Tények és tévhitek a fogápolásról - 5 tipp a fogak egészségéért!...
Címlap / Szépség-Egészség / Tények és tévhitek a fogápolásról - 5 tipp a fogak egészségéért!

Tények és tévhitek a fogápolásról - 5 tipp a fogak egészségéért!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Fogmosás almával, a terhesség alatt kötelező fogproblémák, csak kettő a fogápolással kapcsolatos legelterjedtebb tévhitek közül. Napjainkban számos korszerű eljárás és mindenekelőtt az alapos fogtisztítás nyújt segítséget a fogak épségének megőrzéséhez. A fogápolással kapcsolatban szakértőnk, dr.Tóth György fogszakorvos nyújt segítséget. 

1. Bődületes: Fogmosás helyett alma
Sokaknál még tartja magát az a régi, ám helytelen elmélet, mely az almát ajánlja, mint fogtisztítási eljárást. Ez azonban csak az almába harapáskor jelentkező mechanikai tisztító hatást vette figyelembe, míg a szájüregben zajló biokémiai reakciókat és azok hosszútávú károsító hatásait figyelmen kívül hagyta. Tudd: Az almaevés nem helyettesíti a fogmosást, ráadásul komoly fogszuvasodást okozó hatása van, hiszen egyaránt tartalmaz savat és cukrot, melyek együttes jelenléte a szájban nagyon veszélyes. Az almánál is károsabb a fogakra - a kutatások szerint - a banán. Ennek oka, hogy a banánban lévő - fogra tapadó, nehezen eltávolítható - összetevők filmszerű rétegében sokszorosára szaporodnak a fogszuvasodást előidéző kórokozók.

2. Minden mama fogatlan? - „Egy baba jön, egy fog megy"
A terhesség alatt nem törvényszerű a fogak fokozott romlása, az ínygyulladás kialakulása. Fontos: A terhességre történő felkészülésnél érdemes a fogazatot is teljesen rendbe hozatni, begyakorolni a kiváló szájhigiénét és annak fenntartását, így a változatos, egészséges táplálkozás és a fokozott szájhigiéne, melyet rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel egészítünk ki biztosítja a fogak, íny és fogágy egészségét a terhesség alatt is. A terhesség hormonális változásai miatt kialakulhat ún. terhességi ínygyulladás, mely a baba megszületésével magától rendeződik, s nem tévesztendő össze a nem megfelelő szájhigiéne miatt jelentkező problémával.

HarmoNet tipp: Amalagámtömés - most akkor szabad vagy sem? >>

3. A cukorra kenni - A fogszuvasodás a túlzott cukorfogyasztás következménye
A fogszuvasodás elsősorban a hiányos szájhigiéne következménye, azonban törekedjünk az étkezések között mellőzni a szénhidrát tartalmú ételeket és italokat, ide értve az akár 100%-os gyümölcsleveket, cukorkákat, kakaót, szénsavas üdítőket, kekszeket, ropit, egyebet. Ezeket inkább étkezések után fogyasszuk, majd alapos fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany javasolt.

Tipp: A fogszuvasodás tehát megelőzhető, amennyiben az étkezések után mindig kifogástalan egyéni szájhigiénét gyakorlunk.

A megfelelő szájápolásnak egyaránt része az ún. „professzionális szájhigiéne”, melyet a rendelőben a fogorvos vagy a szájhigiénikus szakember végez:
 - fogkő eltávolítás íny felett és íny alatt,
 - a fogfelszínek simára polírozása (legújabban „Air Flow” technológiával),

Illetve az otthoni helyes és alapos „egyéni szájhigiéne” (rendszeres és alapos szakszerű fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany használat megtanítása és begyakorlása).

4. Téves: Az öregséggel romlik a fog
Sajnálatos módon az embernek többségére a hiányos vagy szuvas a fogazat jellemző. A legtöbben természetesnek tartják, hogy az évek múlásával együtt jár a fogak ritkulása, pedig a fogápolás és a fogászat mai lehetőségei között optimális esetben a fogak az élet végéig kitarthatnának. Tipp: Természetesen azért létezik egy öröklött hajlam, de a kutatások azt bizonyítják, hogy a fokozott szájhigiéne és a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén kezelések végrehajtása évtizedekkel képes meghosszabbítani a saját fogaink életét: tehát a hajlam nagyon erősen befolyásolható.

HarmoNet tipp:
Mitől színeződik el a fogad és mit tehetsz ellene? Fájdalmas-e az esztétikai fogászat? - Létfontosságú kérdések és sorsfordító válaszok! >>

5. Rossz döntés: A tejfogak ápolása elhanyagolható, „úgyis jön helyette másik”

Szép fogakra nem csak az önbizalom fejlődésének szempontjából van szükség. Az egészséges fogazat meghatározó a gyermek beszédfejlődésében, táplálkozásában és az arc harmóniájának kialakításában is.


Fontos tudni: A tejfogak ápolása döntő jelentőséggel bír a maradó fogak és a megfelelő szájhigiéne szempontjából. Amelyik gyermek nem sajátította el és nem szokta meg a helyes fog- és szájápolást (alaposság, rendszeresség), attól nehezen elvárható, hogy a fogváltáskor ez a szokás varázsütésre megváltozik. Másrészt a szuvas tejfogak táptalajt jelentenek a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodásának, így a fogváltáskor az akkor még ép maradó fogak fokozottan ki vannak téve ezen kórokozóknak. Ezért érdemes a szülőnek néhány alapszabályt betartania a gyermekével:

Étrend: ne szoktassuk gyermekünket az étkezések közti szénhidrát és/vagy sav tartalmú italok és ételek rendszeres fogyasztására Cukros vagy mézes tea, kakaó, mézes cumi, gyümölcslevek, gyümölcsök, keksz, nápolyi, ropi, kenyér –bizony, ez is szénhidrát!, helyett, adjunk vizet, üres teát. A gyümölcsöket a kisgyermeknél kössük az étkezésekhez, ami után meg tudjuk tisztítani a fogait, és nem marad a szájban mindaz a szénhidrát és sav, ami a fogszuvasodást kialakító ún. tejsavas erjedésnek kedvez.

A gyermekkel gyakoroljuk a helyes fogáplás lépéseit, fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a helyes fogápolással kapcsolatban kérjük fogszakorvos segítségét!

Orvost Keresek >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14087 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x