Hogyan küzdhetők le a rossz szokásaink?
Címlap / Psziché / Hogyan küzdhetők le a rossz szokásaink?

Hogyan küzdhetők le a rossz szokásaink?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-27

Vannak bizonyos szokásaink, melyeket annak ellenére gyakorlunk, hogy tudjuk, rombolóan hatnak az életvezetésünkre, vagy épp károsak az egészségünkre. Ezek leküzdésében jelenthet segítséget a velünk született kíváncsiság, valamint az a fajta tudatosság, mely az így nyert tapasztalatból fakad. Lássuk, hogyan!  

 

Rendezvénynaptár
Minden szokás kialakulása visszavezethető egy egyszerű tanulási folyamatra, melynek során egy bizonyos inger (pl. süti látványa) kivált egy adott viselkedést (pl. süti nassolása), mely viselkedést pozitív megerősítés – jutalom – kísér (pl. jobban érezzük magunkat).
Ez az egyszerű inger-válasz jellegű tanulási eredmény aztán nehezen oltható ki. Szokásként még akkor is befolyással lesz a viselkedésünkre, miután felismertük negatív hatásait, és a változtatásra irányuló döntést is meghoztuk.

A nem kívánatos szokások megszüntetésében jelenthet segítséget a természetes kíváncsiság, a felfedezés öröme mint jutalom, valamint az új tapasztalatból fakadó tudatosság.

Gyermekként mindannyian örömünket leljük abban, hogy bekukkanthatunk bizonyos helyekre, megvizsgálhatunk bizonyos tárgyakat, információt gyűjthetünk a bennünket körülvevő világról. Felnőttként a kíváncsiság továbbra is fontos motívum marad, ezért érdemes lehet építeni rá.


Ahogyan az adott inger hatására kiváltódott viselkedést egy bizonyos jutalom kísér, mely megerősítésként a viselkedés jövőbeni valószínűségét a későbbiekben növeli, ugyanígy a kíváncsiság hatására felfedezett új ismeretek is képesek pozitív megerősítésként funkcionálni.

Egy-egy nem kívánatos szokás megszüntetésében az alábbi lépések követése segíthet:

1. Felismerni a késztetést.
2. Kíváncsisággal fordulni a tevékenység felé.
3. Tudatosan megélni a tapasztalatot.
4. A tapasztalat fényében hagyni megtörni a szokás varázsát.
5. Megismételni a folyamatot.

Fontos, hogy ne megszabadulni akarjunk a régi szokásainktól, hanem a természetes érdeklődés révén megérteni azt, hogy mit ad nekünk. Ha sikerül megérteni, mi történik a testünkben és az agyunkban pl. süteményfogyasztás hatására, ha tudatosan figyelünk arra, ahogyan a sütemény édesen émelyítő íze szétárad a szánkban, fokozza a nyálelválasztásunkat, megemeli a vércukorszintünket, majd rövid időn belül szinte elviselhetetlen éhségérzetet okoz, ha sikerül felismernünk a természetes kíváncsiságunkra építve, mit tesz hozzánk az, amit aktuálisan teszünk, elérhetjük a tudatos kiábrándulás, majd továbblépés állapotát.

 
 
Mindez persze időbe telik. Minél többször eszmélünk azonban rá, hogy egy-egy nem kívánatos szokás mit tesz a testünkkel, milyen változásokat okoz bennünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy idővel új, konstruktív szokásokat legyünk képesek beemelni helyettük a viselkedési repertoárunkba.

 
 
[ 4512 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x