A köret arabul: kuszkusz és bulgur
Címlap / Szépség-Egészség / A köret arabul: kuszkusz és bulgur

A köret arabul: kuszkusz és bulgur

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A nyaralás kérdéses, de vágysz valami egzotikusra? Unalmas a nokedli, a rizs, a tarhonya és a krumpli? Dobd fel a napot egy különleges, néhány perc alatt elkészíthető, arabos körettel!  

A férfiak és a gyerekek gyakran lázadnak a zöldséges wellness köretek ellen. Akkor mit lehet még az asztalra tenni, ami nem végtelenül bonyolult, megvan néhány perc alatt, és finom?

Tanuljunk köretet főzni arabul!

Szinte minden nagyobb piacon, vagy arab és török boltban, szupermarketek polcain is vásárolhatunk kuszkuszt, és törtbúzát, vagyis bulgurt. A legtöbb török büfében meg is kóstolhatjuk mindkettőt, ha nem akarunk odahaza bizonytalanra menni. Ha megvan a szerzemény, hazamegyünk és nézzük. Vajon mit is kezdhetnénk vele? Pedig a világ legegyszerűbb kajái, főleg nyárra, hiszen az arab világban meleg van, és az ottani nők sem bolondok, hogy órákig álljanak a gőzben és a forró konyhában.
 

Amit most tanítok nektek, az nem autentikus recept, viszont tökéletes eredményre juttat. Az eredmény pedig egy izgalmas, különleges, tartalmas köret.  Az elkészítés módja a kuszkusz és a bulgur esetében is hasonló.

Két főre egy teáscsésze (kb. 1,5 dl) kuszkusz vagy bulgur szükséges. Használd a szokásos csészét a méréshez.

Kezdd kuszkusszal!

A kuszkusz az afrikai-arab országokban honos. Marokkó, Tunézia az igazi hazája, de ma már mindenütt eszik a világon. Olyan, mint egy apró fajta tarhonya, csak sokkal finomabb, nem lesz tőle olyan érzésed, hogy sörétet vacsorázol. Többféle szemcsenagyságot különböztetnek meg, én azt javaslom, hogy kezdésnek a közepes vagy nagy szemcséjűt vedd, mert az apró nagyon könnyen lesz kásás, összeragadhat. 

Így csináld a kuszkuszt, bulgurt - receptek!

Forralj fel két csésze vizet, oldj fel benne vagy egy kisebb leveskockát, vagy bio-vegetát, (alaplevet is használhatsz) egy evőkanál olíva olajat, sót ízlés szerint. Ha a víz felforrt, egyszerűen öntsd bele a csészényi kuszkuszt és két villával óvatosan kavard úgy, hogy a szemek felvegyék a nedvességet, majd zárd le a tüzet, és vedd le a lábast a tűzről. Takard le fedővel a lábast, tekerd konyharuhába és járj el úgy, mint a bulgur esetében, figyelj!

Bulgurt főzni könnyű!

A bulgurt egy evőkanálnyi olíva olajon, vajon vagy más zsiradékon meg kell dinsztelni. Sózd meg, sőt erre is mehet egy kevés bio-vegeta, ha szereted. Keverd addig, míg a színe egy árnyalattal sötétebb nem lesz, mint eredetileg. Ekkor öntsd fel körülbelül dupla annyi vízzel, mint amennyi a bulgur volt. (Egy csészényi bulgurhoz kicsit kevesebb mint két csésze víz kell) Figyelmesen forrald keverés nélkül addig, míg le nem forr róla a folyadék. Vigyázz, ne égjen oda! Fedd le az edényt fedővel, tekerd konyharuhába és …

 

Főzz meg reggel, és vacsorázz meleget este!

Mindezt úgy, hogy nem kell melegíteni! A titkot az arab konyhákból lestük el. A konyharuhába tekert forró edényt egyszerűen be kell dugni néhány pokróc közé, két párna közé, vagy éppenséggel az ágyneműtartóba, legalább félórára, de bármennyi időre, akár reggeltől estig is ott lehet hagyni. Amikor kiveszed, meleg, puhára párolódott ételt kapsz.

HarmoNet tipp: a bulgurhoz hasonlóan jázmin rizst, vagy basmati rizst is főzhetsz ilyen módon, a párnák között!

Kuszkusz, búza, rizs – édesen!

A főzővíz nem csak sós, hanem édes, cukros szirupos is lehet. Ilyenkor a puhára párolt köretet hűtsük le, és friss idény gyümölcsöt keverjünk hozzá, például epret, vagy cseresznyét. Fújhatunk rá tejszínhabot, vagy csorgathatunk rá mézet is. Télen mazsolával, szárított aszalt gyümölcsökkel, vagy szörppel önthetjük le, és kész a könnyű édesség.
  
Képek: 2427999, Justyna Kunkel / Pixabay

  
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 34524 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x