Miért szeretünk hastáncolni?
Címlap / Szépség-Egészség / Miért szeretünk hastáncolni?

Miért szeretünk hastáncolni?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Azt, hogy a férfiak miért lelkesednek annyira a hastánc (vagy inkább a hastáncosnők?) iránt, könnyedén el tudjuk képzelni. De vajon mi készteti nők ezreit arra, hogy belefogjanak ennek az izgalmas, misztikus táncnak az elsajátításába? És vajon miért van az, hogy ha valaki belekóstol, sokszor egy életre a szenvedélyévé válik ez a tánc – és minden, ami vele jár? 

"A hastánc univerzális eszköz a női test és lélek harmóniájának újbóli megteremtéséhez és megéléséhez."
/Mahasti/

A hastánc az egyik legősibb női tánc, több ezer éve él az emberiség kultúrájában. Indiai, észak-afrikai, török és perzsa táncokból is eredeztethető, és terjesztésében nagy szerep jutott a vándorló cigányoknak is. Elterjedt több arab országban, később átkerült Amerikába és Európába, a XX. században pedig már az egész világon megtalálható.

Kínai - japán is hastáncol
Napjainkban Kínában és Japánban is virágkorát éli! A hastánc főként termékenységi táncokból ered, és mára már eltávolodott a vallási tartalomtól, de még mindig a nőiség kultuszát hirdeti. A nőiség megélésének ünnepe ez a tánc! Kortól, testalkattól, végzettségtől, vallástól függetlenül nők ezrei művelik Magyarországon is. Jótékony hatásait pedig lányok, asszonyok, várandósok és gyermekek sokasága élvezi minden nap.

Nőiség, nőiesség, női életérzés
A hastánc mai formájára is sok ország kultúrája, tánca hat, zenei nyelve és mozdulatai folyamatosan változnak, megújulnak, új jelentéstartalmakkal bővülnek, miközben maga a hastánc megmarad annak, ami mindig is volt: a NŐISÉG, a NŐIESSÉG, a NŐI ÉLETÉRZÉS táncának, melyet a nők örökítenek tovább egymásnak nemzedékről nemzedékre.

A hastánc hangulata
Ha megkérdezzük a hastáncoló lányokat, nőket, asszonyokat, mi fogja meg őket a hastáncban, sokfajta választ kapunk. Ezek a válaszok 3 fő téma köré csoportosíthatók.
Elsőként szinte mindenki a „hangulatot” említi. A hastáncról alkotott elképzeléseinket belengi a misztika, a „mesés kelet varázsa”. A keleti zene és tánc a XXI. századból az „Egyiptomi Birodalomba”, az ezeregy éj meséibe repíthet minket.
Igaz, a zene, a tánc és a ruhák is alkalmazkodtak e század elvárásaihoz, de sejtelmes jelentéstartalmukat máig megőrizték. Lehetőséget ad számunkra, hogy a rohanó, erőszakos, szintetikus világból néha kiszabaduljunk, repüljünk a zene és a tánc segítségével, szárnyaljunk egy békésebb, kiegyensúlyozott világ felé. Elengedjük magunktól a fizikai valót, és elmerüljünk az álmok, a szépség, az egzotikum és a meditáció titokzatos világába.

Csevegjünk a témáról a fórumon!

"Ha hastáncórám van este, már reggeltől arra készülök lélekben. Sőt, már az előző óra végétől kezdve egész héten csak erre várok. Már órákkal előtte érzem az orromban a füstölő illatát, várom, hogy megérkezzek a többi nő közé a stúdióba, ahol minden keleties hangulatú: a képek a falon, a mécsestartók, a bordó párnák, a függönyök… Szinte egy szerájban érzem magam, ahol már mécsesek halvány, meleg fénye és andalító zenék várnak, visszarepítenek a múltba, elfeledtetik velem a szürke hétköznapokat. Azonnal kikapcsolok, megnyugszom." /G. Andi/

A lelkünk is táncra perdül
Andi szavai el is vezetnek minket a második témához, amit szinte mindenki megemlít: a tánc lelkünkre gyakorolt hatása. A lágy, lírai arab és török zenék és a lágyan hullámzó mozdulatok testileg-lelkileg ellazítanak, a dinamikus dobszólókkal pár perc alatt lerázhatjuk magunkról az egész héten összegyűlt feszültséget, a monoton, erőteljes ritmusok meditatív állapotba, vagy akár transzba röpítenek. A közös tánc, a közös gyakorlás, a közös "küszködés" és "örömködés" közelebb hoz minket egymáshoz. Az órák előtt, alatt, után sokszor felszínre kerülnek az aktuális gondok, problémák: a várandósság, a szülés, a család, a gyerknevelés, a főzés…mindaz, ami a női létezéssel együtt jár. Megértő fülekre találhatunk, hiszen mi nők, egymás között vagyunk: kiöntjük egymásnak, ami a szívünket-lelkünket nyomja, és – sorstársakként - sokszor adunk egymásnak akár tanácsot is. Tudjuk, hogy hasonló dolgok foglalkoztatnak bennünket, és átérezzük a közösséghez tartozás szívmelengető érzését: azt, hogy tartozunk valakikhez, akikkel egy irányba visz az utunk.

Női terápia- a hastáncban feléled a nőiesség
A hastánc a nőiség megélésében, saját nőiségünk átélésében, önmagunk testi-lelki megismerésében és elfogadásában is óriási segítséget jelenthet. Hatására több szeretettel fordulunk önmagunk, s mások felé is. Kár is lenne tagadni a hastáncórák terápiás jellegét. Éppen ezért fontos, hogy olyan oktatót válasszunk, aki emberileg, lelkileg és pedagógiailag is felkészült erre a feladatra; segít és támogat minket a folyamatainkban.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 7082 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x