Bio, öko, natúr és társaik a kozmetikában - Tényleg természetes?...
Címlap / Szépség-Egészség / Bio, öko, natúr és társaik a kozmetikában - Tényleg természetes?

Bio, öko, natúr és társaik a kozmetikában - Tényleg természetes?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

A mesterséges készítmények előállításának oka leginkább a mennyiségre vezethető vissza. No és a tartósságra is. A nagy mennyiség előállítását szolgálja a génmanipuláció, a kemikáliákkal permetezés és a termőföldek kizsákmányolása, a hosszú felhasználhatósági idő elérése érdekében pedig számos mesterséges anyag kerül a kozmetikumokba. Néhány gyártó azonban megcélozta az egészségtudatos vásárlói közönséget. 

Az ő termékeik biodinamikusnak mondhatók. A felhasznált alapanyagok ökológiai termesztésből valók és a lehető legkevesebb átalakításon mennek keresztül. Jó esetben pedig nem tartalmaznak mesterségesen előállított anyagokat.

Magyarországon elterjedt mind a bio, mind az öko kifejezés, melyek ugynazt fejezik ki. A hivatalos forma az öko, míg a köznyelv inkább a bio megjelölést használja. (Biobolt, biopiac, bioétel stb.) Külföldi ökotermékeknél elterjedt még az „organic” megjelölés, ami szintén szinonim az előbb említett kifejezésekkel.

Ha elkötelezett vagy a bio vagy az öko termékek iránt esetleg a környezetvédelem is fontos számodra, vagy szereted az állatokat és csak olyan terméket akarsz venni, aminek a létrejötte során nem kísérleteztek állatokon, akkor felmerül a kérdés, hogyan bizonyosodhatsz meg arról, hogy a termék megfelel az általad kívánt feltételeknek.

Milyen garanciákat kaphatunk, hogy az adott termék tényleg bio?
Trendi a természetes, a natur és a bio. Ezt több gyártó is felismerte, termékeik reklámjában hangsúlyozzák az ilyen összetevőket. De nem minden természetes/bio amire ráírják, vagy amiről ezt állítják. Ha betérünk egy átlagos üzletbe, érdekes anomáliákat figyelhetünk meg a termékek leírását olvasgatva. Előfordulhat, hogy egy narancslében nincs narancs csak narancsaroma, miközben a másik polcon egy mosogatószert úgy hirdetnek, hogy valódi narancstartalmú. A megtévesztőek ezek a feliratok, ezért minden esetben javasol elolvasni az összetételt. Sokszor növénynevek feltüntetésével, rajzaival, fotókkal, vagy a gyártó nevében a bio szócskával szeretnék eladhatóbbá tenni az árut. Kozmetikai szereknél és háztartási cikkeknél ez gyakori jelenség. Aki valódi biotermékeket keres, annak érdemes végigböngésznie a címkére írtakat, valamint keresgélni a garanciát vállaló és minőséget biztosító cégek emblémáit, védjegyeit.

De mi van az embléma mögött?
Azt hihetjük, hogy azok a kozmetikumok, amelyeket natúrnak, természetesnek vagy bionak neveznek, azok kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak és megbízhatóak. Valójában ez messze áll a valóságtól. Hivatalosan sajnos nem létezik natúr-, illetve biokozmetikumokra vonatkozó szabvány és a jogi szabályozás. Így ma olyan termékek is viselhetik a „natúr", „bio" vagy „természetes" jelzőt, amelyeknek valójában nincs sok közük a megnevezésükhöz. Elég egy kevés növényi kivonatot, olajat belekeverni egy kozmetikumba és máris natúrkozmetikumnak lehet nevezni. Ezek elkerülése végett több szövetség alakult akik a gyártókkal együttműködve kialakítottak egy szabályrendszert, irányelvet a természetes kozmetikumokra vonatkozóan. Csak azok a termékek viselhetik az adott cég ellenőrzött emblémáját, amelyek megfelelnek az irányelvek szigorú szabályainak. Az ilyen ábrákkal, jelekkel ellátott termékek tehát garanciát adnak arra, hogy valódi természetes, kozmetikumról van szó.

HU-ÖKO-01.
Ez a magyarországi ökológiai gazdálkodást ellenőrző szerv a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt álló Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. jelzése. A termék általuk lett minősítve. Garancia a bio minőségre.

HU-ÖKO-02.
A Hungária Öko Garancia Kft. jele. Működésüket szintén az FVM kontrollálja. Profiljuk az előzőleg említetthez hasonlóan az ökológiai gazdálkodások és a biotermékek ellenőrzése.

HarmoNet tipp: Henna: gyógyító erő egy növényben - Tippek, trükkök, hajfestési fortélyok >>

A legfontosabb feltételek, amelyeket be kell tartani (BIDH, Ecocert, Demeter stb..):
 • A felhasznált növényi alapanyagok - amennyire csak lehetséges – ellenőrzött bio termesztésből származnak vagy vadon gyűjtöttek.
 • Állatvédelem: a termékeket nem tesztelik állatokon.
 • A természetes kozmetikumok előállításához nem használhatók fel:
 • Szintetikus színezékek, szintetikus illatanyagok, szintetikus konzerváló anyagok, szilikon, paraffin és más kőolajszármazékok.
 • Konzerválás: A természetes tartósítószereken kívül bizonyos természetazonos szerek is felhasználhatóak, azonban ezeket minden esetben fel kell tüntetni.
 • A természetes kozmetikumok előállításához felhasználhatók olyan emulgálószerek és tenzidek, amelyeket hidrolízis, észterezés, kondenzálás útján vagy más módon az alábbi természetes anyagokból nyertek, ilyenek például a zsírok, olajok, viaszok, lecitin, lanolin, mono-, oligo- és poliszaharidok, valamint fehérjék és lipoproteinek.
 • Szervetlen sók és ásványi alapanyagok felhasználása kevés kivétellel engedélyezett.
 • Tilos a radioaktív besugárzás.
 • Az alapanyagok és a kozmetikai végtermék csírátlanítása radioaktív besugárzással nem engedélyezett. Számos más kozmetikum besugárzással csírátlanított. Amerikában a húsokat is ezzel az eljárással védik az elszaporodó baktériumok ellen.
 • A kötelező feltételek meglétének vizsgálatát semleges ellenőrző intézet végzi és saját védjegyével dokumentálja.
 • A génmanipuláció teljes mellőzése.
 • Alapanyagok lehető legkíméletesebb feldolgozása.
 • Cél a környezetbarát és újrafelhasználható csomagolás és környezetkímélő gyártási folyamat.

