Toplistás masszázsok: Shiatsu a japán ujjak csodája
Címlap / Szépség-Egészség / Toplistás masszázsok: Shiatsu a japán ujjak csodája

Toplistás masszázsok: Shiatsu a japán ujjak csodája

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-22

A Shiatsu egy modern és egyben ősi japán masszázs-módszer. Felhasználja az akupunktúra, a jóga és a masszás elemeit, gyakorlatait, tudását, s ezzel vált több évszázadon keresztül folyamatosan alakulva napjaink egyik leghatékonyabb és talán leggyorsabban terjedő masszázsává.  


Rendezvénynaptár

A Shiatsu (kiejtése: siacu) japán szó, jelentése ujjnyomás, - minthogy alkalmazásában leggyakrabban az ujjnyomást használják, hasonlóan az akupresszúrához. Az erősebb nyomások kivitelezéséhez a tenyereket, a könyököt, a térdet és a talpat is felhasználják. Ezenkívül fontos szerepet kapnak a különböző nyújtó fogások is, hasonlóan a jógához.

A shiatsu története
A shiatsu gyökerei az ókori Kínában lelhetőek fel. Egy 1973-ban a mawangdui sírban talált régészeti lelet szerint az i.e. II. században már ismertek voltan azok az ún. Taoyin, japánul: Do-in, gyakorlatok, amelyeket a shiatsu egyik alkotórészeként értelmezünk. Ezek a későbbiekben az ősi japán anma masszázsba is beépültek, így létrejött a mai shiatsu őse a X. században.
A Taoyin (jelentése kb.: testünk vezetése, irányítása nyújtásokon, feszítéseken keresztül) ma is használatos nem csak a shiatsu kezelésben, de önállóan öngyógyító tornagyakorlatokként is. Az anma masszázs eredetileg gyúró, nyomó, vibrációs technikákat tartalmazott.
A Taoyin és a shiatsu fejlődésére döntő hatást gyakorolt Bodhidharma, a legendás buddhista szerzetes munkássága. Bodhidharma a VI. században, Kínában megalapította a Chan (japánul: Zen) buddhizmust, a későbbiekben Shaolin Kolostorként híressé vált templomban. Kilenc éves visszavonultság után írta meg két könyvét, melyek egyrészt a szerzetesek meditációs gyakorlatait támogatták, másrészt az egészség megőrzéséhez különféle testgyakorlatokat tartalmaztak. Ezekből alakultak ki az ún. lágy, gyógyító Qi Gong ill. a kemény Qi gong gyakorlatok, amelyek ma is a harcművészetek alapjait képezik. Az 50-es évek közepére új nevet kapott a tradicionális gyógyító eljárás, “shiatsu“-nak nevezték el és Japánban ismét elismerték szabályszerű gyógyító eljárásként.

A shiatsu nagyon hatásos:

 •  hátfájás,
 • fejfájás,
 • migrén,
 • álmatlanság,
 • menstruációs problémák,
 • csökkent nemi vágy,
 • levertség, depresszió, szorongás, bánat
 • ... és még sok krónikus betegség esetén.

  Természetesen ez az alap Shiatsu kezelés nem helyettesíti az orvosi ellátást, de azt hatékonyan kiegészítheti.

Shiatsu iskolák
Tokujiro Namikoshi nevéhez fűződik az első japán shiatsu intézet, majd Shiatsu Iskola megalapítása. Namikoshi arra törekedett, hogy a shiatsu technikát a korszerű nyugati orvoslás felismeréseivel ötvözze. Így a meridián pontokat reflexpontokként is leírta, melyek a központi illetve az autonóm idegrendszerrel állnak kapcsolatban. Ezek stimulálásával kívánta elérni a gyógyítást. Namikoshi nyomán alakult ki az egyik shiatsu iskola, amely felfogásában inkább nyugati irányultságú. Japánban ez vált elterjedtté. 
A másik shiatsu iskolát, az ún. Zen-shiatsut, Shizuto Masunaga, Namikoshi egykori tanítványa alapította. Masunaga pszichológiai tanulmányokat végzett. Beépítette ugyan gyógymódjába a nyugati orvoslás fiziológiáját is, de a távol-keleti orvoslás hagyományait is megőrizte. Nézete szerint a teljes meridián vonalak kezelése azért elengedhetetlen, mert így tudjuk csak befolyásolni az ember testi-lelki-szellemi állapotát, és így válik teljessé a gyógyulás. Masunaga közvetlen munkatársától, Wataru Ohashitól ered maga a Zen-shiatsu elnevezés. Ohashi az új elnevezést azért alkotta meg, mert arra gondolt, hogy a keleties hangzású Zen szó vonzóbbá teheti a Nyugat számára ezt a régi-új gyógyító eljárást.

A jó shiatsu masszázs, a teljes embert kezeli, a lábujjaktól a fej búbjáig mind fizikai és energetikai dimenziókban, ami kihat a lelki életünkre is.

A kezelés közvetlen hatása rendszerint kellemes, könnyed érzés, a fáradtság, rossz hangulat megszűnése. A kezelést követően néhány napig ez még erőteljesen érezhető. Sok esetben a shiatsu hozzásegít ahhoz, hogy a szervezetben bizonyos változás elkezdődjék, vagy egy beindult folyamat fölerősödjék. Ez természetesen csak akkor történik meg, ha a shiatsuban résztvevő partner, akit kezelnek, ezt maga is kívánja, megnyitja az ehhez szükséges "kaput". A változás olykor markáns tüneteket mutat, pl. felléphet átmeneti fejfájás, amely legkésőbb 1-2 napon belül rendeződik.

Az elmozdulás egy meglévő állapotból mindig a kiegyenlítés, a harmónia felé irányul. Hiszen
a harmónia elérése, az egyensúly megteremtése a shiatsu lényege, a kezelés célja. A Shiatsu masszázs egyensúlyba hozza az egész szervezetet, s ezzel nagyon jól oldja a feszültségeket, a stresszt. Ezért ma a stresszes életünkben még nagyobb a jelentősége.

Ideális körülmények a shiatsuhoz:

 • Tiszta, csendes, kellemes hőmérsékletű, kényelmes helyiség.
 • Lágy, relaxációhoz alkalmas zene. (lehetőleg japán instrumentális zene)
 • Félhomály, ahol azért még mindenki lát
 • Kényelmes, tiszta pamutöltözék.

Játékos shiatsu odahaza
Ez a gyors és könnyű shiatsu „kezelés” enyhíti a vállakban és a nyakban felhalmozódó feszültséget.

 1. Alkarunkkal támaszkodjunk partnerünk vállára, erőteljes függőleges nyomást fejtve ki ezáltal.
 2. Hüvelykujjunkkal nyomkodjuk át a vállakat. 
 3. Fogjuk meg a könyökét, és nyújtsuk a vállát úgy, hogy a könyököt a mellkas elé húzzuk.

Egészséges életmód shiatsuval
A shiatsu gyógyászok szerint a rendszertelen életmód, az állandó rohanás és a stressz romboló hatása csak úgy csillapítható, ha egészségesen táplálkozunk (rostban, gabonafélékben, friss zöldségekben gazdag étrend, kevés cukor, só, kávé, szénsavas üdítőital), rendszeresen mozgunk (legalább napi húsz perc sétára jusson idő!), és a shiatsu technikák segítségével nap mint nap ellazítjuk testünket, lelkünket.

Hartmann Ferenc

Képeink a Hotel Caramell**** egészségközpontjában készültek

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 5723 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x