A túlféltett gyermek gyakrabban szenved balesetet
Címlap / Szépség-Egészség / A túlféltett gyermek gyakrabban szenved balesetet

A túlféltett gyermek gyakrabban szenved balesetet

Forrás: Weborvos
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Érdemes-e gyermekünket a "széltől is óvni", vagy inkább hagyjuk neki kipróbálni a dolgokat? A kutatók szerint az utóbbi sokkal egészségesebb, a túlféltett gyermekek általában ügyetlenebbek.  

A gyermek mozgása cselekvés közben fejlődik

A gyermek mozgása akkor fejlődik, ha a gyermeket engedik cselekedni. Sok szülő túlfélti gyermekét és megpróbálja megóvni őt mindentől, így a gyermek mozgása nem fejlődik megfelelőképpen, mert nem tudja gyakorolni a mozdulatokat a szülői tiltás miatt. A gyermek pedig - ha mégis kipróblná a tiltott mozdulatokat - mivel azok nincsenek begyakorolva, és ezért ügyetlenebb, így sokkal könnyebben leesik, vagy szenved balesetet, és a szülő máris igazolva látja saját elméletét: A mozgás veszélyes!



A félelem a szülőben van!

A hiba nem a gyermekben van. A szülő saját félelmeivel képtelen megbirkózni - mondja Dr. Kunsay Gyula pszichológus - és a félelmeit kivetíti gyermekére, néha súlyosan korlátozva őt. A legszélsőségesebb esetek amikor "túl jó gyereket" nevelnek, aki a szülők nélkül még csak fel sem mer állni a padról, vagy a székről, vendégségben nem indul el felfedezni az idegen lakást, hanem szépen és udvariasan ül a helyén. Az ilyen gyermekek többsége a szülői túlféltés áldozata. A játszótéren szinte soha nem fordulnak elő, vagy ha mégis, akkor soha semmilyen mászókán nem láthatjuk őket. Az óvodában iskolában is óva intik a nevelőket a gyermek mozgatásától. Szélsőséges esetekben még orvosi felmentést is szereznek gyermeküknek. A megoldás ilyen esetben a szülők terápiája, hiszen a gyermek ezt a fajta túlféltést terrornak éli meg.

A gyermek terrornak éli meg

A szülői túlféltést a gyermek terrornak éli meg. Azt érti meg ebből, hogy ő ügyetlen, értéktelen, rosszabb a társainál, nem alkalmas az élet dolgaira. Mivel az ügyessége nem fejlődik megfelelő ütemben, ha baj, vagy baleset éri, akkor visszaigazolást is kap ezekre a negatív önértékelést építő jelzőkre, és akár már 4 éves korára olyan torz énképet építhet fel, amit később már igen nehéz helyrehozni. Ha a helyzet a gyermekkel már ebben a stádiumban van, akkor nem csak szüleit, de őt magát is érdemes bevonni a terápiába, lehetőleg olyan terápiába, ahol a mozgásfejlődést is segítik.

Legjobb, ha a szülő egyúttal felkészül, mi a teendő akkor, ha a gyermeket valamilyen apróbb sérülés éri. Pánik helyett cselekedni kell!

Bár a felnőtteknek óriási felelősségük van - lenne- a balesetek megelőzésében, legalább ennyire fontos, hogy a baj bekövetkeztekor szakszerű segítséget tudjanak nyújtani. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mit kell tenni a leggyakoribb gyermekbalesetek esetén.
 
Idegentest lenyelése esetén: forduljunk azonnal orvoshoz, mert bár a lenyelt tárgyak gyakorta néhány nap alatt természetes módon kiürülnek a szervezetbôl, mégis, néha bekerülhetnek a légutakba vagy méretüknél, alakjuknál fogva elakadhatnak a tápcsatornában. A lenyelt tárgyat semmiképpen se próbáljuk hánytatással kihozni, mert a visszaerőltetett idegentest életveszélyes nyelőcsősérülést okozhat.

Égési sérülés esetén: az első teendő az égett bőrfelület azonnali és legalább húsz-huszonöt percen át tartó hűtése folyóvízzel vagy vizes borogatással. Ezen kívül semmit sem szabad a sérült testrészre tenni. A gyermek tenyérfelületénél nagyobb kiterjedésű égés biztosan orvosi ellátást -, a 4-5 tenyérnyi sérülés már kórházi kezelést igényel, a húsz tenyérnyi égés már életveszélyes lehet. Ha nincsen elég kötszer, akkor a hűtés után bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedôbe a gyermeket és itassuk bőven folyadékkal, amíg a mentő megérkezik.

Áramütés esetén: ha az áram ki és belépési helyén kis égési sérülést találunk feltétlenül vigyük orvoshoz a gyermeket. Ez ugyanis azt jelzi, hogy olyan nagy energia-behatás érte a szervezetet, ami miatt szívműködési zavar is jelentkezhet. Szerencsétlen esetben szívmegállás vagy eszméletvesztés következik be, az áramtalanítás után kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést, amíg a mentő megérkezik.

Fejsérülés esetén: feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után - akár azonnal, akár órákon belül- a gyerek elveszíti az eszméletét vagy sápadt, szédül, fejfájásra, hányingerre panaszkodik, esetleg hány. Az ilyen tünetek mögött nem csak agyrázkódás, hanem életveszélyes koponyaűri bevérzés is lehet. Fejsérült gyermeket fekve, lehetőleg mentővel kell a kórházba szállítani, gyalog, főképpen egy másik gyermek kíséretében orvoshoz küldeni veszélyes. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a baleset után a fejen széles duzzanat alakul ki, vagy a fülből vér szivárog, esetleg a szem körül alakul ki lila bevérzés, mert ezek a tünetek koponyatörésre utalhatnak.

Gyógyszermérgezés esetén: akkor is hívjunk mentőt, ha a gyerek jól van. A gyanús gyógyszerekből vigyünk magunkkal mintát és próbáljuk megbecsülni, hány tabletta hiányozhat. Az eszméletlen beteget nem szabad sem felültetni, sem hanyatt fekve magára hagyni, mert egy esetleges hányás fulladást okozhat. Ehelyett felhúzott lábakkal stabil oldalfekvésbe kell elhelyezni, amíg a segítség megérkezik. 

 

Harapott sérülés után: ajánlatos orvossal konzultálni, még akkor is, ha maga a seb jelentéktelennek látszik, mert fennállhat a veszettség lehetősége. Ez ugyanis nem gyógyítható, halálos betegség, azonban gyanús körülmények között védőoltással biztonsággal megelőzhető. Mély sebbel minden körülmények között, lehetőleg egy-két órán belül ajánlatos a sebészeten jelentkezni. Többórás késedelem a seb fertőződése miatt már lehetetlenné teszi az optimális sebellátást. A mély sebekre tiszta kötésen kívül semmit se tegyünk. Erős vérzés esetén - hasonlóan a szúrt-lőtt hasfali vagy mellkasi sérüléshez - sok gézlapból álló úgynevezett nyomókötést kell tenni, mert a szakszerűtlenül felhelyezett szorítókötés többet árt, mint használ. 

Végtagtörés esetén: a fájdalom hamar orvoshoz viszi a beteget, de nem is érdemes várakozni: a fájdalmas duzzanat vagy alakváltás alapján gyanítható a csonttörés,ám az esetleges repedés utáni teendôket is inkább az orvos diktálja. 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4851 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x