Tél végi immunerősítés felsőfokon - fokhagymával
Címlap / Szépség-Egészség / Tél végi immunerősítés felsőfokon - fokhagymával

Tél végi immunerősítés felsőfokon - fokhagymával

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Itt az idő, hogy testileg-lelkileg felkészüljünk a küszöbön álló évszakváltásra. A fokhagyma sokoldalú csodaszer, amellyel hatékonyan megerősíthetjük immunrendszerünket, felpörgethetjük tavaszváró méregtelenítő programunkat.  

A fokhagyma nemcsak a magyar népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény, mintegy ötezer éve ismerjük és használjuk gyógyító céllal különféle betegségekre. Már az ókori egyiptomi és görög orvoslás is használta a fokhagymával készült recepteket torokfájás, emésztési panaszok és női bajok ellen, valamint általános erősítőként.

A fokhagymának jelentős a jód-, cink-, kén- és foszfortartalma, sok B1- és B2-vitamint tartalmaz, valamint gazdag baktérium- és csíraölő összetevőkben.

Általános baktérium-, vírus-, és gombaölő csodaszer

A népgyógyászat elsősorban meghűléses megbetegedések, illetve asztma, köhögés, hörghurut kiváló orvosságaként tartja számon, mert a légutakat erőteljesen fertőtleníti és nyálkaoldó hatású. A fokhagyma valóban kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő növény, de nemcsak a légúti megbetegedések ellen, hanem bőr-, hüvelygombásodás, illetve emésztőrendszeri fertőzések esetén is igen hatékony. Csillapítja a puffadást, a bélgörcsöket és a székrekedést is.



Ha visszatérő gombás tüneteinket próbáljuk megszüntetni, antibiotikumos vagy egyéb kezeléssel, együnk minél több friss, nyers fokhagymát is. Ugyanez javasolt, ha nem tudunk lemondani a dohányzásról, de szeretnénk ellensúlyozni a cigaretta káros hatásait.

Akkor is érdemes naponta fogyasztani az immunrendszer erősítésére, ha egészségesek vagyunk. Ha az aznapi étrendünkbe nem tudjuk beiktatni, egy kis joghurttal keverjük el. A joghurt segít a normális bélflóra visszaállításában és az emésztőszervek regenerálásában. (Ha nem a gombásodás kiegészítő kezeléseként fogyasztjuk, fogyaszthatjuk mézzel keverve is, éhgyomorra nagyon hatásos.)

Rákmegelőző

A fokhagyma antioxidánsként serkenti az immunrendszert, segítségével megelőzhetjük a rák kialakulását. Azokon a vidékeken, ahol bőségesen és rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, a rákos megbetegedések ritkábban fordulnak elő.

A keringési rendszer őre

Közismert a fokhagyma értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. A fokhagyma serkenti a vérkeringést, javítja a szövetek vérellátását, gátolja az érelmeszesedést és a véralvadást, és csökkenti a menstruációs görcsöket. Megnyugtatja a szapora szívverést, a szívizomgörcsökre is jótékony hatással van, és véralvadásgátló hatása révén segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Jó hatású a vénás és visszérbetegségek, valamint aranyérpanaszok esetén is.

Ellenjavallat: gyomorfekélyben vagy bélgyulladásban szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fokhagyma fogyasztása!

Fiatalító elixír

A fokhagyma mindezen áldásos hatásainak köszönhetően igazi csodaszer, fertőtlenítő és antioxidáns hatása révén remekül méregtelenít, kiválóan felpörgeti a fogyókúrát és lassítja az öregedési folyamatokat is. Célszerű rendszeresen, ám mértékkel fogyasztani.

Fokhagymás ételek – legjobb nyersen!
A magyar -illetve a török, görög és francia - konyha kedvelt fűszernövénye a fokhagyma, ezért nincs nehéz dolgunk, ha több fokhagymát szeretnénk beiktatni az étrendünkbe, számos hagyományos recept közül válogathatunk.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a fokhagyma gyógyhatása leginkább nyersen érvényesül, mintegy tíz perccel azután, hogy lereszeltük vagy fokhagymanyomóval összezúztuk. Ilyenkor ugyanis felszabadul a fokhagyma erőteljes aromájáért felelős, allicin nevű kénvegyület, amelyből további gyógyhatású bomlástermékek keletkeznek, ám ezek hő hatására elbomlanak, illetve ki sem alakulnak.
 
 

Hő hatására nemcsak a sokak által kellemetlennek tartott szag illan el, hanem a  természetes antibiotikumként működő értékes hatóanyagok is, tehát élettani szempontból ideális nyersen enni és megbarátkozni a fokhagyma aromájával.

A klasszikus fokhagymás pirítós mellett keverhetjük például tésztaszószokba: a fokhagyma kiválóan illik az olasz paradicsomos mártáshoz és a tejszínes szószokhoz egyaránt. A nyers fokhagymát a főzés befejeztével adjuk az ételhez, így íze és gyógyhatása egyaránt érvényesül!

Ha igazán intenzív fokhagyma-élményre vágyunk, a kifőtt tésztát forgassuk össze fokhagymával és ízlés szerint némi chilivel elkevert olívaolajjal. Itáliában ehhez legfeljebb reszelt parmezán dukál, ám így is mennyei eledel!

Fokhagymával ízesíthetünk még zöldségekkel, esetleg húsfélékkel vegyített tésztasalátát is.

Mihez használhatunk még fokhagymát?

A fokhagyma egy egyszerű zöldségsalátát is fejedelmien egészséges lakomává varázsol, ha teszünk egy gerezdnyit a salátaöntetünkbe. Keverjünk sima vinaigrette mártást jó minőségű, hidegen sajtolt olajból és a citromléből, fűszerezzük csipetnyi sóval és zöldfűszerekkel, és keverjünk el benne egy gerezd zúzott fokhagymát. Bármilyen összetételű salátának ideális kísérője.

A fokhagyma erőteljes ízét kiegészíti, megszelídíti a natúr joghurt, amit kicsit megsózva szintén használhatunk salátaöntetnek, fasírt vagy falafel mellé mártogatnivalónak, de akkor is nagyon finom, ha héjában sült vagy főtt burgonyához kínáljuk tejföl helyett.

Kép: LoboStudio Hamburg / Unsplash

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x