Szabadgondolkodás propagálva: A tévében is hódítanak a...
Címlap / Showbiznisz / Szabadgondolkodás propagálva: A tévében is hódítanak a melegek

Szabadgondolkodás propagálva: A tévében is hódítanak a melegek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Egyre több sorozatban szerepelnek melegek, már ami az amerikai tévé csatornákat illeti. Pár éve még elvétve, ha volt ilyen karakter a főműsoridős sorozatokban, mára az arány egyre növekszik. A készítők még a nemek arányára is ügyelnek, férfiak és nők egyformán kapnak ilyen szerepeket. 

Ami még elképzelhetetlen lett volna a Kórház a város szélén vagy a Nők a pult mögött című nagysikerű csehszlovák tévé sorozatokban, de akár a jóval modernebb német Feketeerdő Klinika epizódjaiban is, az mára természetes és mindennapos lett az új amerikai teleregényekben. A meleg karakterekről van szó, akik egyre több teret hódítanak meg a képernyőn, főműsoridőben. Idén már 16 állandó szereplő homoszexuális az amerikai csatornákon, ami 2,6 százaléka az összes állandó szereplőnek. Ez igen kimagasló érték, ha azt vesszük, hogy duplája a tavalyi mennyiségnek, ha kicsit távolabbra tekintünk vissza, akkor meg egyenesen csoda. Pár éve még nem, vagy csak ritkán, elvétve lehetett meleg szereplőt látni a sorozatokban, és akkor sem állandó szereplőről, hanem csak pár rész erejéig megjelenő karakterről volt szó.


A The Gay & Lesbian Alliance Against Defamation nevű szervezet megelégedéssel nyugtázta, hogy az amerikai országos tévé csatornák egyre több ilyen karaktert szerepeltetnek, arányuk folyamatosan nő az állandó és a mellékszereplők körében is. Két tévétársaságot külön díjjal is jutalmazott a szervezet, az ABC és FX csatornáin minden sorozatban van legalább egy meleg karakter, van, amelyikben több is, sőt, akad sorozat, amelynek minden epizódjában van meleg szereplő. Mutattak be ezen kívül már azonos neműek közti házasságot is, és előfordul transzszexuális szereplő is. A CBS társaság sorozataiban viszont hiába keresünk melegeket, egyetlen ilyen karaktert sem vonultatnak fel, ezért ők az említett szervezet rosszallását kapták az elismerő díjak helyett. Ez a társaság a hagyományos, konzervatív értékeket helyezi előtérbe, és lassan ezzel a nézetével kisebbségbe kerül. Vajon ha egy idő után már ez lesz a kuriózum, akkor a heteroszexuálisok kapnak védelmet és őket kell preferálni, mint elnyomott kisebbséget? 

Érdekes egyébként, hogy a magyar sorozatok nagy klasszikusa, a Szomszédok elsőként vállalta be egy meleg karakter szerepeltetését, ugye mindenki emlékszik még Olira, a fodrászra? A Barátok közt Misije pedig már napjaink története, és ebben a sorozatban már több meleg karakter is megjelent, így hazánk sorozatai lépést tartanak az amerikai trenddel. Persze más kérdés, hogy mennyire jó ez. Az elfogadás, a másság megjelenése a médiában lehet egyfelől a tolerancia mértékegysége, másfelől a sorozatok divatos meleg szereplői ügyes üzleti fogások, hiszen erre a témára harap a közönség, egy jó kis leszbi vagy homoerotikus jeleneten még mindig többet lehet izgulni, mint a csontig lerágott fiú a lánnyal felálláson.

HarmoNet tipp: Minden idők második legbotrányosabb leszbikus csókja! >>

Más kérdés, ha gyerekeink ezen nőnek fel, akkor vajon hosszú távon előnyükre, vagy hátrányukra válik-e ez? Vajon melyik szülő szeretné, hogy a gyereke, akár csak divatból, egyszer egy azonos nemű udvarlóval állítson haza? Vagy kipróbáljon valamit csak azért, mert a tévében látta? Előbb utóbb az olyan csatornák, mint a CBS lehet, hogy magukra maradnak, akkor majd nézhet a nagyközönség, hogy a „mások” a fejükre nőttek.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2134 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x