Jól működnek a veséid? Nézz utána!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Jól működnek a veséid? Nézz utána!

Jól működnek a veséid? Nézz utána!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-23

Jelenleg minden tizedik európai lakos érintett a vese valamilyen problémájában, pedig egyszerű és olcsó módon időben felismerhető lenne a betegség, ha gondolnának rá. A lakosságnak csak kis hányada tudja, hogy a szerv hol helyezkedik el a testben, és pontosan mit is csinál. Te vajon tisztában vagy a részletekkel? 


Rendezvénynaptár

Miközben Magyarországon legalább 500 ezer ember érintett, a nemzetközi felmérések szerint az emberek 90 %-a azzal sincs tisztában, hogy pontosan mit is csinál ez a szerv.
Világszinten átlagosan tízből egy felnőtt érintett a vese valamilyen károsodásában, de a veséknek az egészségünkben játszott fontos szerepe mégis alig ismert. Egyszerű de kevéssé ismert tény például, hogy a veséink minden nap 200 liter vért szűrnek át és tisztítanak meg.

Csak egy laborvizsgálat!
Sajnálatos módon a vesebetegségek száma napról napra növekszik, ás az aktuális klinikai tanulmányok szerint a krónikus veseelégtelenségben szenvedők 90 %-a továbbra is felismeretlen marad.

Így például a magas vérnyomáshoz vagy koleszterinszinthez hasonlóan mire a vesebetegségnek érezhető és laikusoknak is érzékelhető tünetei lesznek, addigra már rendszerint késő, pedig egy egyszerű és olcsó, a vizeletvizsgálat során Magyarországon is rutinszerűen elvégzett laborvizsgálattal időben észrevehető a gond.
(E laborvizsgálatok során az „albumin” illetve a „kreatinin” nevezetű anyagok vizeletben történő megjelenését nézik, ugyanis megjelenésük a vese és az érrendszer megindult károsodására utal.)

Európa lakosságának 10 %-a érintett valamilyen veseproblémában.
Európában a vesepótló kezelésben (dialízis vagy transzplantáció) részesülők aránya jelenleg 125 az egymillióból, de ez pusztán a jéghegy csúcsa, mivel a teljes európai populáció 10%-a érintett különböző súlyosságú veseproblémákban. Magyarországon a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség okozta vesekárosodás legalább 500.000 felnőttet érint. A tendenciák alapján a helyzet egyre súlyosabb lesz, az előfordulás gyakoriságának növekedése ugyanis összefügg a többi, „modern népbetegség” – pl: elhízás, magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség – terjedésével.

Mindezeken túl a vese funkció rendellenességei a szív- és érrendszer általános állapotába történő korai betekintést kínáló „ablakként” viselkednek, ami kiváló lehetőséget nyújt az időben történő felismerésre még az olyan gyilkos betegségek kialakulása előtt, mint amilyen a szívinfarktus, vagy az agyvérzés.

A veseprobléma (ún. beszűkült vesefunkció) igazi „kockázatsokszorozó”.
Akinél ilyen eltérést találnak, annál több mint tízszeresére ugrik az esélye az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozásnak! Ennek jelentőségére mutat rá az is, hogy az elégtelen veseműködésű érintetteknek százszor nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri eredetű halálozásra, mint arra, hogy eljut a végstádiumú veseelégtelenség állapotába.

Bár a probléma – érthetően – nem közelíthető meg pusztán a költségek oldaláról, azt is érdemes megjegyezni, hogy a világnap alkalmából elhangzott adatok szerint jelenleg Nagy-Britanniában csak a művese kezelés önmagában a teljes egészségügyi ráfordítás 2 %-át elviszi, és ez öt éven belül megduplázódik!
Ehhez képest egy megelőző, felvilágosító stratégia megvalósítása igen mérsékelt kiadást jelentene.

Mi az a GFR?
A magyar nefrológia egyik legnagyobb előrelépése, hogy sikerült hazánkban egységesíteni a jelenleg a veseműködés legjobb általános jelzőjének (az ún. GFR érték) kiszámítását. A tervek szerint ez az érték is automatikusan megjelenik minden laborleleten, így adva az eddigieknél jobb, és minden szakorvos és háziorvos számára elérhető lehetőséget a panasz és tünetmentes veszélyeztetettek felismerésére és ismeretet ad számos gyógyszer megfelelő adagolásokhoz.

HarmoNet tipp: A vese világnapja>>>

Kép: kidneycancerresearch 
 
 
[ 5007 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x