50 éves a világ legdögösebb szőkesége! Barbie baba is megöregszik?...
Címlap / Showbiznisz / 50 éves a világ legdögösebb szőkesége! Barbie baba is megöregszik?

50 éves a világ legdögösebb szőkesége! Barbie baba is megöregszik?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

A karcsú, hosszú lábú hölgy a világ leghíresebbje lett: soha senkiért nem rajongott annyi ember, mint Barbie babáért. Talán annyi vitát sem váltott még ki játék, mint ez az egyszerű öltöztető baba, aki kultikus kedvenccé válva átvette a divat irányítását, befolyása alá vonta a kislányokat és még anyukájukat is, és előfordult, hogy élet-halál ura lett. Barbie ma ötven éves, lássuk, mi történt vele az elmúlt fél évszázadban! 

A baba felnőtt is lehet
Barbie megálmodója Ruth Handler volt, aki észrevette, hogy kislánya felnőttként bánik játék babáival, és szereti felnőtt ruhákba öltöztetni őket. Az ’50-es években a babák gyerekeket mintáztak, és egy babához csak egy ruha tartozott. Egy európai utazás során aztán Németországban felfigyelt egy Bild Lilli nevű babára, aki felnőttre hasonlított, és hármat hazavitt az Egyesült Államokba, hogy meggyőzze férjét, aki a Mattel játékgyártó cég egyik alapítója volt, hogy készítsenek ilyen babákat. A Lilli baba, aki egy népszerű képregényhősön alapult, eredetileg nem gyerekjátéknak készült. Reinhard Beuthin rajzolta a Die Bild-Zeitung számára Lillit, aki öntudatos nő volt, tudta, mit akar és nem habozott lépéseket tenni álmai valóra váltásáért.

A Lilli babát 1955-ben hozták forgalomba Németországban, és habár eredetileg nem gyerekjátékként került a polcokra, hamar megkedvelték a kislányok is, akik élvezték, hogy számos különböző ruhába lehetett öltöztetni. Ruth férje nem talált ebben semmi hasznosítható ötletet, és elvetette felesége elgondolását, hogy viszonylag apró méretű, felnőttes babákat gyártsanak, akiket tetszés szerinti ruhákba lehet bújtatni. Ennek ellenére Ruth elkezdett dolgozni az új baba megjelenésén, Jack Ryan tervező segítségével, és végül elkészült a prototípus, aki Ruth lánya után a Barbie nevet kapta. 

A prototípus
Barbie bemutatására 1959. március 9-én került sor, a New York-i American International Toy Fair kereti között. Ez a nap lett Barbie hivatalos születésnapja. Az új játék „Tinédzser divat-modell” néven került forgalomba, és annak ellenére, hogy Ruth férje nem fűzött nagy reményeket hozzá, egy csapásra rendkívül népszerű lett. Az első évben 350.000 darabot adtak el belőle. Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, ellenben változatos frizurával kínálták őket: volt szőke és barna hajú modell, lófarkas, kontyos, kibontott hajú, ám mindegyik a korszak divatja szerinti frufruval.

HarmoNet tipp: Rekord műtét, rekord hülyeséggel! Újabb élő Barbie baba >>

A ruháit a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták. Mivel számos szülő kifogásolta, hogy a babának túl nagyok a mellei, ezért azokat később kicsit kisebbre szabták. A baba kinézete sokszor változott az évek során, az egyik legmarkánsabb újítás 1971-ben volt, amikor az addig bambán kicsit oldalra meredő baba szemeit átrajzolták, hogy egyenesen előre nézzen, a legutóbbi modellnek pedig a csípőjét szabták szélesebbre. Eközben a Mattel felvásárolta a jogokat Lilli babához, és 1964-ben beszüntette gyártását, így Barbie konkurencia nélkül maradt.

