Melanoma - Szűrd ki!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Melanoma - Szűrd ki!

Melanoma - Szűrd ki!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-15

A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség előfordulása sajnos évről-évre rohamosan növekszik: a szakemberek óvatos becslése szerint 2010-re már minden 50. ember bőrrákos lesz élete során valamikor. 


Rendezvénynaptár
Az anyajegy szűrés fontosságáról
A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója 2009. május 11.-én országszerte ingyenes anyajegy tanácsadást szervez. A programban több intézmény is részt vesz, így az ország számos pontján lesz lehetőség ingyenes anyajegy-szűrés elvégeztetésére. 

Mi a melanoma?
„A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség előfordulása sajnos évről-évre rohamosan növekszik: a szakemberek óvatos  becslése szerint 2010-re már minden 50. ember bőrrákos lesz élete során valamikor.” -hívja fel a figyelmet dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus. A melanoma terjedéséhez a környezeti tényezőkön túl nagy mértékben hozzájárul a rendszeres szolárium használat, épp úgy, mint a nem megfelelő fényvédelem. A betegség sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezik, kialakulása már gyermekkorban is előfordulhat

Figyelmeztető jelek
A betegség kialakulásának szempontjából különösen veszélyeztetettek a világos bőrűek, testszerte sok anyajeggyel rendelkezők, illetve azok, akiknél a családban már korábban előfordult melanoma.

A megelőzés érdekében, különösen a rizikócsoportba tartozók számára fontos a rendszeres, havonként elvégzett otthoni önvizsgálat. Ilyenkor fontos minden apróbb változást feljegyeznünk, különös tekintettel az alábbiakra:
  • egy korábbi anyajegy színe, formája, mérete, felszíne megváltozik.
  • megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • a korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.
  • anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

HarmoNet tipp: A nap réme: A bőrrák >>

A felsorolt elváltozások észlelésekor mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, aki a vizsgálat során egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. A problémás anyajegyeket sebészeti beavatkozás során távolítják el, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, ahol megállapítható, hogy jó, vagy rosszindulatú elváltozást távolítottak el, ez meghatározza a további teendőket. Anyajegy szűrés tavasszal-ősszel

A tavaszi-nyári időszakban bőrünket fokozottan érik a káros fénysugarak. A tavaszi időpont különösen alkalmas arra, hogy még az intenzívebb fényhatások előtt felismerjük a kóros elváltozásokat, így ezeket eltávolítva megelőzzük, hogy a fokozott napsugárzás az esetleges rosszindulatú folyamatokat felgyorsítsa.  Az anyajegyek tervezett eltávolítása kora tavasszal és ősszel javasolható, mert ekkor kedvezőbbek a környezeti körülmények a sebgyógyuláshoz.

HarmoNet tipp: Pigmentfolt, anyajegy, vagy daganatos bőrelváltozás? - az életed múlhat a szűrésen! >>

Megelőzés

A melanoma megelőzésének első és legfontosabb eszköze a rendszeres, évenként elvégzett szűrővizsgálat. Ajánlott a szolárium használat kerülése, nyáron  11 és 15 óra között a napozás mellőzése, lenge, de hosszú öltözet, kalap vagy kendő viselése,  UV-szűrős napszemüveg használata, illetve megfelelő, UV B és UV A szűrő fényvédőkrémek alkalmazása. 

Orvost Keresek >> 
 
[ 3169 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x