Meddig pihenj, ha ittál és vezetsz? A legfontosabb tudnivalók...
Címlap / Szépség-Egészség / Meddig pihenj, ha ittál és vezetsz? A legfontosabb tudnivalók az év utolsó napjára!

Meddig pihenj, ha ittál és vezetsz? A legfontosabb tudnivalók az év utolsó napjára!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-18

Alkohol fogyasztása után mennyi idő elteltével ülhetsz autóba? Mi kell egy szuper és felejthetetlen partihoz? Most mindkettőre megtudhatod a választ! Mindenki volt már bulin. Unalmas beszélgetős, vagy hulla részeg verzió. Te milyenre tervezed a tiéd? Felejthetetlen programokkal és ismerkedéssel teli vidám és jókedvű bulira vágysz? Azt szeretnéd, hogy mindenki hozzád akarjon menni jövőre is és tőled kérjenek parti tippeket akkor jól figyelj itt egy - két ötlet, ami elengedhetetlen egy jó partihoz. 


Rendezvénynaptár
Partyjátékok
Activity, amerikából jöttem partijátékokhoz való kellékek. Kis labda, dobókockák, sok papír és íróeszköz.

Ütés és törésálló evőeszközök, poharak és minden egyéb. Neked meg főleg nyugalom. Ma semmi sem számít gondolatát, ültesd el magadba már a buli elején, hogy jól érezd magad.

Alkohol tartalmú italok
Legyen kellő mennyiségű. Tömény és erős a férfias típusoknak vagy a tüzes hölgyeknek, likőr és édes a lágy nőiesség kedvelőinek, száraz és minőségi borok sznoboknak és ízvadászoknak, édes és vörös bor a különleges és vegyes ízek kedvelőinek, pezsgő minden fajta, mert szilveszter van. Általad mixelt koktélok és friss bólé.

Ittas vezetőknek
Biztosan lesz olyan vendéged aki, ugyan autóval jött, de nem tud ellenállni a csábító jobbnál jobb koktélnak és az általad olyan finomra készített bólé ízének. Nekik is szolgálhatsz hasznos információkkal.Mennyi idő múlva vezethet alkohol tartalmú étel vagy ital fogyasztása után?

A Magyarországon érvényben lévő szabályok szerint nem vezethet járművet olyan személy, aki vezetési képességekre hátrányosan ható szer befolyása alatt áll, illetve szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol található. Természetesen nem csak a szeszes italok, hanem az alkoholtartalmú ételek fogyasztása is tilos, és a különböző tudatmódosító szerek.

Az alábbi táblázatból megtudható, hogy az elfogyasztott egy pohár alkohol körülbelül mennyi idő alatt ürül ki a szervezetünkből.
 • 1 dl pezsgő, vermut 2 óra
 • 2 dl asztali bor 2 óra
 • 1 dl desszert bor 2-3 óra
 • 0,5 l sör 3 óra
 • 5 cl likőr 2-3 óra
 • 1 koktél 2-4 óra
 • 5 cl konyak 2-3 óra
 • 5 cl pálinka 2-4 óra
 • 5 cl vodka 2-3 óra
 • 5 cl whisky 2-3 óra
 • 5 cl gin 2-3 óra
 • 5 cl rum/kommersz/ 2-3 óra
 • 5 cl erős rum 4-6 óra

A fent jelölt időkereten túl még 1-2 óra pihenés javasolt, hiszen szervezetünk nem egyforma és az sem, mindegy, hogy éhgyomorra ittunk-e. Étkezés után gyorsabb a felszívódás. Az alvás alatt gyorsabban ürül az alkohol is.

HarmoNet tipp: A 4 leszuperebb szilveszteri bólérecept - Készülj újdonsággal az új évre! >>

Ha valakinek a vérében 0.8 ezrelék feletti az alkoholszint, illetve, ha ittas vezetésével súlyos testi sértést, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget és halált okoz, akkor bűncselekményt követ el. (De akár kis sértéssel is komoly bajt vonhat fejére.)


Az alkoholnak szervezetre gyakorolt hatása

Nem árt ha ezekkel is tisztában vagy, főleg , hogy tudd kihez mikor kell esetleg mentőt hívni.

Az alkohol a szervezetben növeli a reakcióidőt és mozgáskoordinációs zavarokat hoz létre. Nagyobb mennyiségben zavarodottságot, lassuló beszédet, torzult látást, kontrollvesztett mozgáskoordinációt eredményez.


A tünetekhez gyakran rosszullét és hányinger is társul majd még fokozottabb esetben légzési nehézség, esetleg légzésbénulás, általános érzéketlenség vagy keringési zavar lehetséges. A hatás függ attól is, hogy üres vagy teli gyomorra fogyasztottál szeszes italt illetve, hogy nő vagy, vagy férfi. Ugyanis a nők gyomrában, kisebb mennyiségben található meg az az, enzim, ami az alkoholt lebontja.

Ha a haverod, kábult-bódult és nem beszél hozzád orvosra lehet szükségetek. Ha alszik is jobb, ha időről időre ránézel, rendben lélegzik-e! Ittas embert oldalára illik fektetni és megnézni, hogy a nyelve nem-e zárja el a garatot. Ami kellemetlen lehet, de az esetleges következmények ennél rosszabbak! 
 
Részeg ember mellé illik lavórt is elhelyezni. Ha még éber és szédül a pityókától natúr, üres kenyeret célszerű neki adni, a fűszereset és édeset viszont kerülje ilyenkor.

HarmoNet tipp:
Partyjátékok a szilveszteri bulira - S.O.S. a legjobb ötletek, hogy feldobd a holnapi partyt! >>

Másnapra is gondolva

Kávé a másnaposoknak, akik nálad találják magukat reggel. Vodka sem árt, ha maradt még részükre az előző napi buliról. No meg némi rágcsálnivaló, de legfőképp sok hideg víz.
Szintén kiváló másnapos ital atej, picike csepp whiskeyvel a mérgezéses megvonást is megkönnyíti. Jó méregtelenítő lehet pedig a zöldtea!

Képek: Piqs.de
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 143525 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x