Antioxidáns csokoládé: szívvédő, bőrápoló, és fogyaszt!...
Címlap / Szépség-Egészség / Antioxidáns csokoládé: szívvédő, bőrápoló, és fogyaszt!

Antioxidáns csokoládé: szívvédő, bőrápoló, és fogyaszt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Nem csak, hogy nem hízlal, hanem egyenesen fogyaszt. Nem növeli a zsírpárnákat vagy méreganyagokat benned, hanem ápolja teljes szervezeted, bőröd, segít a szív-, és érrendszeri bajok valamint a magas vérnyomás ellen! Igen, létezik! Az antioxidáns csokoládé, ismerd meg! 

Egyenesen az aztékoktól
A Theobroma cacao, aminek terméséből, a kakaóbabból készül a csokoládé, valószínűleg az Amazonas táján, vagy azon a területen jelent meg először, ami most Mexikó déli része, illetve Guatemala. Ez úgy 4000 esztendeje történt és azóta a kakaó diadalútja világszerte töretlen. A „kakaó” az azték nyelvből ered. Az eredeti szó a nyelvészek szerint a „cacahatl”, illetve a „xoxocatl”, ami valami olyat jelent, hogy „az ital, ami kakaóból és vízből készül”.

Montezuma azték uralkodó a csokoládéról azt mondta, hogy „Isteni ital, ami ellenállóvá tesz és legyőzi a fáradtságot. Egy csésze ebből a becses folyadékból lehetővé teszi, hogy az ember egész nap gyalogoljon, anélkül, hogy ételre szorulna”. A spanyol hódítók, akik a kakaóbabot, a csokoládét áthozták Európába, gyógyszerként itták. A spanyol királyi udvarban borssal, vaníliával, fahéjjal ízesítették, sörrel és borral hígították. Az előkelő spanyol hölgyeknek a nemes italt a szolgálók mise közben is bevitték, hogy úrnőjük az áhítat közben kortyolhasson belőle.

A kakaó, mint csodaszer - hatóanyagok
A 16. századtól úti beszámolókban és orvosi írásokban részletes leírások olvashatók a kakaó és a csokoládé gyógyhatásáról és alkalmazásáról sokféle betegségben. Közölték, hogy megszünteti a lázat és májbetegségben igen hasznos. Már 1672-ben írtak arról, hogy a fahéjjal és szerecsendióval fűszerezett csokoládé megállítja a köhögést, amit néhány éve a legkorszerűbb módszerekkel végzett orvosi tanulmány is megerősített. Brillat-Savarin, a gasztronómia meghatározó egyénisége 1825-ben úgy vélekedett, hogy a csokoládé különösen azoknak ajánlott, akik az agyukkal dolgoznak: a lelkészeknek, ügyvédeknek, utazóknak. Orvosról, újságírókról nem esett szó.

A csokoládéban mindenféle fontos anyag megtalálható, ami egészségünkhöz szükséges. Van benne vas, kálcium és kálium, sokféle vitamin és a manapság sokak szerint alapvetően szükségesnek vélt, mindenféle nyomelem. A csoki bűvös hatásának a lényege azonban az, hogy igen gazdag flavonoidokban.

A növényekből kimutatott, mintegy 5000 flavonoidnak alapvetően fontos gyógyhatása van. Ezek az anyagok kifejezetten értágítóak, ezáltal fokozzák a véráramlást, csökkentik a vérnyomást. Az erek védelme, amit számos, jól ellenőrzött orvosi vizsgálat bizonyított, részben az antioxidáns hatásnak, de elsősorban a flavonoidok áldásos tulajdonságainak köszönhető.

Meglepő felfedezés
A Panama partjainál fekvő San Blas szigetlánc területén él a Kuna indiántörzs. Amikor egy amerikai kutatócsoport ezeket az indiánokat vizsgálta, meglepetéssel vette tudomásul, hogy közöttük a magas vérnyomás szinte nem fordul elő és a felnőttek vérnyomása a kor előrehaladtával sem emelkedik.

HarmoNet tipp: Csábító csokoládé - férfifalók játékszere >>

Az örökléskutatók azonnal izgatottak lettek, hogy megtalálták azt a gént, aminek birtokosai védettek a hipertónia betegség ellen. A genetikusok nagyon csalódottak lettek, amikor hamar kiderült, hogy ez a jelenség kedvező étrendi szokásnak köszönhető. A kuna indiánok hagyományosan sokat isznak az általuk főzött, flavonoidokban gazdag kakaóitalból. A genetikailag azonos, de életmódjukban megváltozott kuna indiánok, akik bevándoroltak Panama Citybe, elvesztik védettségüket a magas vérnyomás megjelenése ellen, mert föladták a hagyományos csokoládéital fogyasztást. A városban élő indiánok között a magas vérnyomás betegség ugyanolyan gyakori, mint a többi városlakó körében.

A fekete, ezért sok flavonoidot tartalmazó csokoládé vérnyomáscsökkentő hatását az utóbbi években igen jól ellenőrzött vizsgálatok igazolták.
 Kísérlet, az ínyencség hatékonyságának bizonyítására

Egy olasz munkacsoport egészséges önkénteseket kért arra, hogy két héten keresztül naponta megegyenek egy tábla csokoládét. Véletlenszerű kiválasztás szerint a csoport egyik fele először napi tíz deka fehér csokoládét, a csoport többi tagja pedig tíz deka sötét étcsokoládét kapott, majd kétheti kezelés után ugyanolyan hosszú csokimentes időszak következett és cseréltek: aki fehér csokival kezdte a tanulmányt, az fekete csokival folytatta, a fekete csokival indulók pedig fehér csokoládét majszoltak két héten át.

Az étcsokoládés gyógykezelés időszakában az egészséges önkéntesek vérnyomása mérhetően csökkent, viszont ez a kedvező hatás a fehér csokoládé evésének két hetében elmaradt. A magyarázat, hogy a fehér csokoládé valójában nem is csoki és benne flavonoidok szinte nincsenek. Az étcsokoládé flavonoidjainak hatására viszont az erek belső felszinének sejtjei több értágító anyagot, nitrogén monoxidot termelnek és így a vérnyomás alacsonyabbá válik.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a csokoládé kedvező befolyását nem egyszerűen a vérnyomáscsökkentő hatásnak tulajdoníthatjuk, hanem az összetett, ereket védő-tágító hatásnak. Egy nagy olasz tanulmányban csaknem ötezer egészséges felnőttet vizsgáltak. A fekete csokoládét kedvelők között a szív- és érbetegségek kockázata a hölgyek esetén egyharmadával, az uraknál egynegyedével javult. Ez a kedvező hatás a tejcsokit majszolóknál nem érvényesült, és nem csak azért, mert abban kevesebb a polifenol, hanem mert a tej rontja az értágító anyag fölszívódását.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 15243 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x