Briliáns mosoly? Fogékszerek: Igen, vagy nem?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Briliáns mosoly? Fogékszerek: Igen, vagy nem?

Briliáns mosoly? Fogékszerek: Igen, vagy nem?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-13

Mit mond Aranykezű Ali, a híres fogorvos a fogékszerekről? Roncsolja-e a fogakat? Egyáltalán mióta szokás ékíteni rágószerveinket? Hiszen már az ősi Egyiptomban találtak nefrit drágakőbe foglalt fogakat. Tehát nincs új a Nap alatt, a divat csupán mindig visszatér!  


Rendezvénynaptár

Ilyen már volt - tényleg, néha az a benyomása az embernek, hogy szabálytalan időközökkel, de minden trend megismétlődik. A fogdíszítés semmiképpen nem új dolog. Már a régi egyiptomi sírokban találtak nefrit drágakőbe foglalt fogakat. Valószínűleg ősünk is inkább divatozni akart, nem a jobb rágásért alkalmazta ezt az eljárást. A fogdísz, ahogy ma ismerjük, már sok év óta létezik. Minden embert megszólít, aki a különöset szereti.

Hogy kerül a fogra a fogékszer?
Már a fogékszerek felvitele is különbözik a piercingétől vagy a tetoválásétól azáltal, hogy itt teljesen vérmentes ügyről van szó és hogy különösen a felragasztott fogékszereket bármikor ugyanolyan vértelenül ismét el lehet távolítani.

Milyen divatok vannak?
A népszerűsége viszont igazán csak azóta nőtt, amióta fiatalemberek a rap- és hip-hop-jelenetekből a Rap-Caps-nak hívott aranyozott sapkákat a frontfogakra húzták. Nagyon finom változatként a szakkereskedelem ma vékony aranyfóliákat, úgynevezett Dazzlereket ajánl betű vagy valamilyen figura formájában. A Twinkles-nek hívott ékszerek valamivel vastagabbak a Dazzlereknél, 24 karátos aranyból és alkalomadtán, kiegészítésként kicsiny ékszer kövecskékből készülnek. Az úgynevezett Skycesek - ékkövek kristályüvegből - különböző méretben és gyakran kristály, zafírkék, rubin piros vagy zöld színekben használatosak. A fogék hátsó oldalán leggyakrabban van egy leheletvékony, magas karátszámú aranyfólia vagy valami speciális bevonat, ami garantálja a retenciót a bondingrendszerhez. A szájékszer nem mérgező, és a gyártók különösen odafigyelnek a viselhetőségre és a tartósságra.

A rögzítés
Ilyen fogdíszeket csak fogorvos rakhat föl. "Maga a fölrakás viszonylag egyszerű és fájdalommentes", véli Hans-Otto Bermann, a Német Esztétikai Fogászati Társaság tagja. Laikusok semmiképpen ne gondolják, hogy a fogdíszt valamiféle háztartási ragasztóval is rögzíthetik. A fogdíszek felrakása nem tart soká. Az egészséges fog megfúrása egy briliáns felrakása céljából felelőtlenség - ezzel a legtöbb fogorvos, így Dr. Rashed Ali is egyetért.

Hogy kell feltenni?
A ragasztásos rögzítés viszont csak akkor lesz tartós, ha a fogorvos pontosan figyelembe veszi a rögzítésre vonatkozó kezelési utasítást. A szóban forgó fog felületét fluoridmentes polírpasztával vagy fogtisztító krémmel kell tisztítani, majd szárítani. Végezetül a zománcfelületet mintegy 30 másodpercig maró géllel maratjuk. A savval kezelt fogfelületet alaposan leöblítjük vízzel és megszárítjuk. A fogon semmiképpen sem maradhat maró gél. Amikor az ékkövet a csomagolódobozából kivesszük, nem szabad kézzel megfogni, és feltétlenül elkerülendő, hogy a speciális fedőrétege szennyezettséggel vagy bőrünk zsírjával érintkezésbe kerüljön. Elővigyázatosságból a követ közvetlenül a felhasználása előtt fertőtlenítsük vagy tisztítsuk alkoholfürdőben.

