Különös március
Címlap / Psziché / Különös március

Különös március

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Esett a hó. A körúton minden fehér volt, a járda szélén felpúpozva állt a félrekotort hótömeg. Két lányka sétált fehér zokniban, félcipőben, kabátjuk alól kilengett a kék rakottszoknya. Középiskolások voltak, ünnepélyről jöttek.  

Esett a hó. A körúton minden fehér volt, a járda szélén felpúpozva állt a félrekotort hótömeg. Két lányka sétált fehér zokniban, félcipőben, kabátjuk alól kilengett a kék rakottszoknya. Középiskolások voltak, ünnepélyről jöttek.


Erzsi utolérte őket, egymásba karoltak mind a hárman, és élvezték a hóesést. A Dob utca és a Majakovszkij utca között férfiak jelentek meg, és elkerítették a járda egy részét. A három lányt megkérdezték, szeretnének-e statisztálni egy filmfelvételen. Azok egymásra néztek, és egyszerre intettek igent.


Sétálniuk kellett fel és alá a járdán beszélgetve vagy fél óra hosszat. Nem volt más dolguk, nevetgélve sétáltak, miközben előttük forgattak, próbáltak. Tudták, hogy vannak lányok, akik így kerülnek be a szakmába. Később egyik iskolatársuk, Mór Mariann is egy válogatáson lett Bárdy György színészpartnere. Bár mindnyájan egyetemre készültek később, a színház, film mindig minden lányt érdekelt.

Végül a rendező, vagy talán valaki más meghívta őket egy csokoládéra a kis presszóba valahol a mai Mozart kávéház környékén.

Leültek, és a márciusi ifjakról kezdtek beszélgetni a férfival. Stigi, aki az osztály egyik legjobb tanulója volt, pontosan elemezte a márciusi forradalom eredményeit és az áprilisi törvények jelentőségét. Nóra – hasonlóan jó tanuló s egyben kiváló sportoló – a Baradlay-fiúk bátorságát hozta fel példának a hazaszeretetre. Erzsi magyar, történelem szakos tanár lett később, ezen a délutánon arról beszélt, hogy most is aktuális lenne a márciusi fiatalok helytállása, s ha kitörne a forradalom, ő is a forradalmárok közé állna.

- Miért lenne ilyen békés világban forradalom? – kérdezte a férfi. A két másik lány is csak mosolygott. Tudták, hogy a demokráciában nem lehet forradalom.
- Először is külpolitikailag hasonló a helyzet, mint 1848-ban volt. A szovjet csapatoknak el kellene hagyniuk az országot.
- A Szovjetúnió a legjobb barátunk. Ti talán nem szeretitek az orosz nyelvet?

Stigi idézni kezdte az Anyegin tanult részleteit, Nóra Lev Tolsztojtól mondott szöveget.
- Nagyon jó orosz tanárunk van, és Lermontovot, Puskint, Tolsztojt szívesen tanulunk. De mikor beszélgethetünk orosz gyerekekkel? Haszna sincs így a nyelvtanulásnak, legfeljebb annyira, mintha latint tanulnánk. Az lenne jó, ha mindenki megválaszthatná, milyen nyelvet szeretne tanulni – folytatta Erzsi. – Mi szükség van Sztálin szobrára a legnagyobb téren? Miért kell a felvonuló tömegeknek leborulni előtte, mintha bálvány volna. Miatta robbantottak szét egy szép fehér templomot, ahová óvodába jártam.
-
- Megvalósult a szabad választás, mindenki közvetlenül, szabadon járulhat az urna elé. Nem ezt akarták a márciusi ifjak?

- És kit lehet megválasztani? Azt, aki a Népfront listáján szerepel. Csak a kommunistákat. Tele vannak a börtönök. Apám barátainak egy része az Andrássy út 60 vendége volt pusztán azért, mert szerettek volna hazamenni családjukhoz a Felvidékre vagy a Vajdaságba. Mindenkit letartóztattak összeesküvés vádjával koholt perekben.

Mosolyogva nézett rá a férfi:

- A politikai foglyok szabadon bocsátassanak.
- Igen, négy gyerekes apát ismerek, akiben megbízott faluja népe, mert jó mezőgazdász volt. Most bujkálnia kell, mert bármikor börtönben vethetik. Olyan az élete, mint Szilveszternek Petőfi Apostolában. Egy asszony megbízott benne, gyermekeket szült, s a gyermekek nem láthatják apjukat, pedig az asszony mindig szerette, hűséges volt hozzá. Ugyanott tartunk, mint 1848 elején, most újra meg kellene vívni a szabadságharcunkat.
-
- Vallásszabadság van, nem? – kérdezte a férfi.
-
- Egyáltalán nincs vallás. Akik most a vallást képviselik, azok behódoltak a kommunistáknak, a templomban a pap arról beszélt, hogy meg kell ünnepelni április 4-ét. Vagyis egy idegen csapat bevonulását Magyarországra. Ahhoz a paphoz többé nem mentem, mert ha egy szót se szól, akkor együtt tesszük azt, amit muszáj, de ha egy pap fog hívni, akkor azt a magyarság árulójának tartom.
-
- És most nem félsz attól, hogy mindaz, amit elmondtál ellened fog vallani, ha esetleg a bíróságon találkozunk veled vagy a szüleiddel?
- Valami miatt már nem félek. Azt hiszem, nemsokára mindez megváltozik, ha nem is gyorsan, de az élet engem kell, hogy igazoljon.

1956 március 15-e volt. Valami volt a levegőben, ami miatt sokan azt gondolták, eljött a változás ideje. Fél év múlva együtt mentek a Parlament elé március 15-e programjával és dalaival.

Kossuth Lajos azt izente... Aki magyar, velünk tart! Erzsi márciusban még nem gondolta, hogy ilyen sokan vele tartanak.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1115 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x