Milyen volt a női szépség Ádám és Éva korában?
Címlap / Szépség-Egészség / Milyen volt a női szépség Ádám és Éva korában?

Milyen volt a női szépség Ádám és Éva korában?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

Amilyennek a képzelet megálmodja. Karcsú, magas, hosszú combú, kerek mellű – mint az észak-német Cranach képzelte – vagy gömbölyű, alacsony, nagy hasú – mint Tintoretto hősnői. A kor ragaszkodott a vallási témához, ámde a festők az egykori paradicsomi állapot meztelenségét s a boldog mennyország dicsőségét az emberi test szépségével ábrázolták. A londoni Royal Academy gyűjteményes kiállításán látható a bibliai tárgyú, de igencsak világi szépségű Cranach-képek.  

 

A 16. században a lutheri Biblia-fordítás hatására német földön sajátos protestáns reneszánsz művészet fejlődött. Dicsfényes szentek helyett élő, egyedi arulatot hordozó emberalakok lépnek a elő a múlt történeteiből. Német földön kevesebb a fény és a meleg, mint Itáliában, a hölgyek inkább hófehér húsúak, szőkék és vörösek, még a mindenütt megjelenő angyalkák is karcsúbbak. Magas hegyek égig érő sziklái és fenyőfái között vándorol a Szent család. A fák sűrű zöldjéből a vörös ruházatból előcsillanó világos testek vonják magukra a néző figyelmét. Bizonyára nagyon szerethette Cranach az asszonyokat és a gyermekeket, minden fáról és bokorról csintalan kis lurkók bújnak elő.

A wittenbergi fejedelem udvarában
Luther a Wittenbergi Vártemplom kapujára tűzte fel 95 pontját, melyben képes volt megkérdőjelezni az uralkodó katolikus egyház évszázadok alatt kialakult hierarchiájának és szokásjogának érvényességét. Ezt megtehette a polgárosodó német földön, de Itáliában kiátkozták érte. Pedig Luther nem tett mást, mint az eget és földet szétválasztó egyházi törvények helyett a német polgári életnek megfelelő vallási gyakorlatra tett ajánlatot. Nem tagadta meg a vallását, de mint tanult pap, maga is házasságot kötött, gyermekeket nemzett, s a kocsmaasztalnál hívta vitára ellenfeleit, tárják fel mindenki előtt érveiket.

Lefordította a Bibliát a polgárok és parasztok által érthető német nyelvre, kinyomtatta – a nyomtatás évszázadában –, s ezzel a csodák misztériumából élő valóságot formált.

HarmoNet tipp: A szépség és az ideális test kérdése >>

Cranach fiatalon a wittenbergi szász választófejedelem udvari festője lett, s képzelt világ helyett a valódi természetet figyelte, rajtolta és festette olaj és temperaképeire. Mint képzett férfit háromszor is megválasztották a város polgármesterének. Saját nyomdája volt, gyógyszertára, sőt borüzlete. Jól ismerte a város lakóinak életét, vágyait, s minthogy 81 évet megélt, volt ideje, hogy tapasztalatait festményeiben is megörökítse.

Cranach vándorútja
A művész élete első évtizedeiben mesterré képezte magát. Megismerte a bécsi rajziskolákat, Dürer stúdiójában is dolgozott. Rajzai, metszetei a pontos megmunkálás éveit tükrözik. Láthattuk a Keresztre feszítés-t megjeleníteni fametszeten és olaj-tempera változatban is. A három kereszten függő sovány férfitest már a felhők közé emelkedik a kereszt alatt siratók nézőpontjából. Vér csorog végig a testükön, végig a fán, s a fa évgyűrűit is megszámlálhatjuk.

A németalföldi festészet hatása látható a Szent Rokonság című triptichonon. A kis Mária  Szent Annával egy kis angyalka társaságában, a háttérben az apa jellegzetes németalföldi polgári öltözetben könyvet olvas. A középső képen Anna pirosban, ölében Jézus, mellettük Mária kék selyemben, körülöttük már polgári gyermekek játszanak, sőt egy kis kutya is ül az előtérben. Szinte minden képen vannak állatok. A háttérben férfiak magyaráznak bizonyára hittételeket. Mindhárom képen pontosan felismerheti egy textil-szakember a drapériák anyagát.

HarmoNet tipp: Óegyiptomi szépségfarm >>

Ótestamentum
Az Ószövetség történeteinek képe a német reneszánsszal született. David és Batseba a szex győzelmét hirdetik: a szerelem mindent legyőz, még a bajtársi becsületet is. A nagy király megöleti a szép asszony férjét, hogy elnyerje az asszony szerelmét. Ádám és Éva pedig nem a bűn szörnyűségét tárja elénk, hanem a felismert boldog párkapcsolatot. Körben az állatok is mind párban élnek, s bár a növények finoman eltakarják szemünk elöl a nemi szerveket, Cranach Évája és Ádámja a legszebb emberi kapcsolatot mutatja, s a kígyó se szörnyeteg, csak egy a körülöttük élő fauna tagjaiból.

A valódi Aranykor pedig akkor jön el a festő szemével, amikor férfiak és nők ruhátlanul boldog táncot lejtenek a természetben.

Dobosy Ildikó

 


 
 
[ 3401 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x