A vékony, csinos öltöztető baba azóta meghódította az egész világot: 1967-ben megjelent az első színes bőrű baba, 1968-ban már igazi afroamerikai vonásokkal. Párja, Ken már 1961-ben elkészült, ő lett az első férfi öltöztető baba. A Mattel Barbie-nak sok más társat is megalkotott, így a spanyol Teresát, a barna hajú Whitneyt, az 1963-ban megjelent Midge Hadleyt, 1986-ban a fekete bőrű Christiet és Stevent, Christie barátját, valamint az ázsiai Marinát. Családtagjai közé tartoznak a tinédzserkorú Skipper, a tíz év körüli ikrek, Stacy és Todd, valamint a kisgyerek Shelly. Ezen kívül rengeteg háziállata, közlekedési eszköze és lakóháza volt már Barbienak, aki köré egész iparág telepedett. Készültek róla képregények, mesekönyvek, filmek, de Barbie mintás iskolásfüzetek, naplók, táskák ruhák is a kis rajongók számára. Saját életrajza lett, és több millió kedvelője világszerte, sőt, saját múzeuma is van, ahol minden eddig megjelent Barbie modellből láthatunk egyet. Olyan sztárokról mintáztak meg egy-egy babát, mint Naomi Campbell vagy Cindy Crawford, és a leghíresebb sztárok kölcsönözték hangjukat neki a filmekben.

Az elmúlt 50 évben Barbie számos vitát váltott ki, és bőven érték kritikák. A legtöbb nemtetszést Barbie irreális alakja okozta, ezért többször is átformálták az eredeti modellt. A túl nagy mellek, túl hosszú és vékony lábak, túl keskeny csípők olyan elérhetetlen ideált testesítenek meg, amely vonzó a fiatal lányok számára, ám megvalósíthatatlan. Több esetben vezetett tragédiához, hogy a babára hasonlítani kívánó fiatalok halálra éheztették magukat, ennek enyhébb formája az a testképzavar, amely „csupán” bulimiát vagy anorexiát okoz. Bizarr módja a rajongásnak, amikor valaki számtalan plasztikai műtétre szánja el magát, hogy olyan legyen, mint Barbie. Jelenleg Sarah Burge a rekorder az elvégzett műtétek számát tekintve, a legismertebb hasonmás pedig Cindy Jackson. Mindkét hölgynek szenvedélye Barbie és a plasztikai sebészet, amiért számos kritika érte őket, az orvosokat és magát a játékot is. Szerencsés esetben a gyerekeknél a rajongás kimerül a baba rózsaszín világának és pompás ruhatárának utánzásában, ám gyakran a kis kultikus figura veszélyforrás is lehet, amennyiben nem sikerül Barbie képzelt világát és a valóságot külön választani.

HarmoNet tipp: A világ egyik legismertebb játékszere >>

Érdekesség, hogy Barbie Szaúd-Arábiában 2003 óta tiltólistán van, mivel a játék nem felel meg az iszlám szellemiségnek. Mivel a baba ebben az országban is népszerű, elkezdték forgalmazni a baba iszlám hasonmását, a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla babát. Ennek ellenére Fulla mellett Barbie továbbra is népszerű azokban az országokban, ahol nem tilos a forgalmazása.

50. buli
Barbie 50. születésnapjának tiszteletére nagyszabású divatbemutatót rendeztek a divathéten, ahol 50 neves divattervező álmodta meg a baba legújabb ruhakollekcióját, és azt 50 gyönyörű modell mutatta be. Soha egyetlen játéknak nem rendeztek még ilyen nagyszabású születésnapi showműsort, és ez Barbie esetében csakis divatbemutatót jelenthetett. A divathét keretein belül tartott Barbie show egy igazi rózsaszín parádé volt: rózsaszín kifutóval, rózsaszín függönnyel, és óriási, szintén rózsaszín Barbie felirattal. „Ötven Barbie fog itt életre kelni. Barbie mindig is erről volt híres: olyan ruhái voltak, amilyeneket magadnak is akartál.” – mondta Heidi Klum modell a bemutató előtt.

„Olyan volt, mint egy profi show. Annyi modell volt ebben a műsorban, mint egy Marc Jacobs bemutatón. Minden ruhához volt egy lány” – tette hozzá Robert Verdi stylist. A ruhákat olyan neves tervezők készítették, mint Vera Wang, Vena Cava, Tommy Hilfinger, Calvin Klein, Donna Karen, Bob Mackey, Catherin Malandrino és a Rag and Bone. A csodálatos modellek pedig igazi babaként vonultak fel a kifutón megjelenítve a baba 50 éves történetét: csodásak voltak, hibátlanul szépek, királynőiek – olyanok, mint Barbie.

HarmoNet Fórum tipp >>

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11257 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x