A barátságról
Címlap / Psziché / A barátságról

A barátságról

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-03

"A barátság aranyfonál, ami könnyen elszakad. Össze lehet ugyan kötni, de a csomó megmarad." Ez egy hajdan volt, közkedvelt emlékkönyvbe használt kedveskedő bölcsesség. Talán egy burkolt felhívás arra vonatkozóan, hogy mit jelent barátnak lenni. Emlékszem, mikor kisiskolás koromban szinte mindegyik osztálytársamról úgy beszéltem otthon a szüleimnek, mint a barátomról. Gond is volt a születésnapi zsúrra történő meghívások szelektálásánál. 

 

"A barátság aranyfonál, ami könnyen elszakad. Össze lehet ugyan kötni, de a csomó megmarad." Ez egy hajdan volt, közkedvelt emlékkönyvbe használt kedveskedő bölcsesség. Talán egy burkolt felhívás arra vonatkozóan, hogy mit jelent barátnak lenni. Emlékszem, mikor kisiskolás koromban szinte mindegyik osztálytársamról úgy beszéltem otthon a szüleimnek, mint a barátomról. Gond is volt a születésnapi zsúrra történő meghívások szelektálásánál.

Szeresd felebarátodat...
A baráti kapcsolat fontosságát talán akkor értettem meg legjobban, mikor kiderült, hogy választhatok egy- két embert a környezetemből, aki fontosabb lehet számomra, mint sok rokonom. Eleinte ezt a felismerést kicsit furcsálltam, mert egy sokat összejáró, egymással törődő családban nőttem fel, ahol a rokonok tényleg szerették egymást. Hát mit ad egy barátság, amit nem tud a rokonság? Kérdeztem magamban. Szóval az iskolában az osztálytársaim közül sokakat barátnak neveztem, és ahogy jöttek a csalódások, úgy csökkent a számuk. Azzal vígasztalt az apám, hogy az a jó, ha valakinek kevés barátja van, mert az igazán jelzi a kevés megmaradónak az értékét. Baráti kapcsolatok sokféleképpen alakulnak. Az egyszerű út a közvetlen környezetből, lehetőleg hasonló korosztályi és társadalmi közegből választani valakit. A spontán kialakuló szimpátia lehet a fő előmozdítója, hogy később keressük az illető társaságát. Majd egyre jobban megosszuk vele gondolatainkat, egyéniségünket.

Hová tűnnek a barátok?
Az iskolai évek gyorsan telnek. Nagy barátságok születnek viszonylag könnyen. A fiatalok állandóan nagyobb társaságokban mozognak, és onnan kerül ki egy-két különlegesen választott személy igazi barátnak. Iskola elvégzése, váltása után még egy bizonyos ideig fennmarad a barátság, de ahogy kezdenek a személyek más időrend szerint élni, esetleg földrajzilag is eltávolodnak egymástól, akkor a barátság általában elhalványul. A nagy változások az emberek életében általában nem egy időben következnek be. Az első igazi szerelem komoly sebeket ejthet a baráti kapcsolaton, hiszen ilyenkor a legjobb barátot is hanyagoljuk a kedvesünkkel tölthető idő érdekében. Azután a különböző iskolai végzettségek megszerzésével társadalmi státuszunk is eltérően változhat. Bár a magyar társadalom nem tagozódott szigorú osztályokba, azért életformát határoznak meg a későbbi munkahelyi elfoglaltságok, karrier és egzisztenciális lehetőségek. A házasságkötés is a barátságok nagy szakítópróbája. A házas fél, már nem járhat ugyanúgy el a barátaival, mint előtte és nem minden esetben lesz szimpatikus egymásnak a választott házastárs és a régebbi barát. Következő veszélyhelyzet a baráti kapcsolatra, az első gyermek születése. Szülővé válni mindennél fontosabb, nagyon időigényes elfoglaltság. Mindig a saját gyermekem csodálatosságáról zengett ódákat másoknak hallgatni talán unalmassá válik. Így aztán elmúlik 5-6 év és a régi barátokból nem marad egy sem. Persze akadnak nagyon üdvözítő kivételek.

Új élethelyzet, új barátokkal?
Megvan a végső iskolai, szakmai végzettség. Elindult a karrier, megtörtént a családalapítás, felcseperedett a legkisebb gyermek is, megszilárdul egy életforma, mi kell még a boldogságunkhoz? Egy-két jó barát. A munkahelyen, bár több éve ott dolgozom, de nem vált senki olyannyira szimpatikussá, hogy barátság alakuljon ki. A házastárs többször váltott munkahelyet, elkanyarodott az eredeti szakmájától. A régi kollegák, barátok az ő oldaláról is elmaradtak. Az óvodában, iskolában mindenki csak rohanva hozza-viszi a gyermekét nincs ideje, kedve ismerkedni, barátkozni. A szomszédok is hol elhalmozódnak munkával, hol tele lesznek problémákkal. Nem indul be a barátkozás. Hova forduljunk egy jó barátért? Jönnek sorra a jubileumi osztálytalálkozók. Először a középiskolás társak méregetik egymást irigységgel, távolságtartással, majd mire vége a bankettnek egy névjegy, vagy telefonszám csere a jele az igénynek, hogy gyakrabban kellene találkozni, de persze az elkövetkező öt évben ez rendre elmarad. A felsőbb iskolai osztálytalálkozók is kimerülnek a nosztalgiázásban és szinte reménytelen "felmelegíteni" hajdan volt barátságokat, hiszen másnap reggeltől mindenki rohan a maga választotta útján tovább. És így tovább… Igazi barátságok kialakulásának nem kedveznek az utóbbi évek. Ahogy megváltozott a társadalmi és gazdasági helyzet, ahogy nagyobb különbségek jöttek létre, valaha szinte egy színvonalon élők között, ahogy egyre nagyobb kihívásoknak, versenyhelyzetnek vagyunk mindannyian kitéve, ahogy egyre kényelmesebbé tesz minket az otthoni szórakozási lehetőségek választéka, úgy feledkezünk meg az emberi viszonyok egyik legrégebbi és legnemesebb fajtájáról, a barátság fontosságáról.
 
 
[ 2599 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x