Az első wellness öngyilkosság
Címlap / Szépség-Egészség / Az első wellness öngyilkosság

Az első wellness öngyilkosság

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-24

Ökörgyilkos királynő vagy galamblelkű forradalmárnő? Sissy, a magyarok királynője valójában a wellness életforma első rajongója volt. Szélsőséges egészségőr szokásait ismerve férje, Ferencz József néha csak azt kérdezte: - Él még egyáltalán? Sissy példája annak az életformának az elterjedéshez veztett, amit ma wellness kultúrának hívunk.  

 

Erzsébet királyné fitneszprogramjának erőnléti tesztkérdése így hangzott volna: "Ön képes lenne hét-nyolc órás sétákat tenni naponta? Mindezt úgy, hogy utána nem nyomja két hétig az ágyat?"
Esetleg jobban kedvére volna a következő program, amivel Sisi általában élt: reggel, gimnasztika után vívás, azután minimum hatórás gyaloglás vagy lovaglás?

Ferenc József nem viseltetett nagy megértéssel az ilyen túrák iránt, amint egy megjegyzéséből kiderül, amikor Festetics Máriánál így érdeklődött a felesége felől – Él még egyáltalán? De ez már fitnesztörténelem ...

"Él még egyáltalán?"
Szigorú, bár a mai fogalmaink szerint nem egészen ésszerű koszton élt, és az általa alkalmazott egyoldalú diétát inkább csak kuriózumként tudnánk mások figyelmébe ajánlani, minthogy gyakran ítélte magát éhezőkúrákra, időnként pedig a lehető legszeszélyesebben egészítette ki étrendjét.
Gyakran tartott gyümölcsnapokat, és ha sokszor nem is volt más tápláléka, mint hat narancs. Ez talán önmagában nem is tűnne olyan kevésnek, ha nem tudnánk, hogy mellette rendkívül megerőltető testmozgást is végzett, olyannyira, hogy az udvarhölgyeit kénytelen volt fizikai teherbírásuk szerint válogatni, de akik az erőnléti szűrés ellenére előbb-utóbb fellázadtak a próbatételek ellen. A királynőt ezért képzett kutyái kísérték el fárasztó útjaira.

Erzsébet csak akkor hagyta abba a fárasztó gyalogtúrákat, miután az orvosa azzal kezdte ijesztgetni, hogy ráncos lesz tőlük a bőre.

Önpusztító, vagy fitnessmániás?
Sissy, amennyire utólag ezt megítélhető, egyoldalú étrendet követett, és olykor be kellett iktatnia tejnapokat, mert az idegérzékenysége már egészen az összeomlás határára sodorta. Versenyszelleme és szigora (s ez utóbbi gyakran önsanyargatásig fajult) nemcsak az önpusztításhoz vezettek, hiszen amikor túlzás nélkül jelentek meg benne ezek a tulajdonságok, akkor nagy teljesítményekre sarkallták: például, amikor briliáns és vakmerő lovas-mutatványokkal nyűgözte le alattvalóit.
Bronzszobrán (képünkön) is lován ábrázolják, mivel kisgyermek kora óta erős vonzalmat érzett az állatok, különösen a lovak és a kutyák iránt.

Schobert Norbi, Béres Alexandra és Sissy fitneszprogramja
Alighanem ebből a vetélkedésből a szépséges Sissy kerülne ki vesztesen, mert étrendjét nem ajánlaná sem a Táplálkozástudományi Intézet, sem pedig egyetlen belgyógyász szakember. Például időnként cukros omlettet evett reggelire ("Teufel kisasszony omlettje", ami 90 g vaj, 120 g. liszt, ½ liter langyos tejjel összegyúrva, 90 g cukor, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérjéből vert hab), és ezeket az apróbb, édes bűnöket viszont a legteljesebb aszkézissel ellensúlyozta: olykor a 172 centis magasságához 46 kilóra csökkent a súlya. Ez aztán végül odavezetett, hogy 1884-ben, 47 éves korában, orvosi tanácsra felhagyott a komolyabb önsanyargatással, mert az így megszerzett karcsúságának komoly melléktünetei lettek: ödéma a fehérjehiány miatt, ideggyulladás és szívbetegség és csontritkulás.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6518 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x