Gyermekkel szaunázni - szabad vagy veszélyes?
Címlap / Szépség-Egészség / Gyermekkel szaunázni - szabad vagy veszélyes?

Gyermekkel szaunázni - szabad vagy veszélyes?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-22

A rendszeres szaunázás egészségünk megőrzésének egyik nagyszerű és kellemes módszere. Ez az igazság nemcsak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is vonatkozik! Óhatatlanul adódik a kérdés, vajon melyik az a minimális életkor, amikor a gyermek már velünk tarthat? Nos, a szaunázásnak nincs sem legfelső, sem legalsó korhatára. Ha a gyermek egészséges, bármikor a szüleivel tarthat. Nyilvános szauna esetén azonban fontos a szobatisztaság! Mire kell figyelni, ha gyermekkel indulunk szaunázni? Mik a kizáró okok? 

Magyarországon, több helyen nem tanácsolják a 6 éves kor alatti szaunázást, ennek oka az lehet, hogy hazánkban még nem annyira elterjedt a rendszeres családi szaunázás, nincsenek rá tapasztalatok. A skandináv országokban születésüktől kezdődően a szülőkkel szaunáznak a gyerekek. Ők sem ajánlják 6 éves korig a finn szaunát, viszont az infraszauna már kisgyermekkortól nyugodtan használható.

Jótékony hatások

Európai tanulmányok szerint a rendszeres szaunázás pozitívan hat a gyermekek egészségi állapotára. Azok a kicsik, akiket szüleik rendszeresen magukkal visznek izzadni, sokkal kevesebbszer betegeskednek, mint azon társaik, akik nem járnak szaunába.


Kevesebb egészségügyi problémája van azoknak a gyermekeknek, akik rendszeresen szaunáznak.

Légutak idült betegségeiben: hörghurut, hörgőasztma egyes esetei - melyeknél az eukaliptusz, borókafenyő aromaanyagait használva a légutak átjárhatósága fokozható. A forró, illetve meleg levegő az orrban lévő vírusok jelentős részét elpusztítja, de akut megfázásban nem javasolt sem a keringés megterhelése, sem pedig mások megfertőzésének veszélye miatt. A gyakori szaunázás erősíti az immunrendszert, és ellenállóvá tesz a fertőzésekkel szemben.

Fő a fokozatosság!
A gyereket lassan kell hozzászoktatni a szaunázáshoz. Első alkalommal – a lurkó reakcióját is figyelembe véve – elegendő egy rövid ismerkedő benntartózkodás, a befejező, ám nem sokkoló lehűlés, majd ezt követően a hosszabb-rövidebb pihenés.

Jó tanács: ha azt akarjuk, hogy a kicsi örömét lelje a szaunázásban, nem szabad semmire sem kényszerítenünk őt!
 
Szeretnél igazán egyedi ajándékot adni szeretteidnek? Ismertesd meg őket a szaunázás új világával! >>

Ha a szülők életviteléhez hozzátartozik a rendszeres szaunázás, aligha fog a gyermek félni a meglehetősen meleg izzasztókamrától. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy mindent részletesen elmagyarázzunk neki. Mindenekelőtt azt, hogy a kabin levegője nagyon forró és száraz, első pillanatban biztosan furcsa lesz levegőt vennie.

FONTOS! 15 sarkalatos pont, amit jól jegyezz meg kedves szülő!
 1. Az ajánlott mennyiség heti egy alkalom. Nem véletlenül, hisz erre az egészségmegőrző módszerre is igaz, hogy csak a rendszeresség hozza meg a kívánt hatást. Praktikus kijelölni a hét egy napját – lehetőleg mindig ugyanazt –, amikor a család együtt szaunázik.
 2. Aki nyilvános szaunába jár, jól teszi, ha megérdeklődi, nincs-e kifejezetten „gyermekszauna-nap”. Ennek híján akkor érdemes menni, amikor nincsenek sokan.
 3.  A gyerekek általában nem bírják a "hideg sokkot", ezért jobb, ha náluk nem erőltetjük a szaunázás fürdőzési részét.
 4. Amikor először szaunázik velünk a gyermekünk, mutassunk meg neki mindent elmagyarázva, mit hogyan szoktak csinálni, mi miért jó. Arról is érdemes szót ejteni, hogy miért kell törölközőt terítünk magunk alá!
 5. Az izzasztókúrát a legalsó sorban kezdjük! A gyermek ülhet, de feküdhet is. Fontos, hogy lábai a testével egy vonalban, azaz ugyanabban a hőmérsékleti zónában legyenek.
 6. Ha illóolajos vizet locsolunk a forró kövekre, a keletkező gőz az összetevők függvényében számos gyógyhatással bővíti a szauna jótékony hatását. Vigyázzunk azonban arra, ha csemeténk szeretne locsolgatni, meg ne égesse magát!
 7. Amikor gyermekünk legelső alkalommal jár a szaunában, ne maradjon 8-10 percnél hosszabb ideig bent!
 8. Ha lurkónk fekve tölti bent a perceket, a kabin elhagyása előtt 2-3 perccel ültessük fel, nehogy a vérnyomása hirtelen leessen, amikor kimegy!
 9. Hűvös, hideg évszakokban lehűlés céljából, amennyiben lehetőség van rá, 1-2 percre érdemes kimenni a friss levegőre. A kicsinek ez is elegendő.
 10. A nagyobb gyermek örömét leli abban, ha szüleivel együtt beállhat a hideg zuhany alá. Eleinte a hideg víz csak a lábait és a karjait érje!
 11. A szaunázáshoz szokott gyerekek szívesen „csobbannak be” a hideg merülő-medencébe.
 12. A lehűtést követően érdemes mindig meleg lábfürdőt venni, és egész testet alaposan szárazra törölni, ha gyermekünk is szeretné.
 13. A gyermek reakciójának megfelelően rövid pihenés is beiktatható. Ehhez azonban feltétlenül fürdőköpenyt kell ráadni, vagy be kell csavarni egy nagy törülközőbe!
 14. A második/harmadik szaunázáskor is ugyanígy történjen minden, fontos a lábfürdő és a test szárazra törlése!
 15. Végezetül – érdemes pihenni 15–30 percet, amikor is ajánlott meginni egy-két pohár szénsavmentes, nem hideg ásványvizet.

A szaunázás nem javasolt az alábbi betegségekben
 • Heveny légúti fertőzés, különösen hőemelkedés, láz esetén, tuberkulózisban vagy tüdőbetegségben.
 • Egyéb betegségek, mint: heveny gyomor-, nyombélfekély, pajzsmirigyműködés zavara, rosszindulatú daganatok, nemi betegségek, glaukóma (zöld hályog), szanálandó gócok (pl. rossz fog, mandulagyulladás), epilepszia és egyéb görcsökkel járó betegségek, heveny elmezavar, súlyos neuro-vegetatív zavarok, belső szervek heveny gyulladása: epehólyag-, máj-, vese-, petefészek-, hasnyálmirigy-gyulladás esetén.
 • Más esetekben, melyeket nem soroltunk fel, érdemes megkérdezni a gyermekorvost a szaunázás előtt!

Egészséges gyermekkel azonban szaunázzunk bátran!

Egry Márta

Szeretnél igazán egyedi ajándékot adni szeretteidnek? Ismertesd meg őket a szaunázás új világával! >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3278 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x