Dietetikus receptre? - A tudatosan táplálkozó ember kevesebbe...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Dietetikus receptre? - A tudatosan táplálkozó ember kevesebbe kerül

Dietetikus receptre? - A tudatosan táplálkozó ember kevesebbe kerül

Forrás: mdosz
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-12

Ez is előfordulhat, mivel ha a páciens betegsége megkívánja, az orvosa táplálkozási szakértőhöz utalja be. Magyarországon a dietetikus szakma és a dietoterápia (táplálásterápia) a színvonalas képzés és a nemzetközi elismerés ellenére még nem tölti be a neki járó szerepét az egészségügyben. Pedig tudjuk, az leszel, amit megeszel, az étel gyógyszer vagy méreg, csak rajtad áll melyik! 


Rendezvénynaptár
2005-ben a hazai kórházakban egy dietetikusra átlagosan 130 beteg jutott, két évvel később ez a szám 171-re nőtt. Bár a 2007-es egészségpolitikai döntések hoztak változásokat, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felmérése alapján a dietetikusok munkája még mindig nem vált a betegellátás szerves részévé. A Szövetség szeretné elérni a dietetikusok finanszírozott tevékenységét az egészségügy valamennyi szintjén. 

Régen három alapgyógyítási módszert ismertek: a dietetikát, a sebészetet és a gyógyszerészetet. Ma a két utóbbi mellett a táplálkozástudomány háttérbe szorult, pedig ugyanúgy léteznek olyan betegségek, amelyeknél a diéta akár kizárólagos gyógymód lehet ill. az egyéb terápiák mellett hozzájárul a kezelés sikeréhez. A betegség kialakulásában - és megelőzésében - még egyértelműbb szerepe van.


Olcsóbb!
A dietetikus alkalmazása és a dietoterápia költség-hatékony megoldást jelent az állam számára. Ez az ember olcsóbb magának és olcsóbb az államnak is. Hiszen helyesen táplált beteg gyógyulása gyorsabb ütemben történhet, a szaktanácsadás után, a kórházat elhagyva, a táplálkozásról tanultakat alkalmazva a továbbiakban is „kezelheti” magát a megfelelő étrenddel. Mindenkinek megéri. Ezért érdemes lenne minden munkahelyen szaktanácsadást tartani, bevezetni a táplálkozási tanácsadást. A tudatosan táplálkozó a cégeknek is megéri, így támogathatja e személyeket megfelelő étkezési utalványokkal, egészségügyi programmal.

A dietetika szempontjából a betegségeket három csoportba sorolhatjuk. Az első csoportba tartoznak azok a betegségek, amikre a diéta az egyetlen kezelési mód (lisztérzékenység, egyes hiánybetegségek, anyagcserezavarok, stb.), vannak olyan kórképek, ahol a dietoterápia a kezelés elengedhetetlen része (cukorbetegség, vesebetegségek, daganatok, stb.). Kiegészítő kezelésként alkalmazzák a táplálásterápiát a májbetegségek, bőrbetegségek, sebek, szemészeti elváltozások, stb. gyógyításában.

HarmoNet tipp: 5 eset, amikor halálos a fogyókúra! >>

A klinikai dietetikusok gyógyításban betöltött szerepe a beteg állapotától függően lehet meghatározó vagy kiegészítő. A táplálkozási szakemberek szakosodhatnak is, létezik például onkológiai, élelmezésvezető dietetikus. 


Megelőzés
A dietetikus szakma másik költség-hatékony oldala a prevenció. A megelőzéssel foglalkozó dietetikusok a néptáplálkozási, epidemiológiai vizsgálatokban vesznek részt, befolyással bírnak az élelmiszeripari termékfejlesztésekre és az óvodás korban megkezdett egészségnevelés tematikájára is. Több korábbi vizsgálatból kiderült, hogy hosszú távon a megelőzés olcsóbb, mint a terápia, és a betegek gyógyulásában fontos szerepet játszik a helyes étrend. Egy Olaszországban elvégzett kutatás azt mutatja, hogy a túlsúlyos, elhízott betegek lényegesen több gyógyszert fogyasztanak, mint a normál testsúlyúak, Németországban pedig a cukorbeteg gyermekek számának növekedése hívta fel a figyelmet a helytelen táplálkozás veszélyeire. Egy elhízott olasz beteg gyógyszerei évente átszámolva átlagosan 90 000 Ft-ba kerülnek, míg egy túlsúlyos diabeteszes német gyermek kezelése átlag 2,2 millió Ft-ot jelent Németországnak. 

HarmoNet tipp: Diétás menü >>

Az MDOSZ azt szorgalmazza, hogy a dietetikusok munkája az értékének megfelelő helyre kerüljön mind a kórházak, a szakellátás, az alapellátás ill. a megelőzés szintjén.

mdosz.hu 
 
[ 5245 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x