Magas elvárásoknak kell megfelelniük a kozmetikumoknak
A tudatos vásárlók számára már nem csak a hatékonyság, a természetesség, hanem a nyersanyagok származási helye, az alkalmazott gyártási technológia fontos, de sok esetben a természet és a természettel való harmónia is. A modern vásárlók előtérbe helyezik az élő környezetünkkel szembeni felelősséget. A vásárlási szokásaiba is beépíti a környezetvédelem a természet közeliség elveit.

Az előzőekben említett hiteles engedéllyel rendelkező termékeket forgalmazó cégek készítményei, azon kívül, hogy természetes nyersanyagokat tartalmaznak, mint a növényekből kinyert olajok, zsírok, stb... tanúsítvánnyal rendelkező bio mezőgazdaságoktól vagy vad gyűjtésekből származó alapanyagokat használnak fel. A nyersanyagok óvatos szelektálásán kívül, a gyártási folyamatok, melyek környezetbarátok és az erőforrások, a nyersanyagok, a késztermékek és az újrahasznosítható csomagolóanyagok gazdaságos felhasználása is jellemző.

Számos esetben bőr kompatibilitás ellenőrzést is végeznek biztonsági kiértékeléssel, és bőrgyógyászati teszteket csinálnak. (Ezen vizsgálatokat kizárólag önkéntes alanyokon végzik). Bőrgyógyászati hatékonysági vizsgálata, bőrkímélő hatás szempontjából igazoltak. Botanikai nyersanyagok főleg biológiailag termesztett, ellenőrzött növényekből vagy bizonyított gyűjtésből származnak.

HarmoNet tipp: Biopamut, biogyapjú, ökotermék - avagy mitől bio? Trendi vagy egészséges? >>

Az állatvédelemre kifejezetten odafigyelnek

Nem tesztelik állatokon a termékeket a gyártás illetve az előállítás a kísérletek során. Nem tartalmaznak összetevőket halott állatokból. Ásványi nyersanyagok alapvetően megengedettek, ha bizonyíthatóan ártalmatlanok emberi felhasználásban. Korlátozottan alkalmazott nyersanyagok, emulgálószerek azonban megengedettek. Ezen túl megengedett: guerbet alkohol, mely lehetővé teszi a nyersanyagoknak, hogy hasonlítsanak az emberi bőr lipidjeihez. Szerves-szintetikus étel színezék megengedett a dekor kozmetikai cikkekhez. Tartósítás: Minden engedélyezett természetből nyert anyag. Tilos a formaldehid használata. Ellenőrzés: Független ellenőrző szervezetek által.

Partneri hálózaton alapuló nemzetközi jelzések is vannak a biodinamikus gazdálkodásra. Tagjai csakis folyamatos kontroll alatt álló, megbízható szervek lehetnek. Jelzésük garancia a termesztéstől a csomagolásig tiszta bioüzemre.


Hol vegyük meg?

Bio és natúrkozmetikumokra szakosodott üzlet csupán kevés van az országban, viszont a legtöbb bioboltnak, van ilyen részlege. Egyre növekszik az olyan kozmetikák, fodrászatok száma, ahol kizárólag, vagy opcióként alkalmaznak bio vagy naturkozmetikumokat, és ezekben általában vásárlásra is van lehetőség. Egyes termékeket gyógyszertárakban is megkaphatunk, másokhoz csak a márkaképviseleten keresztül, vagy internetes rendeléssel lehet hozzájutni.

Kik választják a biotermékeket?
Főbb csoportok szempontjait figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a környezettudatosan élők, az egészséges életmódot követők, kismamák maguknak és a babának, génmanipulációt ellenzők, állatvédők, érzékeny bőrűek. Számos betegségben is sokkal kedvezőbb  a természetes kozmetikumok használata ezért az ilyen problémákkal rendelkezők is keresik a fenti termékeket. Betegségek: a legyengült immunrendszer, allergia, (ugyan óvatosnak kell lenni, hiszen biotermékek is tartalmazhatnak természetes allergéneket, pl. mandulát, kakukkfüvet, kamillát), adalékokra érzékenyeknek azonban legtöbb esetben kivlóak. Általában elmondható, hogy egyre több ember érzi a bio élelmiszerek és kozmetikai szerek előnyeit, és ha módjukban áll, inkább ezeket használják.

A növekvő kereslet pozitívan érinti az árakat, hiszen minél többen használnak egy terméket, annál alacsonyabb lesz az ára, mivel a költségek eloszlanak. Félő viszont, hogy a most még „ellenzékben” lévő, jórészt progresszív és környezettudatos gondolkodású biokozmetikum gyártók is átesnek a ló túloldalára és a mennyiség a minőség rovására megy. Emiatt fontos a folyamatos és független ellenőrzés és a tudatos vásárlói hozzáállás.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5969 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x