Jól lát a gyerek? A szembetegségek gyors felismerése
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Jól lát a gyerek? A szembetegségek gyors felismerése

Jól lát a gyerek? A szembetegségek gyors felismerése

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Vajon élesen és jól lát? Vagy valami gond van? Érzékeli a tárgyakat, látja, amit mutatsz, felfogja a teret, vagy gondjai akadnak e téren? Bizonytalan vagy? A gyermek látásának ellenőrzése. 


Rendezvénynaptár
Figyeljünk gyermekeink látására is
Magyarországon a gyermekek látását újszülött korban szűrik teljes körűen, ezután iskoláskorban. Gyermekeink látását pedig rendszeresen javasolt ellenőrizni, már akkor is, amikor még nem mutatkozik meg a probléma a gyengébb eredményekben, fáradékonyságban. Ma már több betegség jól kezelhető és megelőzhető, de például a tompalátóság csak akkor gyógyítható, ha a gyermek 6 éves kora előtt felismerjük, és foglalkozunk vele. Ekkor kell felismerni a szem fejlődési-rendellenességeit, a veleszületett, valamint a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat, a súlyosabb fénytörési hibákat, a kancsalságot és tompalátóságot.

Néhány rendellenességet a szülő is észrevehet. Az alábbiakban néhány egyszerű módszert mutatunk be:
 1. Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.
 2. A gyermek szemmozgását is könnyen ellenőrizhetjük. Normális esetben a gyermek szeme előtti fényforrás képe a szaruhártyától szimmetrikusan tükröződik. Ha eltérést fedeznek fel, érdemes szakértőhöz fordulni.
 3. Takarja le a gyermek egyik szemét, ha ezt a csemete nem tűri el, akkor fennáll a gyanú, hogy a másik szemével rosszul lát.
 4. 3-4 éves korban külön-külön takarja le a gyermek szemeit, mutasson kedvenc könyvéből kisméretű képeket. Ha a kicsi jól lát, akkor meg tudja nevezni őket.
 5. A gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt,
 6. Ha számítógépeznek, tartsanak óránként 10 perc szünetet,
 7. A számítógép-monitortól 40-60 cm-re üljenek.
 8. Ne nézzék túl közelről a TV-t, legalább 3-4 méterre legyenek.Amit a lencsékről tudni kell!

Ugye, már Önnel is megesett, hogy kínosan tájékozatlannak érezte magát egy-egy helyzetben, amikor döntenie kellett, de nem állt rendelkezésére az összes információ. Mi most szeretnénk segítséget nyújtani a szemüveglencsék világában való eligazodáshoz.

A hagyományos egyfókuszú lencse egész felülete egy bizonyos dioptriával készül, ezért 40 év felett csak azoknak jó, akik vagy csak távolra vagy csak közelre (olvasásra) kívánják használni. Amennyiben valaki egyszerre közel és távollátó is, akkor két szemüvegre lesz szüksége, ha egyfókuszú lencsét választ.

Ma már szerencsére elkerülhető a közel és távollátó szemüveg váltogatásából fakadó kényelmetlenség, mert a korszerű technikával csiszolt lencsék két vagy akár többfajta látásproblémát egyszerre tudnak korrigálni.

A bifokális lencsének két fókusza van: felső része a távolra nézést segíti, az alsóval pedig közelre látunk jól. Ha azonban túl nagy a különbség az alsó és a felső rész erőssége közt, a hirtelen váltást az agy nem tudja elég gyorsan feldolgozni. Ráadásul az olvasási távolság normálisan 30-50 cm, távolra nézésről pedig 5 méteren túl beszélhetünk. Mi van, ha valaki 0,5 és 5 m közt sem lát jól?

HarmoNet tipp: Szemjóga - szemüveg és műtét helyett egy szelíd út a nagyszerű látásért >>

A legkorszerűbb megoldás a progresszív vagy multifokális lencse. Ez minden pontján a látási távolságnak megfelelően segíti a szemet. A távoli és közeli látómezőket progresszív rész köti össze, melynek dioptriája fentről lefelé haladva változik. Kis fejbiccentéssel egyszerűen megtaláljuk azt a pontot, ahol tisztán látjuk az adott távolságot.

A lencsék készülhetnek üvegből és műanyagból. A műanyag könnyebb, rugalmasabb, ezért nehezebben törik. Sajnos azonban mindennek ára van: a törésálló műanyag könnyebben karcolódik. Ezt viszont felületkeményítő bevonattal küszöbölhetjük ki. A lencsebevonatok egyébként is kényelmünket szolgálják: lehetnek fényre sötétedők vagy színezettek, vízlepergetők, tükröződéscsökkentők, UV-szűrősek vagy akár a monitor előtt ülők számára kifejlesztett anyagúak.

Korszerű lencsékkel több legyet üthet egy csapásra és a használat során is kevesebb lesz a gondja. Jó bevonatokkal pedig óvhatja szeme egészségét, és meghosszabbíthatja szemüvege élettartamát. Vásárlásnál célszerű rákérdezni arra is, hogy a lencse ára egy darabra vagy egy párra vonatkozik.Az optometrista által végzett szemvizsgálat lépései
 • A páciens adatainak felvétele, informálódás a látással kapcsolatos panaszokról;
 • A szem abszolút fénytörési hibájának – dioptriájának megállapítása auto-refraktométerrel (objektív látásvizsgálat);
 • A vizsgálat idején viselt szemüveg adatainak meghatározása;
 • Próbalencsék nélkül táblaolvastatás - a nyers visus megállapítása, mely a szemüveg nélküli látás minőségére utal;
 • A teszttáblák és próbalencsék segítségével a monocularis (egyszemes), majd a binocularis (kétszemes) látáshoz szükséges dioptria megállapítása;
 • A páciens igényeinek megfelelően a távoli-, közeli- és szükség esetén a speciális tevékenységhez használt szemüvegének adatainak meghatározása (szubjektív látásvizsgálat);
 • Olvasópróba elvégzése, ha közeli szemüvegre is szükség van;
 • Ha orvosilag javasolt, a színlátás vizsgálata és a szemmozgató izmok működésének ellenőrzése;
 • A szemlencse általános állapotának vizsgálata és a szürkehályogra utaló jel ellenőrzése;
 • A pupillák közötti távolság mérése szemtükör segítségével hogy a szemüveg optikailag tökéletes legyen;
 • Az eredmények rögzítése a számítógépes nyilvántartásban, illetve a páciens kártyáján, valamint a következő vizsgálat időpontjának meghatározása;

HarmoNet tipp: Látni, vagy Neked láthatatlan? - Szemed és betegségei >>

A vizsgálattal számos, az egész szervezetet érintő betegség (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) már kezdeti stádiumában felismerhető, ezért fontos a szemfenék (retina) vizsgálata. A képzett, diplomás optometrista betegségre (szürkehályog, zöldhályog) utaló jel esetén szemészhez küldi a pácienst, aki kezeli a szembetegségeket. 
 
[ 7045 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x