Húsevő a tudatos vega? - avagy nem minden arany, ami fénylik!...
Címlap / Szépség-Egészség / Húsevő a tudatos vega? - avagy nem minden arany, ami fénylik! Vega konyha pro és kontra

Húsevő a tudatos vega? - avagy nem minden arany, ami fénylik! Vega konyha pro és kontra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-22

Az éttermekben már óvatosan nyitom ki az étlapot, mert a hely szelleméről mindent elárul, és lehet menekülnöm kell. A vegetáriánus ételek között halételt vagy csirkehúst látni finoman szólva is kiábrándító. Egyszerűen tuskóság, és akkor még rendkívül lágyan jellemeztük. Vega konyha a nagyító alatt. 

Mit eszik a vega?
Az élőlények, húsfélék, természetesen nem tartoznak a vegán étrend remekei közé. Még a gomba, mint mixotróp táplálkozású is csak legnagyobb jóindulattal sorolható ebbe a kategóriába. Lebontó folyamatokat folytat, ezáltal gyakorlatilag mindenféle káros és mérgező anyag lehet benne, ami az ember számára egészségtelen, még ha azt rendkívül jónak is gondoljuk.
A gombával kapcsolatban e mellett nem árt megnézni egy-egy vitamin gyűjteményt, táplálkozási szakkönyvet. A gomba egyetlen vitamin és ásványi anyag felsorolásánál sem szerepel, mint fontos és kihagyhatatlan forrás. Vajon miért, és ha így van, miért esszük?

A vegetáriánusok gyöngye tehát ez a két kategória, amelyeken egyesek nevetve átsiklanak, mások – főként, akik elvből, emberségre hivatkozva nem fogyasztanak húst - inkább megbotránkoznak. A csirke, vagy édesebben: pipi valóban növényevő állat. Gyakran hallom, hogy az vagy, amit megeszel, ennélfogva a csirke növény.
Ezeknek a lelkes csirkevédelmezőknek szoktam mondani, hogy a csirke akkor már inkább módosított hormonkészítmény - de erre valamiért sohasem felelnek.

HarmoNet tipp: A legjobb vega ételek Nagyi konyhájából - Patocskai Nikitől! >>

A vegetáriánus táplálkozással nagyon sok keverhető irányzat van, amelyek természetesen fedik egymást, ennélfogva elég nehéz őket megkülönböztetni. A biotáplálkozásúak pl. esznek húst, halat és tojást is, ezekből is lehetőleg a hormonokkal nem kezelt állatok húsát fogyasztják, stb. Ez egyébként már önmagában ellentmondás, mert a bioélelmiszerek lényege, hogy egészséges az emberre és környezetre, a hús pedig, enyhén szólva is ártalmas, de ezt a nézetet is elfogadhatjuk és mindenképpen hatékonyabb, mint a válogatatlan táplálkozás.

A vegetáriánusoknak azután létezik számtalan alfajtája. Van, aki csak húst nem eszik, ez a vegetáriánus, s van, aki ezen kívül a tojást és tejet is megvonja, sőt gyakran a gombát is, és minden olyan erjedéses, baktériumos élelmiszert, mint mondjuk a joghurt, esetleg a kefír, vagy az érlelt sajtok. Ők a vegák, a vegetáriánusok helyett a vegán táplálkozásúak. Még ők sem keverendők a különböző vallási irányzatok vega étrendjét követő, az ahimsá elvet, vagyis az erőszakmentességet prédkiáló egyének, így a 3 fő buddhista iskola közül egy, a hinayána, követőivel, vagy éppen a Krisna-tudattal. A buddhisták az erőszakos módon megszerzett ételektől tartózkodnak, míg a krisnások a tisztátalan ételektől, amely a listát ezért kibővíti a hús, hal tojás, gomba mellett az ajzószerekkel - csoki, kávé, fekete tea - és a bűzös, erős ételekkel, pl. hagyma, fokhagyma.

Miért lesz valaki vegetáriánus?
A leggyarabban az ok az emberség, vagyis általában egy-egy információ, vagy videófilm elég a vágóhidakon folyó mészárlásokról, vagy az állattartás mikéntjeiről és az ember máris megtér. Ezek a vegák többnyire lelkes természetvédők és általánosságban az életük minden területén az emberségességre hajlanak, néha már túlzottan is erőszakosan prédikálva azt. Céljuk azonban vitathatatlan.


