lehetnek, akik bántó megjegyzésekkel torolják meg. Az ilyen jellegű agresszió hátterében a csalódottság és a frusztráció állnak – nem a személyünknek szólnak tehát. Emelkedjünk felül a vitriolos sorokon, és soha ne menjünk bele a játszmákba. Szükség esetén kérjük szakember segítségét az önbecsülésünkön esett csorba feldolgozásához.


KEZDEMÉNYEZÉS

Bár a klasszikus férfi-nő szerepet alapul véve sokan gondolják – esetleg az adatlapjukon meg is osztják – hogy mit tartanak a kezdeményezés módja kapcsán elfogadhatónak, a netes társkereső oldalak világára éppúgy igaz az, ami a való életre: bármely nem képviselője élhet a kezdeményezés jogával. A fontos az, hogy ennek során ne akarjunk vélt vagy valós normáknak megfelelni. Cselekedjünk annak megfelelően, ahogyan azt az élet más területein is szoktuk. A cél ugyanis az, hogy valós képet mutassunk önmagunkról.
A társkeresők többsége a levélíráson túl egyéb lehetőséget is kínál arra, hogy jelezzük a másik felé érdeklődésünket, így mindenki maga dönthet arról, milyen eszközzel él a kezdeményezés során.

A netes társkeresés során ne akarjunk valaki más bőrébe bújni. Vállaljuk fel önmagunkat, és maradjunk mindvégig önazonosak. 
 
[ 1223 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x