Ánizs - A királyok titka
Címlap / Szépség-Egészség / Ánizs - A királyok titka

Ánizs - A királyok titka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ezt a növényt nem lehet nem imádni! Rendkívül sokoldalú. Csupán arról oszlanak meg a vélemények, hogy mire jó. Van, aki dísznek, más otthont illatosítónak, megint más a nyári főzések, mediterrán hangulat nagy remekének tekinti. Tudjunk meg róla kicsit többet! 

Származása: 
A Földközi-tenger vidékéről származik ez a kaporral rokonságban álló növény. Hazájában mint gyomnövény terem, nálunk termesztik. Régóta ismert fűszernövény.  A Biblia is említést tesz róla és az ókori egyiptomban is ismerték mint fűszer- és gyógynövényt. IV. György angol király ruháit ánizsmaggal illatosították. Később mások is használták. Ettől voltak a uralkodók olyan igazán illatosak. Javította a vonzerőt, s biztos, ami biztos, elnyomta a kellemetlen szagokat...

1305-ben az angolok az ánizsmag-kereskedelemre vámot szabtak ki, a befolyt összegekből javították a London Bridget. Ez mutatja kor kerereskedelmi jelentőségét. Az ouzo jellegzetes illatú alapanyaga, amely nagyon kedvelt szeszesital az egész világon. 
  
Termesztése:
Ez az egynyári növény könnyen megterem nálunk is. Tavasszal érdemes elvetni és kb. 1  hónap múlva már szedhetők is róla a zöldes színű magok.

Élettani hatása:
Mivel az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Köhögésre, torokfájásra hatásos keveréket készíthetünk zsálya, borsmenta és ánizs egyenlő arányú keverékéből.

Tea:
1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Máris fogyasztható.

Gasztronómia:
Európában sütemények, úgy mint teasütemények, péksüteményes, mézes sütemények és likőrök ízesítésére használják. A távol-keleti konyhában fontos fűszere mindenféle ételnek, nem csak a süteményféléknek, mint Európában.

HarmoNet recept tipp: Ánizsos szív >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5449 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x