Meditálunk, de minek is?
Címlap / Szépség-Egészség / Meditálunk, de minek is?

Meditálunk, de minek is?

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-04

Milyen hatással van a meditáció a szervezetünkre és egészségünkre? Van értelme terápiás módszerként alkalmazni? Érvek és ellenérvek a tudomány híreiből. 

 

Kínai és amerikai tudósok közös munkájával készült el nemrég egy tanulmány, amelynek témája a meditáció idegrendszerre és az ember stressztűrő képességére gyakorolt hatása volt.

Jól bírja a feszültséget, aki meditál

A tanulmány alapját képező kutatást Kínában, 40 véletlenszerűen kiválasztott egyetemista részvételével végezték. Az egyetemistákat egy kísérleti, és egy kontroll csoportra osztották. A kísérleti csoport tagjai egy ötnapos meditációs tréningen vettek részt, melynek során az úgynevezett integratív testi-lelki meditációt (IBMT) alkalmazták.

Az IBMT módszert a kilencvenes évek elején dolgozták ki Kínában, hatásait 1995 óta laboratóriumi körülmények között is vizsgálják. A módszer lényege, hogy az alanyok a meditáció során különböző légzési és relaxációs technikák segítségével az öntudat egy nagyon magas fokára jutnak el, ahol irányítani tudják a gondolataikat, teljesen ellazulhatnak és így a testi-lelki harmónia megvalósulhat.

A kísérleti csoport tagjai az öt nap elteltével a kontrollcsoportban lévőkénél egyértelműen nagyobb stressztűrő képességgel rendelkeztek, valamint koncentrációs képességük is javult.

A kutatások tehát azt mutatják, hogy már egy igen rövid IBMT meditáció is hasznos lehet a feszültség csökkentésében.

Tényeket és érveket!

Egy másik, kanadai vizsgálat azonban más szemszögből vizsgálta a meditáció hatását, a tudományos bizonyítékokat kérve számon.

Az Alberta Egyetem kutatói szerint bár a meditáció valószínűleg nem káros, azonban egyértelmű terápiás hatását még nem sikerült kimutatni.

A kutatók abból indultak ki, hogy igen csak megnövekedett az érdeklődés a meditáció iránt. Ennek hátterében az áll, hogy bizonyos modern civilizációs betegségeket (pl. magas vérnyomás, stressz, fájdalom) e módszerrel szeretnének orvosolni az emberek; ám valódi hiteles vizsgálat még nem igazolta a meditáció ilyen jellegű hatékonyságát.
 
Népbetegségek ellen szedjen meditációt?

A kutatók a tisztábban látás érdekében 813 meditációval kapcsolatos tanulmányt néztek át, melyben a meditáció hipertóniára (magas vérnyomás), túlzott élvezeti szer fogyasztásra, vagy szív- érrendszeri problémákra gyakorolt hatását keresték. Az átnézett tanulmányok között találtak néhányat, melyek igazolják, hogy a meditáció bizonyos fajtája (például a jóga) képes csökkenteni a magas vérnyomást, valamint a stressz okozta problémákat.

Szintén megfigyelhető, hogy a jógázók között a torna hatására növekszik a szellemi teljesítőképesség, valamint csökken a pulzusszám, a vérnyomás és a koleszterin szintje. Az azonban még tudományosan nem igazolható, hogy a módszer valóban hatékony minden jógázó számára.

Addig, amíg a tudományos vizsgálathoz szükséges kritériumrendszer létre nem jön, addig mindenki csak saját felelősségére alkalmazhatja a kezelés ezen formáját

Forrás: www.medipress.hu

 


 
 
[ 1748 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x