Az egészséges életmódot követők talán a legnagyobb csoport, akik értesültek arról a hangyányit sem elhanyagolható tényről, hogy bár az ember a fogsorát tekintve vegyes táplálkozású, mert a fogak, fedetlenül a szövetek által könnyen és gyorsan alkalmazkodtak az ember étrendjéhez, a lassabban és nehezebben alkalmazkodó szervrendszerünk, a gyomor és bélrendszer elárulja, hogy eredetileg vegetáriánus táplálkozásra vagyunk teremtve. Arról nem is beszélve, hogy a zöldségételek elfogyasztása egyszerűbb, és valóban könnyebben megszerezhetőek sokszor, mint egy állat. Ma persze ez már nem igaz, amikor a vadászat durván sportszerűtlen.

Ott vannak még a tisztátalan élelmiszereket kerülők, akik vallási okokból kipróbálják, egy ismét egy kisebb csoport, s a szabályokat, a szellemi vezetők tanácsait követve jutnak el idáig, és tartják a szigorúan vegetáriánus étrendet. Végül de nem utolsó sorban a legkisebb csoportról is meg kell emlékeznünk, azokról, akik nem szeretik a húsételeket és egyéb tisztátalannak minősülő termékeket, esetleg nem tudják rendesen lebontani azokat.

Egészséges vagy sem?
A vegetáriánus étkezésről nagyon sok tévhit kialakult és rengetegen támadják, mert úgy gondolják, hogy az nem teljes értékű, nem ad meg minden tápanyagot. Ennek ellenére bizonyos táplálékkombinációkkal a vega étrend is egészségesnek mondható.

Mások azért nem tartják jónak, mert nem látnak rá sokszínűségére és csak az alapélelmiszereket ismerik. Pedig ha csak felsorolnánk nekik, hogy az uborka, paprika, paradicsom, rizs, burgonya, barnarizs, köles, hajdina, tökmag, szezámmag, fűszerek mellett mi mindent lehet enni. Gondolj csak a sütőtökre, padlizsánra és patiszonra, a csillagtökre, vagy a ruccolára, avokádóra, salátafélékre, káposztafélékre, a bab, lencse, vöröslencse, borsó, sárgaborsó, csicseriborsóra. Ezek mind fogyaszthatók. Megfőzve, főzeléknek, pástétomnak, párolva, köret helyett, vagy mellé.

Megint mások arra hivatkoznak, ha nem eszünk húst, akkor több köretet eszünk és ez hizlal. Ez csak a legritkább esetben igaz, hiszen a rizs és krumpli, azokat hizlalja elsősorban, akik nem tudják azt tökéletesen lebontani. A köretek, gabonafélék azonban önmagukban általában nem hizlalnak, ha bontottan az erjedő húsoktól, gombától külön fogyasztjuk el.

A vegetáriánus és egyáltalában a tiltott ételeket nélkülöző étrenddel szembeni utolsó vád, hogy az ember erőtlen és letargikus, mert nem kap elég fehérjét és energiát. Ez is igazán erős tévhit, a különböző, rothadó, értéktelen, elhullott élelmiszerek, akármilyen finoman is készítik azt, lehúzza energiarendszerünk. Ezek emésztése ugyanannyi, vagy több energia befektetéssel jár, nehézséget okoz a szervezet számára, és méreganyagokat szabadít fel. Ugyan az élő élelmiszerek, a cellulóz lebontása is nehézkes, de ezért a szervezet cserébe nem hullát, hanem értékes táplálékot, vitaminokat és nyomelemeket kap.

Fejlődés tapasztalható
Látható egy pozitív fejlődési vonal azonban, egyre inkább képesek vagyunk elfogadni ezt az étkezési módot. Egyre gyakrabban hallható a vegetáriánus megbélyegzésszerűen, és egyre  ritkábban olvasható pl. 1-1 zacskós fűszeren vacsora ötletként, receptajánlóban, hogy a vegetáriánusok kihagyhatják a húst. E helyett azt tapasztaljuk, a javasolt étel vegetáriánus, ha nem is minden igényt kielégítő, és a húst plusz fogyasztókat egy barátságos kifejezéssel húsimádóknak nevezi el, ezáltal pozitívan kommunikál a különböző elvrendszerek között. MIndemellett egyre több a figyelmfelkeltő ötletes kampány is. Gondoljunk csak a PETA plakátjaira.

Fodor Kata

HarmoNet tipp: Vegetáriánus Fesztivál a hétvégén - Gyere el Te is! >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8487 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x