Lelkes Miklós: Gombák
Címlap / Psziché / Lelkes Miklós: Gombák

Lelkes Miklós: Gombák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A gombákat igen kedvelem. Jópofa fickók, ha olykor morbid is a humoruk. Korán megismerkedtem velük, ami - közvetve ugyan - a bombáknak köszönhető. 

A gombákat igen kedvelem. Jópofa fickók, ha olykor morbid is a humoruk. Korán megismerkedtem velük, ami - közvetve ugyan - a bombáknak köszönhető.

Ne kapd fel a fejed, Olvasó, hogy ez lehetetlenség! Így volt, igenis, igaz családtörténetünkben. A bombák elől, melyek mellesleg szüleim házát is háztalanították, a második világháborúban, néhány hónapra, a budai hegyek egyik turistaházába menekültünk, erdők, rétek, virágok, gombák, madarak csodaszép világának szomszédságába. Itt gombásztunk-gombászgattunk is. Kisgyermekkorom szép emlékei közé tartoznak a gombák: fenyőgomba, császárgomba, vargánya, nagy őzlábgomba, galambgombák... Azokra a csöpp réti csiperkékre is mint kedves gombácskákra emlékezem vissza.

Az idő kereke forgott tovább, akár megemelték előtte kalapjuk egyes gombák, akár nem. Az ötvenes évek első felében gyakran kádereztünk gombákat: alkalmasak-e, megbízhatóak-e kiválasztásra, magasabb helyre, mint pédául a tűzhelyen levő serpenyőbe, levesesfazékba, közel a tűzhöz? No, egy gomba sem merte mondani, hogy ő "nem a nép hasznos gombája"! /Dícséretükre legyen viszont az, hogy most, a rendszerlóváltás után, sem hazudoznak össze-vissza!/ Ám a felemelkedés első lehetőségét jelentő kosárba csak azok kerülhettek a családi gombászásnál, amelyek megfeleltek az előírt, szigorú káderkövetelményeknek. Az előírásokat szép, színes képekkel illusztrált, gombaétrendpolitikai könyvecske tartalmazta, büszke címmel: EHETŐ ÉS MÉRGES GOMBÁK. Úgy gondoljátok: találó cím?!

Nos, én nem gondolom úgy. Először is: MINDEN gomba EHETŐ, csak némelyeknél számolni kell elfogyasztásuk esetleges következményeivel. Másodszor: NINCS mérges gomba. Nem a gomba mérges, hanem a gombaszedő az, olykor, főleg, ha nem talált elég, véleménye szerint nyugodtan elfogyasztható, sőt, ínyencségként is számbajöhető gombát. Meg mérges lehet, napjainkban, elprivatizált erdőre, rétre, no, szóval azokra a disznóságokra is, amelyek miatt egy erkölcsös gomba, a szarvasgomba, régóta igyekszik föld alatt maradni, ne is lássa ezeket, de a disznók onnan is kitúrják. No, túr, túrat az úr, aki nem túr, az nem úr, csak, megtévesztésdemokratizmusból, annak nevezik. MÉRGEZŐ GOMBA SINCSEN! A gomba nem mérgez meg senkit, hanem a gombatudatlan ember olykor megmérgezi vele saját magát, vagy a gombaismerő ember megmérgezi vele azt, akit - valamilyen okból - el akar tenni láb alól. Kéretik a gombákat nem összetéveszteni Lucrezia Borgiával!

Egyébként a gyilkos galóca, tudományos nevén Amanita phalloides, jó szolgálatot tehet azoknak, akik utálják saját májukat. Májuk alkohollal való lassú és költséges tönkretételével szemben /ami annyira divatos Hungary-ban/, a gyilkos galóca alkalmas a máj igen gyors és költségkímélő tönkretételére, továbbá elfogyasztójának nagy esélye van arra, hogy ingyenes társtalanutazást nyerjen a Mennyországba, vagy liftutazást lefelé, a Pokolba. Amennyiben valaki nejével /élettársával vagy szeretőjével/ együtt fogyasztja, úgy társasutazást is nyerhet. /Ez nem a reklámcégek trükkje, csalogatója ám, hanem halálosan komoly dolog!/

