Kockázatos kocogás? - A hibátlan futócipő kiválasztásának...
Címlap / Szépség-Egészség / Kockázatos kocogás? - A hibátlan futócipő kiválasztásának 6 pontja

Kockázatos kocogás? - A hibátlan futócipő kiválasztásának 6 pontja

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-27

A legtökéletesebb és legjobb sport a kocogás. Lassan, zötyögve, vagy rohamtempóban is élvezhető, ki, hogyan bírja. Tágítja a tüdőt, javítja a keringést, erősíti a szívet és izmokat, óvja mozgásrendszerünket. Ha azonban helytelenül, vagy rossz, kényelmetlen, alkalmatlan ruházatban és cipőben végezzük, végzetesen elronthatjuk vele ízületeinket. 


Rendezvénynaptár
Így válasszunk futócipőt!
Futáshoz megfelelő futócipőre van szüksége azoknak, akik rendszeresen futnak.  Milyen szempontok alapján érdemes cipőt választani és hogyan állapíthatja meg Önnek milyen lába van? Segítünk! Kevés olyan mozgás van, ami annyira megerőltetné a lábát, mint a futás. Nem egyszerű kényelmes és egyben stabil cipőt találni, ami egyéni futási stílusunkhoz is illik, pedig ez szintén szükséges ahhoz (a sportolás mellett), hogy egészségünket teljes mértékben megőrizzük. Ennek érdekében nem elég mozogni, hanem a mozgás által felszabaduló energiától meg kell óvnia testet. Egy rossz cipő komoly problémákat okozhat a csípőnek vagy akár a hát alsó részének is.

HarmoNet tipp: Fuss, amíg bírsz! >>

Milyen cipőt válasszunk?
Hogy milyen egy cipő, az a külső és a belső körülményektől függ. Külső körülménynek számít a felület, amivel a cipő külső talprésze találkozik. Ha füvön, ösvényen vagy földúton kívánunk futni, akkor erőteljes és stabil cipőre van szüksége, olyanra, aminek külső talprésze gazdagon barázdált, és képes lábunkat megóvni a kisebb pocsolyáktól is, ezért különös figyelemmel legyünk a cipő felső lágy részének anyagára. Ha száraz úton szeretnénk futni, attól még lehet ilyen cipőnk, bár ezek a fajták nehezebbek az átlagos futócipőknél, szóval ebben az esetben nem kell a külső körülményekkel foglalkozni.

Belső körülménynek számít az, hogy milyen alakú az a talpunk. Ezt egyszerű megállapítani! Vizezzük be a lábunkat és tegyünk pár lépést szilárd talajon. A lenyomatokból látható, hogy a három típusból melyikhez hasonlít leginkább a talpa. Ha a lenyomaton a talpnak egésze látszik, akkor az lapos, ha viszont túl kevés látszik belőle (a belső rész hátrányára), akkor magas. Az ideális a kettő közé esik. Ha képzeletben húznánk egy vonalat belül a talp első részétől a sarokig, és merőlegest állítanánk rá, ami arra a pontra irányulna, hol legmélyebb a lenyomat völgye, akkor ennek az egyenesnek körülbelül a felénél kezdődik az a rész, ahonnan az ideális talp betölti a síkfelületet.


Lapos lábboltozat: A népesség 60%-kának ilyen a lába. Futáskor a lábboltozat belső része kapja az ütéseket, így az túlzott mértékben megnyúlik, ami nagyon megerőltető a talpnak. Érdemes olyan cipőt választani, ami jól fogja a lábat, az ilyen futócipők alakja egyenes szokott lenni, vagy félig hajlított. Ezen kívül fontos, hogy belső támasztékkal legyen ellátva. A futócipők külsőtalpa és a felső lágy rész között helyezkedik el a közép talprész, ennek anyaga ilyen esetben sűrű és masszív legyen, hogy nagyobb stabilitást biztosítson (pl. polyurethane = PU).

A lábboltozat magas:
A népesség 30%-ka tartozik ebbe a kategóriába. A talp nem elég rugalmas, ezért nem képes elnyelni a rázkódást. A cipő alakja legyen hajlított, mert ez segíti a láb egészséges rugózását. A cipő közép- és külső talprésze egyaránt könnyű legyen és puha (EVA), a cél itt elsősorban az ütések elnyelése, bár ez sajnos egyben a tartósság rovására megy.

Ideális a lábboltozat:
Az emberek szerencsés 10%-ka tartozik ide. A cipő formája egyenes vagy félig hajlított legyen, mint a lapos lábboltozatúaknál. Még ha nincsenek is komoly mozgás-kontrol problémák, érdemes olyan cipőt választani, amiben van belső támaszték, ez megemeli a talp első része és a sarok közti területet, így megelőzhető a talp kisimulása. A cipő közép talprésze legyen keveréke a föntieknek: rugalmas és egyben stabil. A külső talprész anyaga pedig legyen tartós, erre legalkalmasabb a carbon gumi. Egyébként az ideális lábboltozatúak el is térhetnek az itt javasolt fajtától, és választhatnak akár magas vagy lapos lábboltozatúaknak készült cipőt is, csak arra figyeljenek, nehogy olyan cipőt találjanak, ami tönkreteszi a lábukat, ezért nem csak felpróbálni kell a cipőt, hanem kipróbálni is.

HarmoNet tipp: Schirilla idén kínai csemegét visz a gyermekeknek (A futás állomásaival!) >>

Mikor érdemes futócipőt vásárolni?
Aki most kezd el futni, hozzávetőlegesen meg kell becsülnie, mennyit és milyen gyakran szeretné ezt tenni. Ha hetente nem többet, mint három alkalom, illetve alkalmanként nem többet, mint félórát, akkor nem szükséges boltba sietni, az is lehet, hogy e célnak mostani tornacipőnk is megfelel. Viszont akinek lábsérülései vannak, futás után megfájdulnak az ízületei, mindenképpen ajánlott lecserélni régi cipőjét. Akinek pedig föltett szándéka, hogy háromnál többször fusson egy héten, és alkalmanként ez több legyen félóránál, akkor saját érdekében keresse meg a számára ideális cipőt.

A szakemberek szerint, ha a cipő alja elnyűttnek látszik, akkor sürgősen le kell cserélni. Hogy ez mikor következik be, az a cipő minőségén múlik, elsősorban a belsőtalp anyagától. (A polyurethane tartósabb, mint az EVA.) De általában félévenként javasolnak cipőcserét az aktív futóknak. Ha ez a pillanat eljön, ajánlott szakboltba menni, ahol a fenti szempontok alapján könnyen megtalálhatja az Önnek való cipőt.

6 hatékony HarmoNet tipp a cipőválasztáshoz:
  1. Mindenképp délután próbáljunk cipőt – ekkor a legjobb a láb alakja miatt.
  2. A cipőorr és az ujjak között legyen másfél ujjnyi hely.
  3. A cipőtalp legyen a célnak megfelelő
  4. A felsőrész legyen változtatható, kétféle fűzéssel akár, és semmiképp ne nyomjon a varrása
  5. A sarok biztosan tartson, már az első viselésnél legyen kényelmes, nem törhet.
  6. Ha a cipőnek jó a vonalvezetése, az orránál nem törik meg a bőr!

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 17467 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x