Mi-micsoda? A szejtán?
Címlap / Szépség-Egészség / Mi-micsoda? A szejtán?

Mi-micsoda? A szejtán?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-22

Búzahús vagy szejtán? Mi az? A következő cikkből megtudhatod. Az egészség alapjai, a vegán étekezés apró titkai. 


Rendezvénynaptár

Mi a szejtán?
A vegetáriánusok körében nagyon közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon. Por állagú, amely nálunk többnyire tönkölybúzából készül, de elvileg készíthető más gabonából is. Sokoldalúan felhasználható, hasonlóképpen mint a hús.

Készítésének pontos leírása:
"A tönkölyjava (búzahús, szejtán) szétválasztásos eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után vízzel a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét az erre a célra kifejlesztett berendezésben szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző formákban hőkezelik. A gyártási folyamat végén a tömbös szejtánt darabolják, szeletelik és vákuumcsomagolásban forgalmazzák. " - írja az Új diéta.

Honnan származik?
A szejtán legtöbbször tönkölybúzából készül.
A tönkölybúza Mezopotámiából származik, Európába is már a bronzkor ideje óta honos. A Kárpát-medencében régóta használják a mai kenyerek őseinek elkészítéséhez. A IV. században élte fénykorát, amikor az időjárás szélsőségei és a betegségek miatt a többi gabonaféle nem termett, a tönköly viszont virult. Egy időre feledésbe merült, de napjainkban megint nagyon közkedvelt lett.

Mit tartalmaz?
Magas fehérjetartalma vetekszik a szójáéval, de nem teljes értékű ezért kiegészítésre szorul. Fehérjén kívül tartalmazza még szint az egész B-vitamin családot, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

Mi készüljön belőle?
A szejtán vagy más néven búzahús tömbösített formájának köszönhetően felhasználható mint bármely húsféle. Lehet rántani, sütni, pörköltesen, ragunként elkészíteni. Rakott, csőben sült ételekhez zöldségekkel együtt elkészítve.

Recept tippek:
Rakott szejtán >>
Szejtános zöldségtokány >>

Továbbá kísérletezz a már ismert húsos receptekkel szejtánnal helyettesítve!

Patocskai Nikolett
 

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 42076 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x