Vata dosa, a mozgás és az áramlás testtípusa - Te mennyire...
Címlap / Szépség-Egészség / Vata dosa, a mozgás és az áramlás testtípusa - Te mennyire vagy aktív télen?

Vata dosa, a mozgás és az áramlás testtípusa - Te mennyire vagy aktív télen?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Minden mozgással kapcsolatos megnyilvánulás a vata dosa uralma alá tartozik. Így a keringési rendszerek, az információáramlás, a testben és a tudatban egyaránt. Ezért is van, hogy a vata típusú emberek kiváló intellektussal rendelkeznek, jó felfogóképességűek és ha megbetegszenek akkor e keringési rendszerük sérül először és jellemzően. 

Jellemzői
Ebből kifolyólag fizikai jellemzői a vékony sovány testalkat. Gyakran izomzatuk alulfejlett. Mintha szél fújta volna ki a bőrét száraz érdes a tapintása. Száraz, göndör általában sötét színű haj. Kicsi, mozgékony szem. Étvágya változó, de jellemzőbben kis adag ételeket eszik. Vizeletük és izzadságuk kevés.

Az áramlás eredményeként nagyon tevékeny, nyugtalan, aktív típus. Szinte mindig csinál, valamit. Lételeme a mozgás. Ha testileg már nem annyira egészséges, akkor agyilag foglalkoztatja magát. Pl. keresztrejtvényt fejt, olvas, köt, barkácsol stb. Fantáziadús, mozgékony, életvidám. Mindig látja a dolgok, események pozitív vonatkozásait, így optimista alkat. Fáradhatatlan, kíváncsi, minden új dolog vonzza, ugyanakkor lehet félénk, bizonytalan természetű. Hangulata változó, hullámzó.

Szakaszos, megszakított alvás jellemzi. Gyakran beszédes. Több nézőpontból is képes megvizsgálni egy problémát. Néha felületes az elképzelése és mechanikusan beszél. Nehezen hozhat döntéseket. Bár sokféle véleményt ismerhet, mégis előfordul, hogy nehezen tudja eldönteni, hogy melyik a helyes. Kommunikációs képessége által jó tanár lehet. Előfordul, hogy kiváló zenei képességekkel rendelkezik.

HarmoNet tipp:
Te milyen testtípusba tartozol? - A szenvedélyes és lobbanékony pitta >>

Vata típusú emberek megbetegedései

Érrendszeri problémák lehetnek mivel az áramláshoz tartozó rendszer, de minden olyan terület is sérülhet ami a keringéshez tartozik. Görcsök jellemezhetik, mivel ezek elakadásokat jeleznek. A folyam nem árad, elakad és így keletkezik a görcs, ami éles fájdalmak formájában keseríti meg a vata típus életét. A magas vérnyomás is lehetséges, hiszen a túlzott aktivitás jellemzője. Nem bír megpihenni, ha beteg, akkor sem. A gyomor tájékán gyakran keletkezhetnek fájdalmak, az idegesség miatt, ami itt szomatizálódik. Álmatlanság is jelentkezhet, ha túlpörgetik magukat, és nem tudnak kikapcsolni. Ebből kifolyólag idegi rendellenességek is előfordulhatnak.

Számukra a legtöbb szenvedést a félelem okozza. Az aggodalmak, a depresszió, a bizonytalanság gyakran lehet zavaró tényező életükben.

Vata jellegű betegségek
Az alábbiakban felsorolt betegségek megjelenésekor érdemes a dosát csökkenteni. Harmonizáló ételeket fogyasztani. Hidegrázással, reszketéssel járó tünet együttes. Görcsös fájdalmak. Szorongásos zavarok. PMS. Székrekedés. Álmatlanság. Többszöri felébredés éjszakánként is vata túlsúlyt jelez. Túlzott egyébként ránk nem jellemző aggódás, félelmek megjelenése.

HarmoNet tipp: Milyen testtípusba tartozol? Ismerd meg önmagad! - A kapha >>

Az időjárásban

Hűvös, szeles, száraz idő. Tartozik a vatához, tehát ha kint ez az uralkodó időjárás, akkor bennünk is erősödik a dosa jelenléte.

A dósát befolyásoló ízek és élelmiszerek
Növelő hatásúak
A csípős, keserű, fanyar ízek tartoznak hozzá és a könnyű, száraz, hideg ételek. Élelmiszerekben például a szárított növények, alma, borsó, és a friss zöld saláták.


Harmonizáló ízek

A vatát harmonizáló ízek az édes és nehéz ételek, savanyú, olajos vagy sós forró ételek.
Például a mézes, meleg tej, olajos magvak. Édes gyümölcsök, avokadó, kókusz, barna rizs, cékla, banán, cseresznye. Méz, cukor.

E. M.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9841 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x