Dehidráció, kiszáradás, kimerültség - Életed alapja a...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Dehidráció, kiszáradás, kimerültség - Életed alapja a víz!

Dehidráció, kiszáradás, kimerültség - Életed alapja a víz!

Forrás: mdosz
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-16

A szomjúságérzet csökkenése és az ennek következtében fellépő kiszáradás gyakori jelenség az idősek körében. A folyadékhiánynak számos egészségi konzekvenciája van (pl. emésztőrendszeri panaszok, romló kognitív teljesítmény), az agyi keringési zavarok kialakulására gyakorolt esetleges hatása azonban pillanatnyilag még nem tisztázott. 


Rendezvénynaptár
A folyadék-ellátottság hatása a stroke kialakulásának kockázatára, a THIRST-tanulmány következtetései
Ennek járt utána a THIRST-tanulmány, melynek során akut isémiás stroke vagy átmeneti isémiás roham diagnózisával kórházba kerülő időseket vizsgáltak 2005-ben. A kontroll csoportot az 1999-2004 között rögzített NHANES tanulmány nemre, korra standardizált, cukorbetegségben szenvedő résztvevői szolgáltatták. A vizsgálat során a vérsavó ozmolalitását (az oldott anyagok koncentrációját) vették górcső alá, két – egy 65 év alatti, illetve egy 65 év feletti – korcsoportban. Az összehasonlítást a cukorbetegek, valamint a vízhajtót szedők vizsgálati eredményeivel is elvégezték. Továbbá kiszámolták és összevetették a savó ozmolalitását (mOsm/kg) a különböző stroke-típusokban szenvedő páciensek között, valamint a roham jelentkezését követő hat órán belül, illetve azon túl.

A vizsgálat során a következő eredmények születtek: a stroke-ban szenvedő 65 évnél fiatalabb betegek vérének ozmolalitása szignifikáns mértékben magasabb volt, mint az egészséges egyéneké. Szintén hasonló eltérést mutattak ki a vízhajtószereket szedők körében. A különböző stroke típusok, valamint a rohamtól számított idő vonatkozásában nem sikerült értékelhető mértékű különbséget kimutatni.


A kutatók véleménye szerint egyértelműen sikerült igazolni az összefüggést a vérsavó nagyobb ozmolalitása (melynek hátterében folyadékhiány áll) és az agyi vérellátási zavarok fennállása között. Ez a jelenség az agyi keringési zavar első jele és feltehetően egyik kialakító tényezője lehet.

Kiszáradás (dehidráció): a fáradtság oka, vagy a tempó jelzője elit futball játékosoknák
Számos tanulmány sugallja, hogy a kiszáradás több sportágban (így a futballban is) a fáradtság okozója, bár ez nem feltétlenül van így. Az is lehetséges ugyanis, hogy a mozgás-okozta közepes mértékű kiszáradás a megnövekedett metabolikus (anyagcsere) aktivitás eredménye.

HarmoNet tipp: Több, mint kínos: Amikor koszos az ivóvíz! - 10 tipp vízivóknak! >>

Tanulmányok vizsgálata szerint a meccsek alatti folyadékvesztés minimális (a testtömeg 1-2%-a), az anyagcsere termékek felhalmozódásának mértéke közel állandó, és a testhőmérséklet változása sem kritikus. Összességében tehát elmondható, hogy a kiszáradás nem az egyetlen dolog, ami a futballsztárok fáradtságát okozhatja, hanem más tényezők (amelyek összefüggésben vannak az anyagcserével) is hozzájárulhatnak ahhoz, ha kedvencünk kevésbé aktív a pályán.

Akár oka, akár jelzése azonban a kiszáradás az aktivitásnak, fontos hogy a folyadékbevitel megfelelő mennyiségű és összetételű legyen (azaz tartalmazzon ásványi anyagokat is, amelyeket szintén veszíti szervezetünk).

A kiszáradás az egészséges emberek, sőt a sportolók szervezetét is megviseli, és különösen veszélyes lehet a beteg emberekre.


A kórházi betegek felvételekor előforduló kiszáradás: rizikófaktorok és következmények

A betegek kórházba kerülése esetén több tényező mellett a hidráltsági állapotot is vizsgálják, és minőségi faktorként értékelik (tehát minél kisebb a kiszáradás mértéke, a beteg annál jobb ellátásban, gondoskodásban részesült a közösségi keretek között).

Egy amerikai vizsgálatban két csoportot hoztak létre: egyikbe dehidrált betegek, másikba kontroll személyek tartoztak. Szignifikáns különbségeket találtak a testtömeget, a testtömeg indexet, a pulzust, a vérnyomást, a gyógyszerek, hashajtók, vízhajtó alkalmazását, hasmenést, hányást, diétát tekintve stb. A kórházból történő távozás után 30 illetve 180 nappal nem volt különbség a halálozás tekintetében a két csoport között.

HarmoNet tipp: Külső és belső tennivalók bőröd szépségért: A böjt >>

Leszögezhető, hogy a közösségben élőknél a dehidráció késleltetheti a rehabilitációt, a kórházi felvétel eredményét, valamint a folyadékháztartás rendben tartása, a kiszáradás megelőzése, figyelése segít megelőzni a kiszáradással összefüggő problémák, betegségek megjelenését.

MDOSZ >> 
 
[ 4771 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x