Karcsúbban könnyebb teherbe esni! Fogyókúra a gyermekáldásért?...
Címlap / Szépség-Egészség / Karcsúbban könnyebb teherbe esni! Fogyókúra a gyermekáldásért?

Karcsúbban könnyebb teherbe esni! Fogyókúra a gyermekáldásért?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-03

Milyen összefüggés van a kövérség gyakorisága és a szülések alacsony száma között? Napjainkban a fejlett országokban a népességszám csökkenő tendenciát mutat. E kedvezőtlen folyamat hátterében többek között a női szerepek megváltozását, és az elhízás gyakoriságát találhatjuk.  

 

Az életformák és szerepek változása, azaz a nők tömeges munkába állását, valamint azt, hogy a nők egyre később vállalnak gyereket, emellett a családok egyre kevesebb gyereket terveznek. A kedvezőtlen számokat növelheti az elhízás egyre emelkedő tendenciája.

Erre a kérdésre kereste a választ egy holland kutatócsoport.
Megállapították, hogy hosszú távon a túlsúly és az elhízás a reproduktív korban lévő nők esetében rizikófaktorként jelentkezhet a gyermekvállalás tekintetében. A kövér asszonyok esetében megnő a sikertelen teherbeesés valószínűsége, de az élveszületések száma is alacsonyabb a testesebbek körében, összehasonlítva normál testalkatú társaikkal. A terhesség és a születés alatt bekövetkező komplikációk száma is gyakoribb a túlsúlyosoknál.

Fogyni a várandósság előt!
A kutatók javasolják a többletkilókkal rendelkezőknek, hogy még teherbeesés előtt csökkentsék a testtömegüket, hiszen akár 5-15%-os testsúlyvesztés is pozitívan befolyásolja a természetes úton történő megtermékenyítés, valamint a problémamentes terhesség valószínűségét. Szinte nem is létezik olyan ember, aki a testével maradéktalanul elégedett lenne, és egyre többen vannak azok is, akiknek valóban életmódbeli és táplálkozási szokásaik megváltoztatására lenne szükségük ahhoz, hogy elégedettebben nézhessenek a tükörbe.

Még nagyobb a nyomás a serdülőkön, akiknek a hírességek példájából úgy tűnhet, hogy csak a soványak érvényesülhetnek.
Vajon ez az elégedetlenség mire sarkalja a fogyókúrázókat? Talán egészségesebben fognak táplálkozni, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak és többet mozgnak? A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos nem.

A Minnesotai Egyetem Epidemiológiai és Népegészségügyi Osztálya 5 éven keresztül vizsgált 2516 serdülőt abból a célból, hogy kiderítse, vajon összefügg-e a testükkel való elégedettségük mértéke azzal, hogy milyen táplálkozási és életmódbeli szokásokat követnek. Az eredményeik azt mutatják, hogy minél magasabb fokú a tinédzser elégedetlensége a testével, annál valószínűbb, hogy egészségtelen vagy káros fogyókúrákat követ, emellett gyakran túl sokat eszik és nem mozog eleget.
Úgy tűnik, hogy a testünkkel való elégedetlenség nem jelenti azt, hogy egészségesebb, aktív életmódot folytassunk. Gyakran bedőlünk mindenféle diétának, és nem akarunk hosszú távra tervezve lefogyni, hanem inkább gyötörjük magunkat éhezéssel, káposztalevessel, tojással, nem eszünk együtt fehérjét szénhidráttal, és hasonló tudománytalan étrendeket követünk a minél gyorsabb és látványosabb eredmény érdekében.

Pedig nem kellene, hogy ez így legyen!
Dietetikus szakember segítségével elérhető lassú és tartós fogyás. Gyakran csak apróbb változtatásokat kell az élelmiszer kiválasztásában és elkészítésében bevetni, amely könnyen elsajátítható, és minél fiatalabb korban elkezdjük, annál könnyebb lesz megvalósítani. A táplálkozáson kívül ne felejtkezzünk el a fogyókúra sikerének másik főszereplőjéről, a rendszeres fizikai aktivitásról sem, amelyet sohasem késő elkezdeni.

Az életmódbeli faktorok hatása a női meddőségre
Az előző fejezetben összefoglaltuk, hogy a testalkat befolyással van a teherbeesésre és a terhesség, valamint a szülés alatti komplikációk előfordulásának számára. Más, egyéb életmódbeli faktorok hogyan hatnak a termékenységgel kapcsolatban?
Amerikai kutatók vizsgálták a különböző táplálkozással, mozgással összefüggő tényezők szerepét a meddőség kialakulásában, valamint javaslatot dolgoztak ki a rizikófaktorral rendelkező nők számára a kívánt terhesség elérése érdekében.
A tudósok 824 16 és 45 év közötti nő körében végezték a kutatást.

Megállapították, hogy az életkor, a dohányzás, a korábbi sikertelen terhesség, a saját egészségi állapotával való elégedetlenség és az elhízás megnövelte az esélyét a meddőségnek, valamint a veszélyes komplikációk kialakulásának.

A kutatók megerősítették a korábbi javaslatokat, miszerint a dohányzás elhagyása, a megfelelő pszichés állapot elérése szükséges a gyereket vállaló nő számára, valamint amennyiben testtömeg-többlet áll fenn, törekedni kell még a teherbeesés előtt a plusz kilók eltűntetésére, vagy legalábbis csökkentésére.

Sokszor halljuk: a prevencióra kell a hangsúlyt fektetni. Igaz ez a betegségmegelőzés szempontjából, de a születendő gyerek egészségét is befolyásolhatjuk megfelelő egészségi állapottal.


 
 
[ 5494 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x