Nőnapi virághoroszkóp-lapte
Címlap / Ezotéria / Nőnapi virághoroszkóp

Havasi Patrícia

Hagyományszótár: Álarc

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Régen álcának, lárvának, sőt alaknak is hívták az álarcot. A lárva elnevezés is arra utal, hogy az álarcot öltő belső átalakuláson megy keresztül, az alakoskodó mágikus, rituális céllal új alakot öltve átlényegül. Az álarc védelmet nyújt a gonosz erőkkel szemben is, mert elrejti viselője egyéniségét, és így felismerhetetlenné teszi... 

Régen álcának, lárvának, sőt alaknak is hívták az álarcot. A lárva elnevezés is arra utal, hogy az álarcot öltő belső átalakuláson megy keresztül, az alakoskodó mágikus, rituális céllal új alakot öltve átlényegül. Az álarc védelmet nyújt a gonosz erőkkel szemben is, mert elrejti viselője egyéniségét, és így felismerhetetlenné teszi.

Az alakváltoztatásnak az is célja lehet, hogy személytelenné válva, a "megszokott" ént meghaladva, feladva az egyébként ismeretlen erők birtokolttá váljanak és nagyobb szabadságot is biztosítva, azok irányítsák a cselekedeteket. Az állatmaskarák régen tehát a tudatosítandó belső, mély, állati ösztönöket is megjelenítették, de ugyanakkor elérhetővé is tették az ösztönökben spontán megnyilvánuló tudást. A leggyakoribb állatmaszkok a medvét, a bikát, a gólyát, a lovat, a kecskét, olykor a szarvast, a darut utánozták.

A dőréknek is nevezett alakoskodók az álarc, olykor álöltözet segítségével kitüntetett alkalmakkor, de mindig a hosszabb éjszakák, főként a téli sötétség uralma idején az alvilági lényeket jelenítették meg. Legtöbbször bőrből készült, esetleg szarvakkal is hívebbé, ijesztőbbé tett álarcokkal figyelmeztethették a közösséget, hogy nyitva az alvilág kapuja, a lelkek átjárója, s az árnyékvilágot benépesítő holtaknak, kísérteteknek, az ősök túlvilági útjukon megrekedt szellemeinek feltárult az út evilág felé.

Az álarcosok Luca napján, az év valahai - a naptárreform előtti - legsötétebb napján megjelentek a házaknál, hogy végső soron a halálra, a halál után a felkészületlenre leselkedő veszélyekre is figyelmeztessenek. Csakúgy, mint Karácsonykor, az újesztendő első napján a regösök, akik bekormozott arccal jártak házról-házra. Eme ördöngös kinézettel hejgettek, uráltak, nagy hejehujázással, gonoszűző zajjal, jókedvű lármával igyekeztek elkergetni a Nap fénye útjából a maradék sötétséget, amit az alakoskodók egyike, a láncon vezetett, a szarvakat, bikabőrt viselő, bömbölő bika jelenített meg.

A farsang alkalmával már vidámabban, felszabadultabban idézték meg a fény, a világosság hamarosan bekövetkező győzelme okán az alvilág még nyitott kapuján keresztül "világra kerülő" ördögi szörnyalakokat.

Csörgő Zoltán - JAVASLAP, III. évfolyam, 4.(28.) szám, BIKA
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11062 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x