Keleti konyha otthon - a 10 legfinomabb indiai fűszer
Címlap / Szépség-Egészség / Keleti konyha otthon - a 10 legfinomabb indiai fűszer

Keleti konyha otthon - a 10 legfinomabb indiai fűszer

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-22

Az indiai konyha több ezer éves. Legfőbb sajátossága az a fűszerparádé, amivel ételeit megszínezi, megízesíti, csípőssé, pikánssá teszi. A fűszerekért már a középkorban is számtalan kalandot vállaltak a legbátrabbak, ennek köszönhetjük szigetek és egy kontinens felfedezését is. Mitől olyan lenyűgöző az indiai konyha? 10 fűszer, melyekkel te is asztalodra repítheted a legízletesebb csemegéket. 

Azt mondják az ételhez minden színből tennünk kell. Így van ez a fűszerekkel is. Fehéres, sárga, vörös, vagy akár sötét, feketés színű fűszereket egyaránt alkalmaznak a főzésnél. Azt is rebesgetik nem szabad túl sokat használni belőle, mert az már a szenvedély kötőerejébe sorolandó. Sokszor egy csipet éppen elegendő. Mely fűszereket alkalmazzák a leggyakrabban az indiai konyha remekeihez? Lássuk!

Asafoetida, Hing
Magyarul aszatgyanta (asa foetida). A Ferula Asafoetida beszáradó tejnedve, gumigyantája. Kis mennyiségben használják, mert erős, jellemző, „hagyma” ízű. Sárga színű por alakban kerül forgalomba. Tartsuk szorosan záródó tégelyben, mert igen átható szaga van. Emésztést elősegítő hatású.

Chilipor
Szárított erős paprika őrleménye. Erőssé teszi az ételeket, s ez által feléleszti az emésztés tüzét. Sült, vagy erősen ghees ételekhez elengedhetetlen. A csípős íz, az a tűz íze.

Curry
Egy Délkelet-Ázsiában honos fa fényes, sötétzöld levele. Főként zöldségételek és levesek ízesítésére használják.

Kurkuma
A gyömbérek családjába tartozik, ragyogó sárga por alakban kerül forgalomba. Kis mennyiségben színezőként használják. A friss kurkuma pikáns ízt kölcsönöz a zöldségeknek, leveseknek és csemegéknek. Vizeletehajtó és vértisztító hatása van. Antiszeptikus ezért frissen vágott sebre is szórhatjuk.

Lepkeszegmag
A Trigonella fenumgraecum barnás sárga, szögletes magjai. Vigyázni kell, hogy pirításkor ne váljanak vöröses barnára, mert akkor keserűvé teszik az ételt. Indiában a nők szülés után jaggery-vel keverve fogyasztanak lepkeszegmagot, hogy a hátukat megerősítsék. A leveles zöldségek ízét hozza ki jobban. Teaként szintén hurutoldó hatású, amúgy haj és köröm erősítő.

Római kömény
A petrezselyem családjába tartozó cuminum cyminum barna, hosszúkás magja. Nem tévesztendő össze a fűszerköménnyel! A curry-k, rizsek, csemegék és dhalok alapvető fűszere.

Koriander
Kerek, bézs színű illatos magok. Általában őrölve használják. Friss, tavaszi jelleget kölcsönöz az ételeknek. Szélhajtó, emésztést javító és vértisztító hatású.

Mustármag
Legerősebb a fekete mag. A fehéret fűszerként használjuk, a mustárkrém alapja. A feket mustármag fogyasztását heti egyszer javasolja maximum az Ayurveda.

Gyömbér
Egy trópusi növény gyökértörzse. A jó friss gyömbér kemény, lédús, a bőre nem ráncos. Reszelés vagy felvágás előtt a héját el kell távolítani. A friss gyömbér nem helyettesíthető őrölt száraz gyömbérrel, mert az íze erősen eltér attól. Kis mennyiségben gyógyítja a gyomorfájást, a gyömbér tea pedig kiváló meghűlésre. Az Ayurvedában az egyetlen fűszer, ami mind a három dhosát helyre teszi.

Fahéj
Az igazi fahéj egy Nyugat-Indiában és Sri Lankán honos örökzöld fa belső kérge. Kellemes illatú, édesen fűszeres ízű. Legjobb rúd alakban vásárolni, és amennyiben a receptben őrölt fahéj szerepel, frissen őrölni. Az egész fahéjrudakat mindig távolítsuk el az ételből felszolgálás előtt. Étvágyjavító, segíti az emésztést. Élettani hatása, hogy fűt.

Megkóstolnád az igazi indiai ételeket, eredeti recept alapján? Rendelj a profiktól, minőségit, egészségeset, olcsón!
Vegafood - Mi is ezt esszük! >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 49036 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x