Túladagolás: mérgező vitaminok (feketelista)
Címlap / Szépség-Egészség / Túladagolás: mérgező vitaminok (feketelista)

Túladagolás: mérgező vitaminok (feketelista)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-20

A vitaminok, a különböző ásványi anyagok, és a nyomelemek szükségesek és elengedhetetlenek az egészséges élethez. Azonban a túl sok, vagy a nem megfelelő vitamin alkalmazása komoly betegséget is okozhat. 

 

Fontos, de mennyi?
Azt már régóta tudjuk, hogy a vitaminok és az ásványok kulcsfontosságú szerepet játszanak életünkben. Az egészséges élethez szükségünk van rájuk, és azt hihetnénk, minél többet veszünk be, annál egészségesebbek leszünk. Azonban a vitamin és ásványi anyag túladagolás súlyos gondokhoz vezethet.

Mindannyiunk életében vannak olyan szituációk, amikor mesterségesen kell a különböző vitaminokat a szervezetbe juttatnunk (pl. terhesség alatt, leromlott fizikai állapot miatt, fogyókúra során, stb.), azonban az esetek nagy többségében a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással egészségünk megőrzéséhez elegendő vitaminhoz és ásványhoz jutunk.

HarmoNet tipp:
A vitamin éhségről >>

Ha a vitaminokat és ásványokat természetes formájukban, az elfogyasztott étel más nyomelemeivel (pl. fitokémiai anyagok) együtt visszük be a szervezetünkbe, akkor azok sokkal könnyebben szívódnak fel, és épülnek be a szervezetünkbe, mintha szintetikusan létrehozott kiegészítőként fogyasztanánk ezeket.

Mikor van szükség a kiegészítők szedésére?
Terhes nők, illetve azok, akik már tervezik a terhességet, mindenképpen beszéljék meg orvosukkal, milyen étrend-kiegészítőket alkalmazhatnak, illetve hogyan változtassanak életstílusukon (megfelelő táplálkozás, megfelelő mennyiségű és nehézségű testmozgás, minimális gyógyszerfogyasztás, folsavak bevitele, stb.).
Folvsavat tartalmazó készítmények alkalmazása a terhesség előtt és alatt bizonyítottan csökkenti a velőcső-rendellenességek, úgy, mint a spina bifida (nyitott hátgerinc) kialakulását.

Szoptatós kismamáknak, vérszegénységgel, illetve fokozott vérveszteséggel küzdő nőknek, csak úgy mint ételallergiában szenvedőknek, és vegetáriánusoknak erősen javasolt orvosuk előírása alapján különböző táplálkékkiegészítők alkalmazása.
Emésztési problémákkal (pl. felszívódási zavar) küzdő idősebb emberek, alacsony kalóriaértékű fogyókúrán lévők, kábítószer élvezők és alkoholisták számára szintén hasznos lehet az orvos által megállapított és ellenőrzött táplálékkiegészítők használata.

Melyik vitamin vagy ásványi anyag okozhat mérgezést (toxikus hatás)?
Tulajdonképpen, bármilyen ártalmatlannak tűnő anyag (még a víz is) okozhat mérgezéses tüneteket, ha túlzott mennyiséget fogyasztunk belőle, azonban egyes vitaminokat és ásványi anyagokat csak különös körültekintéssel szabad alkalmazni.

HarmoNet tipp: A C-vitamin fogyasztó ereje >>

Amíg egyes vitaminok és ásványok a vizelettel együtt távoznak a szervezetünkből, addig másokat, pl. a zsírban oldódó vitaminokat, mint az A, D, E és K vitamin, a szervezet elraktározza, ezért felhalmozódásuk komoly mérgezést okozhat. Az A vitamin túladagolása pl. születési rendellenességeket okozhat, illetve a központi idegrendszer, a máj, a csontozat és a bőr megbetegedését is előidézheti.

Nyomelemek
Egyes nyomelemek túladagolása befolyásolhatja más anyagok felszívódását. Pl. a magas cink-bevitel csökkentheti, vagy akár gátolhatja is a vas és a réz felszívódását, ennek hatására gyengül az immunrendszer, szívelégtelenséget és vérszegénységet okozhat.
Fentiekből tisztán látszódik, hogy minden egyes alkalommal ki kell kérnünk az orvosunk tanácsát, ha vitaminkúrába kezdünk, vagy új, még ismeretlen táplálékkiegészítő szedését kezdjük, még akkor is, ha mások elmondása szerint hatékony és egészséges szerről van szó.


 
 
[ 42411 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x