A gyilkos galócának több változata van, továbbá külföldön is nagy temetkezési sikere, angol neve a Halál Angyala /Angel of Death/, oroszul pedig Bélaja pogánka /de lehet, hogy már megkeresztelték, mert az idő tőlünk jóval keletebbre is igen görög/. Még a gyilkos galóca fehér változatát is /Amanita verna/, jámbor kinézete ellenére, könnyű felismerni: gombalemezei fehérek /ráadásul régi lemezek ezek!/, tönkjén gyűrű van /de saját gombaanyagából, nem pedig vastag aranyból, amilyet egyes ízléstelenül primitívgazdagok viselnek!/, alul viszont, szintén saját anyagból, szegényes bocskor. Ez a három jel együttesen jellemző rá, de azért vegyétek észbe, Olvasóim, hogy, ha nem találtok gyilkos galócát /főleg tölgyerdőkben keressétek!/, akkor sem kell elkeserednetek, - más gombával is megmérgezhetitek magatokat! A hazai néhányszáz gombafajból 30-35 mérgező. Ám az Amanita verna jobb, no, az ver, na! Más gomba estleg csak verne, feltételes módban, de az Amanita verna esetleg úgy ágyba ver bennetek, hogy fel sem keltek többé, sőt, örököseitek az ágyat is eladhatják, ha akarják!

A legszebb hazai gomba a légyölő galóca /Amanita muscaria/. Piros kalapján jól hatnak a kis fehér burokmaradványok, szóval, nagyon fotogén. Ez a gomba tudja mitől döglik a légy, mert szinte örökös tiszteletbeli tag, szereplő a gyermekek számára készült mesekönyvekben. Ez is okozhat halált, de ne bízzatok annyira e hatásában, mert inkább a központi idegrendszerre hat /pszichotróp hatás/, hallucinációkat okoz /az ősmagyarok sámánjai is használták/, hatása alatt mindenféle bolondságokat lehet látni, hallani, beszélni, - de, úgy vélem, minek ilyesmihez e gombát megenni Hungaryban? Egyrészt utóbbiak mennek bolondgomba-evés nélkül is, másrészt nem kellemes a mámor elszállta után tudomásul venni: a hallucinációk-rémhallucinációk mégiscsak igazak voltak.
Vannak még más gombácskák, mint a susulykák /Inocybe fajok/. Megsúgom: ha valaki ezeket gyomrában susulykáztatja, mert olyan süsü, az is megjárhatja!

Kevés gombát ismerek meg - dacára sok gombászó emlékemnek - százszázalékos biztonsággal. Ezen nem kell csodálkozni, gyakran azt hisszük, hogy ismerünk egy bizonyos embert, azután kiderül: mégsem. Ám a NAGY ŐZLÁBGOMBÁT, ezt a napernyőre hasonlítót, hosszú /"őzláb"/ tönkjével, megismerem. Ezt is össze lehet téveszteni a vörhenyes őzlábgombával /Lepiota helveola/, utóbbinak fogyasztása korántsem egészséges, sőt! Tanács: az, aki meglepi nejét egy nagy őzlábgombával /Lepiota procera/, ne legyen olyan lepiidiota, hogy a vörhenyesről is /Lepiota helveola/ beszéljen neki, mert rántott gomba helyett jön a Kapiota! Tapasztalatból tudom, egy idő óta !

Jön a nyár, Olvasóim, várjátok tanácsaim, hogy miként szerezhetnétek be, jó Hungarian-módra, további kellemetlenségeket, családi tragédiákat, meg miegymást. Nem elég az, amit kaptok, szereznetek is kell! Ideírok két tanácsot, de nekem ne ímélezztek ám vissza a túlvilágról! Legyetek gombaliberálisak, ha annyira akartok, és kell a másság, jobban, mint az egészség!

1. CSAK házaló gombaárustól vegyetek gombát, miután ellenőriztétek gombászkodási tudatlanságbizonyítványát!

2. HA GOMBÁT SZEDTEK, csak a gomba csinos, vagy egyenesen szépséges, alakja szerint válogassatok, mint ahogy más esetekben szoktatok, semmibe véve a belső tartalmat! Szépségverseny YES!, épségverseny NO! No, megértettétek?!
Arra, persze, ne számítsatok, hogy ott leszek a temetéseteken. Engem az elmúlás, korai halál nagyon elszomorít. Még - bocsássatok meg nekem e merész gondolatért! - az is eszembe ötlik: a gombák szerencsések, mert csak kalapjuk van, fejük nincsen, de Ti jobban tennétek, ha megelőznétek ezt-azt, időben. Inkább a kalapot nélkülözzétek, mint az értelmes fejet!
Lelkes Miklós cikkeiről beszégessünk

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1945 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x