Iskolakezdési horoszkóp-lapte
Címlap / Ezotéria / Iskolakezdési horoszkóp

Havasi Patrícia

A házassági hirdetések ősei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-22

Okos férfi ismeretségét keresem, buta vagyok, elismerem. - Ez volt a magyar lapokban valaha megjelent társkereső hirdetések MÁSODIK legsikeresebbike. De mi volt az első? Vajon hogy kerestek társat a régi korok emberei, a Tinder és a Titkosrandi előtt?  

Ma már könnyebben megy az ismerkedés, ha valaki nem talál megfelelő partnert a környezetében: feladhat egy apróhirdetést. A párkeresésnek ez a formája valószínűleg most éli virágkorát, így ma már nehéz elképzelni, mennyit őrlődhettek azok, aki elsők között jelentették meg hirdetésüket egy újságban, s hogy ez mekkora megdöbbenést váltott ki a lap olvasóiból...       

Érdekmentes, lakással bíró úrinő kerestetik


Ma már könnyebben megy az ismerkedés, ha valaki nem talál megfelelő partnert a környezetében: feladhat egy apróhirdetést. A párkeresésnek ez a formája valószínűleg most éli virágkorát, így ma már nehéz elképzelni, mennyit őrlődhettek azok, aki elsők között jelentették meg hirdetésüket egy újságban, s hogy ez mekkora megdöbbenést váltott ki a lap olvasóiból.


Az első hirdetést nem is vették komolyan - írja Ráth-Végh István a Szerelem, házasság című könyvében. Egy londoni gazdasági lapban jelent meg a "hirdetésős" 1695 július 19-én. "Gentleman, 30 éves, jelentékeny vagyon birtokosa nőül venne olyan fiatal úrhölgyet, aki legalább 3000 font hozománnyal rendelkezik." Az olvasók azt hitték, csak valami buta viccről lehet szó, a szerkesztő pedig nem győzte bizonygatni, hogy a hirdetés valódi, a szándék komoly. Nagy nehezen érkeztek csak meg az első válaszok, de aztán híre ment, hogy a fiatal gentleman - a hirdetés útján - megtalálta párját, így a hirdetések lassan elszaporodtak.

Németországban 1783-ban jelent meg az első házassági felhívás, melyet nyugodtan nevezhetünk az apróhirdetés óriásának is, annyira hosszú volt. A szerkesztők és laptulajdonosok önzetlenségére vall, hogy helyet szorítottak a több oldalas ömlengésnek, noha az úr nem fizetett előre. Ehelyett lovagiasságáról biztosította őket, tehát ha lesz nő, fizet.

Lassanként aztán kialakult a hirdetés szokványos szövege és terjedelme, és természetesen Magyarországon is elterjedt a párkereső apróhirdetés. Jellemző volt, hogy a hozomány, vagy a vagyon mértékét és a pénzügyi helyzetet állították előtérbe, és azonnal világossá tették, hogy mely társadalmi státuszhoz is sorolják magukat, és honnan keresnek társat. A klasszikus társkereső hirdetésekben a "Guba a gubához, suba a subához" elve érvényesült.


Férfiak és nők keresték az igazit, például így:


"Állásban lévő varrónő megismerkednék házasság céljából hasonló úrral", vagy
"Önálló mészáros, 29 éves, nősülne hozzáillő nővel",
de figyelemreméltó ez is: "Jobb iparosember 54 éves, házasság céljából megismerkednék független, foglalkozással bíró, kellemes nővel. Lehet újpesti is. Levelek szerény jeligére."

Utóbbi feladó szerénységét nyilván az bizonyítja, hogy beéri újpestivel is. Azt viszont nem tudhatjuk, ki illik egy mészároshoz? Talán egy mészárosnő? És a varrónőhöz milyen férfi való? Persze nemcsak házastársat, sugar daddyket és készséges fiatalembereket is kerestek a hirdetők, a mai szex - vagy szabadidőpartner kerestetik régi megfelelői is felbukkantak a lapokban.

"Márványszép, tökéletes alakú, elegáns úrinő érdekmentes jóságában reménykedik nem rút ifjú."
"Keresem kimondottan szép, nagyon kisigényű, lakással bíró úrinő ismeretségét, kit hetenként egyszer meglátogatnék."
"Keresem azon csinos, jókedvű 15-18 éves úrileányt, akinek műjégre bérlete van." 
 
Érdekes, hogy a hirdetésekben érdekmentességről, szerénységről írtak az urak, de ezt csak a hölgyektől várták el. Valószínűleg sokkal nagyobb sikerük volt azoknak, akik ha hasonló elképzelésekkel is indultak a keresésnek, de legalább megpróbálták szellemesen, figyelemfelkeltően megfogalmazni a hirdetést, például így: "Két fiatal csinos gyöngyszem várja, hogy kihalásszák", vagy így: "Templom egere esti cincogásokhoz csinos partnernőt keres."

Olyan hirdetések is napvilágot láttak, mintha a "Pesten hallottam" Facebook csoport ősét olvasnánk. A körúton látott csodaszép hölgyet kereső fiatalember, vagy a vonaton futó ismeretséget kutató úr is sikerrel adhatott fel apróhirdetéseket. 

A szellemes, öndicsérő hirdetések is megszokottá váltak, így valami mással kellett kitűnni. Sorra jelentek meg a meghökkentő, és túlzóan szerény hirdetések: "Csúnya, buta, rossz alakú 32 éves bácsi ellentétes partnernőt keres."

"Okos férfi ismeretségét keresem, buta vagyok, elismerem."  -Ez volt az egyik legsikeresebb magyar nyelvű apróhirdetés, de a következő még ezt a frappáns és rövid igényt is felülmúlta.  

A legtöbb választ talán erre a hirdetésre küldték: "Abszolút úri gondolkozású, jó megjelenésű, intelligens leány- vagy asszonypajtást kerestem. Eredménytelenül. Most megpróbálom az ellenkezőjét: rosszindulatú, utálatos, buta ellenséget keres 31 éves legény. Jelige: ne beszéljen nekem a szerelemről."


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9079 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x