Zenélő agy - Hipotalamusz és ritmusok
Címlap / Szépség-Egészség / Zenélő agy - Hipotalamusz és ritmusok

Zenélő agy - Hipotalamusz és ritmusok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-20

A zene gyógyít. Ebben még a legutolsó délszigeti törzsben élő sámándobos is tökéletsen biztos, nem csak a tágas nappalijában kényelmesen hátradőlve eznét hallgató városlakó. A tudomány bizonyítékai azonban tovább árnyalják a képet!  


Rendezvénynaptár

Minden egyes sejtünk szakadatlan dolgozik születésétől, haláláig.
Ez a munka tulajdonképpen kémiai reakciók tömegét jelenti, melyek nagyon kis térben (a sejtek átlag mérete mikrométeres nagyságrendű) zajlanak. Kimutatták, hogy egy sejt átlagban másodpercenként hétezer reakciót végez (ez természetesen a nagy anyagcsere aktivitású sejtekre igaz, mint pl. a máj sejtjei). Ezeknek tökéletes lebonyolítása ilyen körülmények közt csak úgy lehetséges, ha a sejt nemcsak térben, hanem időben is elhatárolja a folyamatokat. Ez az időbeli eltolás jelenti a folyamatok matematikailag meghatározott egymásra következését, vagyis a ritmust.

Sejtrezgés - információs kódok
A ritmusok összessége a sejtre egyedileg jellemző frekvenciát, (sejtrezgést) alakít ki, amely mintegy kódolja a sejt tulajdonságait és elhelyezi azt a szervezet bonyolult gépezetében. A szervezetünkben működő ritmikus világ alapja tehát sejtszinten ered, összetevői a sejtóra és a sejtrezgés.

A biológiai óra szerepe
Emlősökben, így az emberben is, a sejtek összességének ritmikus tulajdonságait biológiai órának nevezzük. Fontos megjegyeznünk, hogy ez nem azonos a ma divatos bioritmusokkal. Ez az óra ma már jól ismert, felépítése és működése a rendszeres kutatások folytán jól dokumentált. Az ún. cirkadián rendszer fő központja az agyban található. Pontosan a látóidegek kereszteződése felett, a harmadik agykamra mindkét oldalán található az a tíz-tízezer idegsejt (emberben becslések szerint számuk húszezer is lehet), amelyeknek feladata a cirkadián ritmusok előállítása. Ezt az idegsejt csoportosulást a tudomány látóideg kereszteződés feletti magnak (idegsejt csoport) nevezi, latin neve suprachiasmaticus nucleus (továbbiakban SCN). Bár az SCN idegsejtjei teljesen önállóan képesek ritmust generálni, azért az ún. természeti ritmusok is befolyásoló tényezőként hatnak.

A természeti ritmusok hatásai
A természeti ritmusok sokfélesége közül elsősorban a nap-éj ritmus gyakorol ránk hatást. Ezt természetesen a szemünk segítségével érzékeljük. A biológiai óra rendszer külvilággal kapcsolatot tartó eleme tehát a retina, a szem ideghártyája, ahol a fényérzékeny receptorok ülnek. Innen az idegrendszer külön erre a célra fejlesztett pályarendszere(retino-hipotalamikus pálya) viszi az információkat agyunk jól ismert részébe, a hipotalamuszba, ahol az elektromos impulzusok elérik az SCN idegsejteket és azok ritmusgeneráló működését befolyásolják.

Az SCN neuronok közvetlen hatással vannak az agy hipotalamusz nevű területére, mely csomópontként funkcionál és további állomásokat szabályoz. Ezek a tobozmirigy, a vegetatív idegrendszer, az agyalapi mirigy és a szervezet legalapvetőbb ritmusa a bazális aktivitás, vagy alvás-ébrenlét.

Melatonin és a ritmusok
A tobozmirigy szintén az agy része. Egy különleges hormont, a melatonint termeli, amely a cirkadián ritmusok fő szállító eszköze a vérben. A melatoninnak rendkívül összetett hatása van, szinte mindenben szerepet játszik, ami a ritmusokkal összefügg. A melatonin szintézise ugyanis erősen fényfüggő, sötétedéskor nő meg a vérben a szintje, elindítva ezzel egy sor olyan folyamatot, mely a szervezetet előkészíti az éjjeli állapotra. A vegetatív idegrendszer behálózza az egész szervezetet és a szimpatikus illetve paraszimpatikus idegeken keresztül serkenti vagy gátolja a különböző működéseket. Ennek a rendszernek a kiegyensúlyozott működése alapvető fontosságú. Hozzátartozik a homeosztázishoz, zavara mindenre kihat. Ennek a rendszernek a zavara vegetaív-disztonia néven ismert az orvostudományban. A sokáig fennálló disztónia akár mentális, pszichés zavarokhoz is vezethet, melynek kezelése már igen komoly nehézségeket jelent. Ezért hathatós megoldás a prevenció (megelőzés) e téren is, melyet a legkönnyebben saját szervezetünk csodálatos pontossággal működő öngyógyító mechanizmusai képviselnek. Ezt a velünk született funkciót segíthetjük egy sor alternatív módszerrel, helyes életmódvezetéssel.   

A zene biológiai hatását több tudományos szaklap vizsgálta és vizsgálja ma is. Ezek az eredmények és a tapasztalatok együttesen bizonyítják, hogy megfelelően szerkesztett zenekompozíciókkal hatékonyan befolyásolhatjuk a fenti agyi ritmusvezérlő központokat. Ezáltal képesek lehetünk a teljes szervezet ritmusait és homeosztázisát helyreállítani. Természetesen ezek a módszerek nem pótolhatják az akadémikus kezeléseket, azonban hatékonyan kiegészítik azt.
A teljesség igénye nélkül néhány orvosi, biológiai kutatási eredmények a témában >>> 

Ha kérdése van a témával kapcsolatban, kérdezze tanácsadónkat a cikk szerzőjét Szigeti Csabát!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 7639 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x