Polcz Alaine: Agresszióval a halál ellen
Címlap / Psziché / Polcz Alaine: Agresszióval a halál ellen

Polcz Alaine: Agresszióval a halál ellen

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-03

Minden haláleset sok negatív élményt és ezzel együtt agressziót is mobilizál, ami szétdobhatja a családot, de össze is kovácsolhatja. Ilyenkor gyakori - önkéntelenül is - a bűnbak keresése (az orvos, a nővér, az Isten, a természettudomány, az adminisztráció), akire, vagy amire kivetíthetők a negatív érzelmek.  

 

És kialakul a homeosztázis. Természetesen az önvád a legnehezebb. A körön kívüli vád azért könnyebb, mert védi az összetartozást is.


Magunk dolgozzk fel a gyászélményt vagy kérjünk segítséget?
Persze e nélkül is lehet összetartozni és segíteni egymáson, csakhogy akkor magunknak kell feldolgoznunk a negatív érzelmeket, melyek csak kivételes esetekben nincsenek jelen halálesetnél. Ezek adnak a szokottnál erősebb érzelmi töltést az örökösödési harcoknak is. Alapvetően fontos, hogy a halál ne ébresszen fel egy régebben visszafojtott veszteség-érzést. A veszteség összegeződése túl súlyos lehet és lehetetlenné teheti a veszteséghez kapcsolódó érzelmek feldolgozását.
Mindez kivetülhet tárgyi síkra, amikor valaki folyton elhagyja, elveszti holmijait. Ez a kényszeres-rituális ismétlés felidézése annak az élménynek, hogy “én hagyom el őt, nem ő hagy el engem”. Tudat alatt újból és újból megismétli az élményt, hogy megszabaduljon a szorongató félelemtől.

Ki hagyott el kicsodát?
Ez érvényesül a pár- és baráti kapcsolatokban, a munkához, otthonhoz való viszonyban is: mindent el kell veszíteni, hogy ne ők, ne azok hagyjanak el engem. Ilyenkor a párválasztás már eleve elvesztésre épül – s ezért rendszerint be is következik. Ha véletlenül jön egy olyan partner, akibe kapaszkodni, akihez stabilan kötődni lehet, akkor kínzó ambivalencia lép fel. “Hamar el kell szakadnom, mielőtt...” – de ez nem megy.

Én is meghalok! - a halál realizálása
Alapvetően fontos a gyászmunkánál, hogy elfogadjuk saját eljövendő halálunkat, mint sorsot. Ez lehetővé teszi azt a gondolatot, hogy az eltávozott is elfogadhatta saját halálát, s ezzel már felszabadul, megközelíthetővé válik a gyász területe: a halál nem baleset. Bármi legyen is a közvetlen kiváltó oka, elkerülhetetlen, meg kell történnie, valahogy mindenkinek meg kell halnia.
A halál realizálására, hogy el lehessen fogadni a veszteséget, a természetes, egészséges keretek között lezajló gyásznál, gyászmunkánál is szükség van. Az elszakadást nehéz az érzelmekkel, a tudattalannal megértetni. Olyan erős az ellenállás, hogy szükséges a szembesülés. Éppen ezért vált szokássá a “búcsú”, a halott megtekintése.

Mit is mondanak az anyák?
“Én tudom, hogy meghalt a gyermekem, hiszen láttam, de nem hiszem.” Hát még ha nem is láttuk...
Negyven éves asszony mondja: “Már tíz éve halott a férjem.  Nem akartam látni a koporsóban, hogy élőként maradjon meg bennem. Most, ha külföldön járok, az az érzésem, hogy megint találkozunk, és önkéntelenül is figyelem a járókelőket.”
A halál és veszteség elviselését segíti az a régi szokás, hogy díszesen felravatalozva, mintegy szemlére teszik ki a halottat, aki a temetésig az otthonában van. Ez a látvány, miként a mosdatás-öltöztetés, a halál tényének elfogadásában segít. Egyúttal a halott elkülönítését és kiemelését is jelenti.

Meg kell nézni a halottat
Ezért javasolja E. Kübler Ross, hogy meg kell nézni a halottat. Még akkor is, ha baleset miatt szétroncsolódott. Ezt tudták nagyszüleink is. Ha városi kórházban halt meg valaki, üveges koporsóban szállították haza. 1985-ben azt mondja egy jól képzett fiatal orvos: “Üveges koporsó – hogy láthassák az arcát? De hát ez patológiás!” Ilyen messzire került a medicina az érzelmektől.

Forrás: Éjjeli lámpa  -Jelenkor Kiadó, Pécs 1999
Előző rész
A cikksorozat utolsó fejezete

Ha elakadt a gyászmunkájában, kérdezze Hospice tanácsadónkat!


 
 
[ 3211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x