Egy izgalmas ruhadarab - a harisnya múltja és jelene
Címlap / Szépség-Egészség / Egy izgalmas ruhadarab - a harisnya múltja és jelene

Egy izgalmas ruhadarab - a harisnya múltja és jelene

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-09-27

Csíkos, kockás, rövid, hosszú, vékony, vastag és még sorolhatnánk a harisnyák mintáját és fazonját, de sosem érnénk a végére. A harisnya nem csupán a ruhatár egyik kelléke, vagy a nadrág alatt elrejtendő lábmelegítő. A harisnya szebbé és formásabbá teszi a lábat, melyet alkalomtól, évszaktól vagy éppen hangulatunktól függően váltogathatunk. 

De honnan indult a harisnya hódító útjára és melyik való neked igazán?

Régen…

Bármily meglepő, egy egyiptomi ásatás során az i.sz. 2., és egy 5-6. századból származó kopt zoknit találtak a régészek. Mindkettő jellegzetessége, hogy gyapjúból készült, és a lábujjaknál kettévált. Az ókori görögök és rómaiak bőrcsíkkal rögzített, gyapjúból vagy pamutból készült szalagokkal védték lábszárukat.

HarmoNet tipp: Úrinő vagy? Akkor így csábítasz! Harisnyakötő trükkök Eva Longoriától >>

Közép-Európában a 12-13. századi férfiak az alsónadrág szerepét betöltő kelmetekercshez rögzítve viselték, ebből alakul ki 1500 körül, amit ma a harisnyanadrág ősének tekinthetünk.
A nemesek a 14. században kezdtek harisnyát hordani, és ekkor említik először a női harisnyát is, ami abban az időben rejtegetett ruhadarab volt. A reneszánsz idejére a férfiak körében már a gazdagság jelképévé válik, változatos színekben, sokszor hímzéssel díszítetve.
A kézi kötésű, egy darabból készült termék a 16. században jelenik meg Európában. A gazdagok díszes selyemharisnyát, a szegényebb réteg pedig gyapjú harisnyát hordott.

William Lee 1589-ben feltalálta a kötőgépet, ezzel forradalmasítva a harisnyagyártást, de mivel nem sikerül Angliában elismertetni a találmányát, így Franciaországba települ, és 1612-ben megalapítja harisnyakötő üzemét. Halála után, testvére hazaszállítja a gépeket, és neki már sikerül Angliában üzemet létrehoznia. Ez után Angliában nagy ütemben bővül a harisnyagyártás A kötött gyapjú harisnyákat hamar felváltották a pamutharisnyák, mivel az országba egyre több pamut áramlott be a kelet-indiai gyarmatról. Megkezdődött a Lee-féle gépek korszerűsítése, tökéletesítése.

A 19. században a céhek már nem tudták felvenni a versenyt a gyárak tömeggyártásával.
Európa számos országában, mint például Franciaországban, Németországban vagy Oroszországban szintén az 1600-1700-as években alapítják meg a harisnyagyártó üzemeket.

Magyarországon 1881-től iparpártoló törvényeket hoztak, melyek kedvezményeket biztosítottak az új vállalkozásoknak. 1899-ben hozott iparpártoló törvény épp a textilipar fejlesztését tűzte ki céljául, melynek hatására a 20. század első felében 198 textilgyár alakult.

…és most

A férfiak ugyan zoknira váltottak, de a nők harisnya imádata egyre erősödött, finomodott. Az 1920-as évektől a rövid szoknyáknak köszönhetően, jelentősen megnőtt a harisnyák szerepe az öltözködésben. Az első mesterséges anyag, a nylon 1939-ben jelent meg a piacon. A Lycra-t a 60-as években kezdetben csak segédanyagként, később már divatos harisnyák gyártására használták, ezzel is forradalmasítva a harisnyadivatot.

HarmoNet tipp: Hosszú és lóg? - Mit kezdj vele? >>

Már nem a lábszár és a lábfej védelme a cél, hanem az hogy kiemelje, formálja a női lábakat. Hogy ezt egyszínű vagy mintás, vékony vagy vastag harisnyával érjük el teljesen mindegy, válogassunk kedvünkre a végeláthatatlan választékból.


Neked mi áll jól?
Természetesen minden férfi kedvence a combfix, ami a nászéjszaka kelléke is, ezért még esküvőn is érdemes ebben megjelenni. Kényelmes gumis verzióban is beszerezhető. Fontosak a minták, színek, és különleges átlátszó megoldások, azonban ennél is fontosabb a tapintás, vagyis az anyag puhasága és a minták kidomborodó érzete. 

Ha kissé túlsúlyos vagy, érdemes sötétebb színű harisnyát venned egy rövid szoknyához és kerülnöd a fehéret, ha viszont túl vékony vagy, neked találták ki a rácsos megoldásokat és nagy mintákat!

Kósa Nikolett
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7010 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x