Nem könnyű a női filmesek dolga Hollywoodban
hirdetés
Címlap / Showbiznisz / Nem könnyű a női filmesek dolga Hollywoodban

Nem könnyű a női filmesek dolga Hollywoodban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-20

A tavaly bemutatott 250 legjövedelmezőbb hollywoodi filmnek mindössze 9 százalékát rendezte nő. 


Rendezvénynaptár
A friss statisztika ugyanakkor az egy évvel korábbival összevetve négy százalékos javulást mutat - ismertette a BBC online hírszolgáltató az adatokat több mint egy évtizede rögzítő szervezet, a nők televíziós és filmes jelenlétét tanulmányozó központ felmérését.
 
A kutatás szerint a rendezők, főproducerek, forgatókönyvírók, operatőrök és vágók összességét tekintve a nők 18 százalékot képviselnek. Foglalkoztatottságuk műfajilag is körülhatárolható: főleg dokumentumfilmekben, drámákban és animációs filmekben kapnak esélyt. 
 
A producerek negyede nő, ez az adat az utóbbi két évben tartja magát. A forgatókönyvírók között az arányuk 15 százalék, ami komoly javulást mutat a mélypontot jelentő 2006-os 10 százalékhoz képest. A női vágók száma 1998 és 2012 között 20-21 százalék körül mozgott, míg az operatőrök között alig 2-4 százalék a nő.
 
A Sundance Intézet női filmesekről készült felmérése ugyanakkor azt jelzi, hogy a független produkciókban több babér terem a nőknek. Az utóbbi tíz évben a Sundance-en bemutatott 820 játék- és dokumentumfilmben közreműködő 11 ezer filmes 29,8 százaléka volt nő. A független szektorban is főleg a dokumentumfilmek számítanak női terepnek. 
 
[ 1353 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x