Kirügyeztél? - Kozmetikai allergének
Címlap / Szépség-Egészség / Kirügyeztél? - Kozmetikai allergének

Kirügyeztél? - Kozmetikai allergének

Forrás: Dr. Info
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-28

Az allergiával foglalkozó szakorvosok állítása szerint az utóbbi években nemhogy növekedett, hanem inkább csökkent a kozmetikumokra való allergia. Hogy a kozmetikumok hírneve mégis ilyen rossz, annak valószínűleg az az oka, hogy a legtöbb allergia bőrtünetekkel jelentkezik. 

Akkor beszélünk allergiáról, amikor az immunrendszer érintett, a test túlzott védekezési reakcióval reagál olyan anyagokra amelyek önmagukban véve teljesen ártalmatlanok. Jól ismert példa a szénanátha. A közönséges virágpor, ami a normálisan reagáló embereknél a legcsekélyebb károsodást  sem okozza, az allergiásoknál orrdugulást, fejfájást, könnyezést vált ki.


Aki úgy véli, hogy egy szokatlan bőrreakció esetleg kozmetikai allergia, az csináltasson bőrgyógyásznál tesztet. Hogy az orvosnak is, és magunknak is megtakarítsunk egy sor fölösleges és hosszadalmas tesztsorozatot, a következőkkel készülhetünk:
  1. Pár napig semmiféle kozmetikumot ne használjunk, azután egyetlen szerrel kezdjük újra a bőrápolást. Három nap múlva hozzávehetjük a másodikat, további három nap múlva pedig a harmadikat és így tovább. Ha szerencsénk van, így rá tudunk jönni, melyik szer okoz nálunk allergiát.
     
  2. Ha az összetevők fel vannak sorolva a csomagoláson - ami manapság gyakori - az orvos utánanézhet, hogy megtalálja-e az eddig ismert allergének listáján. Ha talál ilyet, bevonhatja a tesztbe. Ilyen módon az allergén gyorsan azonosítható.

HarmoNet tipp: Veszélyes vény nélkül kapható szerek - köptetők, amit ne adj a gyereknek >>

A leggyakoribb kozmetikai allergének
  1. A konzerválószerek messze a leggyakoribb allergének. A tartósítószerek többsége az úgynevezett parabénekhez tartozik. Azokon a termékeken, melyek csomagolásán feltüntetik az összetevőket, ez többnyire etil-, metil, butil- vagy prophil-paraben néven szerepel. Emellett természetesen egy egész sor olyan tartósítóanyag is létezik, amelyet lehetséges allergénként ismerünk, mint például az imidazolidinil-urea, amely a formaldehidből hasít le csekély mennyiségeket. Magát a formaldehidet ma már nem használják kozmetikai szerekben.
     
  2. UV-szűrők alkotják a lehetséges allergének másik nagy csoportját. Allergiakeltő hatásukat gyakran csak az UV fény befolyására fejtik ki. Hogy egy szűrőanyagről ki lehessen mutatni, hogy allergén, az orvosnak még UV fénnyel is meg kell világítania a krémmel bekent felületet. Allergiát válthanak ki hidratálók, mint a propilénglikol, vagy a krémek anyagát alkotó lanolin.

Mennyire biztonságosak a hipoallergén kozmetikumok?
A többnyire gyógyszertárakban beszerezhető hipoallergén kozmetikumok viszonylag alacsony kockázatot jelentenek az allergiások számára. Ezt a megjelölést csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeket allergiás bőrön, klinikai körülmények között tesztelnek.

HarmoNet tipp: Más ok, más kezelés szükséges - allergia gyermekeknél >>

A "bőrgyógyászatilag tesztelt" jelölésű termékeket viszont egészséges bőrű embereken próbálták ki. Százszázalékos védelmet természetesen a hipoallergén jelölésű termékek sem biztosítanak, mivel ezek sem mentesek bizonyos konzerválóanyagoktól, másrészt pedig akármelyik anyag bármikor allergénné válhat személyesen nálunk. Legyünk türelmesek, és figyelmesek!

Dr. Info >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4538 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x