Ha a felrakás után, amit hőre keményedő és áttetsző Composite-tal vagy a kővel együtt szállított ragasztó segédanyaggal végzünk, az ügyfél a tükörben megállapítja, hogy a kő helyzetén valamit még változtatni kell, az még elvégezhető mindaddig, amíg a ragasztót ultraibolya sugarakkal ki nem keményítettük. A Dazzler nem állhat el a fogtól, mivel különben mögötte ételmaradékok és szuvasodást okozó baktériumok gyűlhetnek össze. Végezetül a fogorvos fluorral beecseteli a savval kezelt fogat. A folyamat tizenöt-húsz percig tart. Szakszerű használattal az ügyfél hónapokig örülhet az ékkövének. Szakértők reálisnak tartanak egy-három évet is elérő hordási időt.

A költségek
A fogon lévő ékkő teljes egészében saját költségre rendezendő. Ennek a szolgáltatásnak az ára területenként és fogorvosonként változik. A kis kövek eredetisége és nagysága szerint a szépítkezés természetesen igen sokba is kerülhet. Először mindig meg kell kérdezni a kezelő fogorvostól a konkrét árat. Ebben az árban az ékköveknek és az orvosi honoráriumnak is benne kell lennie.
Aki ilyet szeretne, hívja bizalommal a fogorvost: +36 30/ 9744065

Az eltávolíthatóságról
Ha egyszer elmúlna a csillogó ékkő okozta örömünk, vagy egy másik darab nagyobb örömet nyújtana, a régi problémamentesen és nyomtalanul eltávolítható. A fogon nem keletkezik sérülés. A nyálban lévő anyagok gondoskodnak egy természetes mineralizálásról, és a fog magától regenerálódik. "Mindenesetre, ha valaki úgy gondolja, hogy egymás után több Dazzlert is felrakat, annak problémával kell szembenéznie" - figyelmeztet Hans-Otto Bermann. Ehhez ugyanis a fog anyagát minden egyes alkalommal savval kell kezelni, és ezt a fog tartósan nem viseli el.
Az eredeti RapsCaps eltávolítása már kevésbé egyszerű, az eltávolítás egyik vagy másik fognak akár a halálos döfést is jelentheti.

A fogászati divat trendjei
Feltűnően másnak lenni - ez az individualizmus korának a jelmondata. Mivel a divattrendek a kommunikatív "globális faluban" szédítő sebességgel terjeszkednek, ez azt jelenti, hogy gyorsan kell reagálni. A rendelőkben már nemsokára a vélhetően "trendsetter" sorok állnak, hogy fogaikat a legújabb divat szerint formaterveztessék.A legújabb divattrend, a "Tooth-art" tehát a fogon lévő művészet. Hogy az Alien-fej, jin és jang, violinkulcs vagy a dollár jele - ez természetesen egyénenként változik.

A fogékszerek, amelyek az energikus zöld, piros, kék és ezüst színükkel mindenütt bizonyos fokú figyelmet váltanak ki, az egyszerű ékszer alakú ékkőtől egészen az olyan szimbólumokig, mint a karácsonyfa, lóhere, levél vagy akár a saját név kezdőbetűi, a fantázia itt sem ismer határokat. Ezeknek a "fogékszereknek" az élettartama két hónaptól egy évig terjed általában.

Még, aki az ifjúság fogainak az egészségéért aggódik, az is jóindulatúan nézi ezt az új divatirányzatot. Ez az új trend mindenütt jól tisztított fogakat eredményez. Hiányos higiénia esetén kevés esély van arra, hogy ezek a díszek sokáig a fogon maradjanak. Amíg ezekkel kapcsolatban semmiféle jelentős fogászati károsodások nem jelentkeznek - amit természetesen gyaníthatóan ismét csak a fogorvosoknak kell garantálniuk -, az ily módon megszépített fogazatot gondtalanul fogadjuk el, az emberi együttélést nem fogja zavarni. Sőt, szebb mosollyal jó érzés szembenézni!


Forrás: Dental-Labor, 2002/11. link
Csiszár József  fordításának felhasználásával.
 
 
[ 10719 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x