A tékozló koldus
Címlap / Showbiznisz / A tékozló koldus

A tékozló koldus

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-24

Moldova György 1934. március 12-én született Budapesten. A Színművészeti Főiskola dramaturgiai tanszakán négy évet hallgatott, majd fizikai munkás volt. Hosszabb ideig foglalkozott filmírással. 


Rendezvénynaptár
Megjelent Moldova György riportkötetének első része

Moldova György 1934. március 12-én született Budapesten. A Színművészeti Főiskola dramaturgiai tanszakán négy évet hallgatott,
majd fizikai munkás volt. Hosszabb ideig foglalkozott filmírással.

Novellái 1955 óta jelenek meg irodalmi folyóiratokban és antológiákban: zenés bohózatát (Légy szíves Jeromos) 1962-ben vitték színre a Petőfi Színházban. Gantner Jánossal írt filmje a Szerelemcsütörtök (1959). Írásaira a mai élet központi kérdéseit érintő tematika, cselekményesség, érzelmi telítettség, a részletek rendkívüli érzékletességéből és a háttér bizonyos fokú homályosságából adódó sajátos atmoszféra, különös, magános hősök szerepeltetése jellemző.

A magyar egészségügy mintegy 80 évvel van lemaradva Európától - mondta Moldova György, Kossuth-díjas író az MTI-nek, miután dedikálta A tékozló koldus című, három részesre tervezett riportkönyvének most megjelent első kötetét hétfőn, Budapesten.

"Nem az én személyes sorsomról van szó, a tízmillió lehetséges betegért indultam el" - hangsúlyozta az író. Moldova György ahogy elmodta: több mint egy éven át napi 12-14 órát dolgozott, éjszakákat töltött el mentőautókban és mentőszolgálati ügyeletekben, mielőtt a 900 oldalt is meghaladó gépelt anyagot megírta volna.

"Képtelenségre vállalkoztam, és nem is sikerült teljes mélységében és magasságában megoldani a feladatomat" - összegezte a kötetben A könyv története 2001 novemberében kezdődött, amikor egy televíziós műsorvezető kérdésére azt felelte, az egészségügyről készítene riportot, ez az egyetlen igazán életbe vágó téma, "ez az a szakma, ahol nem fordulhat elő selejt".

A több mint 70 kötetes író, akinek első kötete, Az idegen bajnok 1963-ban jelent meg, élete irodalmi csúcsának két történelmi regényét, a Negyven prédikátor (1973) és a Ha jönne az angyal...(1998) című munkákat nevezte. "Rossz könyvem van, de hazug, tisztességtelen nincsen" - jelentette ki.

Forrás: MTI
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1069 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x