Vitaminzabálók, stop!
Címlap / Szépség-Egészség / Vitaminzabálók, stop!

Vitaminzabálók, stop!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-05

Hascsikarást kapsz télen a baracktól, a málnaszezonban pedig alig hasznosul benned napi 1 kiló alma? Mi a vitaminok uborkaszezonja és melyik mikor hasznosul? A természet rendjét követve, tudatosan pótoljunk!  

 

A tavaszi kifáradást csökkentendő, és a téli lelapulást korrigálandó érdemes vitamindömpinget tartanunk a tavaszi hónapokban. Közeleg a rügyezés évszaka. Azt ma már jól tudjuk, hogy a vitaminbevitel nem lehet céltalan, meg nem szervezett, és esetleges. Fontos a vitaminok kúraszerű szedése, rendszeres fogyasztása, s az is, hogy méregtelenített tisztított szervezetbe vigyük be a tápláló anyagokat.

Arra is rámutattak korunk táplálékszakértői, hogy a mesterséges vitaminok nem tökéletesen megkonstruáltak, az élelmiszerek, növények, gyümölcsök és zöldségek a talajminőség romlásával veszítettek tápértékükből. Így a jövőnek nincs más út hátra, kombinálni kénytelen a két módszert és egyfajta egyensúlyt fenntartani köztük.

Vitaminokkal a stressz és fáradtság ellen
A vitaminokat tisztított szervezetbe érdemes jutatni a bélflóra regenerálásával együtt. Ha mindez helyreállt életünkben, nem árt egy kivizsgálásra elmennünk – különösen, ha visszatérő panaszok gyötörnek, esetleg krónikus fáradtsággal szembesülünk - és megtervezni a vitaminbevitelt.

A vitaminok egy jó része nagy mennyiségben is fogyasztható, mint pl. a C vitamin, mivel vízoldékonyak és könnyen távoznak a felesleges adagok. Más részük viszont zsíroldékony, mint az A vagy E vitamin, így azok bevitelének felső korlátja is lehet. A vitaminok jó része egy-egy ásványi anyagtól nehezebben felszívható, míg mások csak vitamin kombinációkban alkalmazhatók érdemlegesen.

Nem mindegy, mikor szeded!
Ha még nem volt elég a vitaminszedés kritériumaiból, akkor most rámutatunk a legféltettebb titokra, nagyanyáink bölcsességére, az sem mindegy, mikor szeded! A gyógyszergyárak és biofarmok korában bármihez hozzájuthatunk télen és nyáron. Nem kissé lepődtem meg januárban a fóliázott 800 Ft-os áfonyán, és brokkolin. Melegházban készült, esetleg importáljuk.

Valóban élvezetes, és érzékeket kielégítő a gyümölcsök hada, különösen, ha meg tudjuk őket fizetni szezonon kívül, azonban a legtöbb gyümölcsről nem árt tudni, hogy cellulóztartalma miatt nem a legkönnyebben emészthető eledel, s azt is fontos megjegyezni, hogy hatóanyagai miatt más időszakban másképp tudjuk bontani.

Mi diktálja, mikor, mit?
A legfontosabb, hogy az ember a természettel összhangban él, környezete szerves része, függ a terméstől, a terményektől és időjárástól, az esőtől és napsütéstől, ahogy testvéreink is, a gyümölcsök. A gyümölcsök igen jó hányadának szezonja van, az olyan különlegességek, mint eper, málna, vagy a még kényesebbek, áfonya, szeder csupán egy-egy hónapot vannak jelen az évben életünkben. Ugyan kis mennyiségben, érdemes máskor is fogyasztani őket - pl. vashiányos állapotokban – fagyasztva elállnak, gyümölcslevesként, süteményfeltétként vagy turmixként használhatók, mégis a legjobb ezeket idény szerint fogyasztani.Ahogy öregeink mondják akkor lesz egészséges a gyermek, ha végigeszi a kertet. Régebben nem léteztek veszélyes permetek, a környezet, természet egészsége végett, nem is volt jelen ennyi kártevő és rovar. A gyermekek fáról mosatlanul ettek gyümölcsöt, s némi hascsikarást leszámítva gond nélkül vészelték át a dézsmálós időszakokat. A végigevés persze nem a habzsolásra vonatkozott. Úgy tartották, ha valaki egész évben mozog, gondozza a kertet, friss levegőn van, és mindig éppen a beérő gyümölcsből fogyaszt, mindent megkap.

Tapasztalataik beigazolódtak. Valóban az ember a természettel olyannyira harmóniában élő lény, hogy az adott évszakban termő gyümölcsöt tudja leggyorsabban és legkönnyebben feldolgozni. Elég csak a görögdinnyére gondolnunk, mely szénhidrátban és vízben gazdag, nyáron szükségünk van a sok folyadékra. Télen inkább zsírra és tisztavízre áhítozunk.

Ha összhangot keresünk az anyatermészet ölével, ápoljuk kiskertünk, vagy ha az nincs, legalább figyeljük az idényeket, nem csak tudástárunk bővülhet, hanem mindig éppen ahhoz a gyümölcshöz jutunk majd hozzá, melyet a legkönnyebben dogozunk fel, s melynek tápanyagaira az adott időszakban a legnagyobb szükségünk van. Mit jelent ez? Csupán annyit, hogy az egészség és vitaminháztartás egyensúlya egy tökéletesen egyszerű módszerrel érhető el. A szezonális vitaminbevitellel, vagyis mindig azt együk legnagyobb számban, ami aktuálisan a természetben beérik!

HarmoNet tipp: Tavaszi fáradtság >>

Fodor Kata

Képek: gyümlcsök, narancsok


 


 
 
[ 2685 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x